Festivalio „Baltijos banga“ animacijos mokyklėle susigundė ir suaugusieji

Festivalio „Baltijos banga“ animacijos mokyklėle susigundė ir suaugusieji

Visą savaitę Nidoje vykstančiame „Baltijos bangos“ festivalyje šeštadienis skelbiamas šeimos diena. „Tai mieliausia, emocionaliausia festivalio diena, tiksliau, tai vaikų kūrėjų diena. Vaikų animacijos mokyklėlės kūrybinių dirbtuvių savaitė Nidoje kiekvienais metais atrodo kaip mažas stebuklas“, - pristatydamas vaikų sukurto filmo premjerą, kalbėjo festivalio vadovas kino režisierius Gytis Lukšas.

O premjerinis maždaug 10 minučių trukmės animacijos mokyklėlės metu sukurtas filmukas pavadintas „Metų laikai. Gyvybė“. „Tai plati tema, vaikai galėjo piešti tai, ką mokėjo geriausiai – kas katę, kas zuikutį“, - pasakojo mokyklos vadovai profesionalūs animatoriai Jūratė Leikaitė- Aškinienė ir Valentas Aškinis. „Išsiaiškinome su mažaisiais, kokia trapi ta mūsų gyvybė. Vienas vaikas paklausė, ar liks gyvas drugelis, jei paimsiąs už jo sparnų, atsakėme, kad ne. Beje, ir pats žodis „animacija“ kilęs iš lotynų kalbos žodžio „anima“, reiškiančio „gyvybę“,- pasakojo Valentas Aškinis. Mažųjų animacijos filmo kūrėjų amžius svyruoja nuo 3 iki 17 metų. Vis dėlto didžiąją jų dalį sudaro mažyliai, tad į mokyklėlę juos atvesdavo, padrąsindavo ir padėdavo piešti mamos, močiutės, tėveliai ir seneliai. Nejučia kai kurie suaugusiųjų taip įsitraukė į animacijos kūrimo procesą, kad šiemet vienos mamos savarankiškai sukurti piešiniai pateko į filmuką.

Premjerinio filmo žiūrovai galėjo ne tik išvysti besikeičiančias metų laikų spalvas ir įvairiausius su tuo susijusius siužetus, bet ir išgirsti pačių vaikų pasamprotavimus (skambėjo ir garso takelis). Dar filmuke buvo galima pamatyti, kaip vaikai įsivaizduoja Baltijos kelią.

„Vaikai, net ir patys mažiausieji, greitai perpranta animacijos subtilybes, jie žino, kad reikės nupiešti tikrai ne vieną piešinį, norint, kad jis atgytų. Štai vienas mokyklėlės dalyvis nupiešė net 27 piešinius“, - pasakojo Jūratė Leikaitė-Aškinienė.

Į premjerinį filmą susirinkę žiūrovai ne tik emocionaliai reagavo į vaizdus ekrane, bet ir ovacijomis bei emocingais šūksniais palydėjo mažuosius dalyvius, lipančius į sceną pasiimti dovanų – diplomų ir pačių sukurto filmo DVD kopijų.

Šiemet animacinį filmą kūrė net 45 vaikai. Tiesa, dalis filmo buvo sukurta Vilniuje – ten piešė 12 vaikų ir jaunuolių, kurie dėl tam tikrų priežasčių negalėjo atvykti į Nidą, bet labai norėjo prisidėti prie šio filmo kūrimo. Kaip sakė mokyklėlės vadovai, animacijos kūrybinės dirbtuvės Nidoje sparčiai populiarėja, kasmet sulaukiama vis daugiau dalyvių. Ši mokyklėlė jau tapo neatskiriama septintus metus vykstančio tarptautinio festivalio „Baltijos banga“ dalis.

„Animacijos mokykla – ypatinga, ji tikrai verta žymiai didesnio dėmesio, gal net kokio „Oskaro“, - nesuprasi, juokais ar rimtai kalbėjo festivalio vadovas režisierius Gytis Lukšas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder