Dėl kino filmų vaizdų Lietuvą užplūdo turistai

Dėl kino filmų vaizdų Lietuvą užplūdo turistai

Kine matyti vaizdai įtraukia, paveikia, įstringa visam gyvenimui, tad nenuostabu, kad žiūrovams įdomu pamatyti kino žvaigždes ir tas vietas, kur mylimi aktoriai filmavosi, gyveno, valgė. Žmonės, kurie keliauja į kitą pasaulio kraštą norėdami pamatyti kino filme matytą vietą, - tai kino turistai. „TV publika“ domėjosi, kiek turistų į Lietuvą pritraukia kinas ir iš kur jie atvyksta?

Filmas „Karas ir taika“ į Lietuvą priviliojo britų

Pasak Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktorės Jurgitos Kazlauskienės, Lietuvoje tokia nišinė sritis kaip kino turizmas egzistuoja jau pusmetį. „Turistai rinkdamiesi kelionės kryptį ieško išskirtinių, įdomių pasiūlymų, todėl Lietuvai kino turizmas yra puiki galimybė atkreipti į save dėmesį. Juo labiau kad Lietuvoje vykdoma daug filmavimų. Lietuvoje buvo filmuotas BBC serialas „Karas ir taika“, todėl mes pristatėme turistinį maršrutą į tas vietas, kuriose šis serialas buvo filmuotas“, - sako J.Kazlauskienė.

Turistinis serialo „Karas ir taika“ maršrutas, pasak J.Kazlauskienės, sulaukė didelio susidomėjimo: „Maršrutas tarp turistų yra populiarus. Labai daug užklausų gauna ir Vilniaus turizmo ir informacijos centras, ir mes. Aišku, turistai galbūt ne visada važiuoja dėl kino, tačiau lankydamiesi žymiose Vilniaus vietose pasirenka ir šį maršrutą. Tai yra galimybė pamatyti Vilnių kitu kampu, susipažinti su istorija, sužinoti kino filmavimo užkulisius. Mūsų parengtas maršrutas „Karo ir taikos“ motyvais tai ir atskleidžia.“

BBC serialas „Karas ir taika“ buvo filmuojamas įvairiose Lietuvos vietose: Vilniuje, Trakuose, Kernavėje ir Rumšiškėse. Jau pirmojoje „Karo ir taikos“ serijoje buvo galima išvysti Gedimino pilį, Vilniaus universitetą ir Trakų Vokės dvarą. Visą turistinį „Karo ir taikos“ maršrutą galima aplankyti automobiliu, pėsčiomis ar dviračiais. 

Turistinis „Karo ir taikos“ maršrutas yra parengtas lietuvių ir anglų kalbomis. „Kai įvyko BBC serialo premjera Anglijoje, pristatėme turistinį maršrutą anglų kalba. Ir tikrai pajutome Jungtinės Karalystės turistų susidomėjimą. Tuoj bus parengtas ir turistinis „Karo ir taikos“ maršrutas lietuvių kalba, nes serialas pradėtas rodyti ir pas mus. Manau, lietuviams bus įdomu kitu kampu pamatyti Vilnių“, - pasakoja J.Kazlauskienė.

Po premjeros užplūdo japonai

O štai japonų filmas „Persona non grata“, kurio premjera buvo Lietuvoje praėjusių metų spalį, į Lietuvą pritraukė minias japonų turistų. Juosta „Persona non grata“ pasakoja apie Japonijos diplomatą Čijunę Sugiharą ir jo žygdarbius Lietuvoje, kai čia rezidavo.

„Filmo „Persona non grata“ pasaulinė premjera įvyko Kaune, kino teatre „Romuva“.

„Kaunas pasirinktas neatsitiktinai, nes diplomatas būtent Kaune, laikinojoje sostinėje, atliko žygdarbį, čia gyveno. Tokijuje filmo premjera buvo kiek vėliau. Kaip informavo mūsų ambasadorius Japonijoje Egidijus Meilūnas, po dešimties dienų šis filmas pranoko visus žiūrimumo rekordus Japonijoje, buvo gausiai lankomas ir tai buvo pati geriausia reklama Lietuvai“, - teigia J.Kazlauskienė.

Filmas netgi paskatino japonus atvykti aplankyti Lietuvos. „Po filmo premjeros sausio, vasario ir kovo mėnesiais Lietuvoje sulaukėme 90 proc. daugiau Japonijos turistų, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu. Reikėtų įvertinti ir tai, kad šie mėnesiai nėra aktyvusis turizmo laikotarpis, šiaip japonai atostogauja vasarą, bet po filmo „Persona non grata“ premjeros japonų turistų skaičiaus augimas Lietuvoje buvo akivaizdus“, - tvirtina J.Kazlauskienė.

Kinas ir toliau reklamuos Lietuvą

Kino turizmo ateitis, pasak J.Kazlauskienės, yra šviesi: „Serialo „Karas ir taika“ transliavimo teises įsigijo beveik visos pasaulio šalys. Jį rodys ne tik Europoje, bet ir Pietų Korėjoje, Taivane, Indijoje, Kinijoje. Manytume, šį maršrutą rinksimės ir kitose šalyse pristatydami Lietuvą kaip patrauklią turizmui.“

Lietuvoje buvo filmuotos juostos „Ana Karenina“, „Elžbieta I“ ir daugelis kitų filmų. Neseniai baigtas filmas pagal Rūtos Šepetys romaną „Tarp pilkų debesų, arba Pelenai sniege“. Pasak J.Kazlauskienės, planuojama parengti maršrutą ir pagal šį filmą: „Mes tikrai kursime filmo „Tarp pilkų debesų“ motyvais parengtą turistinį maršrutą. O Lietuvos žmonėms planuojame pasiūlyti turistinius maršrutus pagal lietuviškus filmus „Ekskursantė“ ir „Sangailės vasara“. Tai bus galimybė pamatyti regionų turistines galimybes.“ 

Šiuo metu Lietuvoje filmuojama

Anot Vilniaus kino biuro direktorės Jūratės Pazikaitės, Vilniuje per metus nufilmuojama apie 40 filmų. „Į šį skaičių įtraukiami užsienio ir lietuvių darbai, trumpametražiai, ilgo metro, studentų darbai. Beveik visa šalies kino industrija, didžiausios ir pagrindinės kino gamybos kompanijos yra įsikūrusios Vilniuje, todėl galiu kalbėti tik apie Vilnių“, - priduria J.Pazikaitė.

Šiuo metu Vilniuje, pasak Vilniaus kino biuro direktorės, filmuojama nemažai kino filmų. „Vilniuje vokiečiai filmuoja televizijos filmą „Džekas Skerdikas“, švedai filmuoja serialą „Farang“. Filme pagrindinį vaidmenį atlieka švedas Ula Rapasas (Ola Rapace), vaidinęs garsiame MTV nominuotame filme „Operacija „Skyfall“ („Skyfall“). Amerikiečiai filmavo dalį juostos „Vienišas vilkas“ („The lone Wolf“). Praeitą mėnesį JAV Lietuvoje filmavo dokumentinius filmus „Popiežius prieš Hitlerį“ ir „Ką darytų Tedis?“. Lietuviai šiuo metu filmuoja serialą „Juodosios našlės“, pilno metro filmą „12 kėdžių“, - vardija J.Pazikaitė.

Pasak J.Pazikaitės, Lietuva tampa vis populiaresnė tarp kino kūrėjų: „Į Lietuvą kurti kino filmų atvyksta kūrėjai iš viso pasaulio. Ir iš JAV, ir Jungtinės Karalystės, Skandinavijos, Vokietijos, Italijos, taip pat Kanados, Japonijos, Olandijos, Ispanijos, Rusijos.“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder