Padavimų žemėlapyje – Narkūnų piliakalnis ir Laimės slėnis

Padavimų žemėlapyje – Narkūnų piliakalnis ir Laimės slėnis

Kelionę po Aukštaitiją tęsime laidoje, kuri bus rodoma 06 17 d., sekmadienį, 9 val. (kartojama 18 d. 10.30 val., 21 d.  12.30 val., 23 d. 14.30 val.) per Balticum TV. Įsitikinsime, ar iš tiesų Narkūnų piliakalnio papėdėje yra Laimės slėnis su Sveikatos versme, apie kurią pasakojama padavime „Laimos vanduo“.

Laidos ‚‚Po baltų Lietuvą: padavimų žemėlapis‘’ stopkadras

Ši vietovė – Narkūnų Laimės slėnis – yra ypatinga tuo, kad atitinka mitinį erdvės padalinimą baltų kultūroje. Pagal tokį erdvės padalinimą Dievui priklauso kalnai, Laimai – slėniai. Ir tai yra dieviškoji pora. Kalno ir slėnio priešybė taip pat rodo sakralinį erdvės padalinimą aukštai – žemai, oras – vanduo, vyriškas – moteriškas. Plačiau apie tai, ir kokia mitinė erdvė priklauso deivei Laimai baltų kultūroje, kokie būdingiausi padavimų motyvai tai atskleidžia, kaip vanduo siejamas su deive Laima, papasakos mitologė, humanitarinių mokslų daktarė Daiva Vaitkevičienė. Surasti Sveikatos versmę padės poetas, publicistas, laikraščio „Utenis" redaktorius Vytautas Kaziela.

Laidos ‚‚Po baltų Lietuvą: padavimų žemėlapis‘’ stopkadras

Laimės slėnis neįsivaizduojamas be Narkūnų piliakalnio, apie kurį taip pat sklando nemažai legendų ir padavimų. Vieni pasakoja, kad piliakalnio pavadinimas atsiradęs todėl, kad anksčiau jo viršūnėje buvusi gili duobė, į kurią įkritęs berniukas. Verkdama motina vaikščiojo aplinkui ir prašė, kad piliakalnis grąžintų jai „nars kūnų". Pasakojama ir apie lobį, užkastą ant kalno, kuris degąs melsva ugnele. Tačiau bene gražiausias padavimas, kurį išgirsime laidoje, yra apie kunigaikščio Utenio gražuolę žmoną („Mūsų Lietuva“, p. 20; Lietuvių enciklopedijos leidykla, 1965, t. II, p. 750, užrašė Bronius Kviklys).

Laidos ‚‚Po baltų Lietuvą: padavimų žemėlapis‘’ stopkadras

Lietuvoje yra keletas vietų, išsaugojusių laimės atmintį, tai – Luponių Laimės šaltinis, Beržtalio, Laimiškio upeliai, Ročkių Laiminės bala. Buvo tikima, kad tas, kuris gers šio vandens ar juo prausis iš šalia padėto akmens su dubeniu, bus laimingas...

Laidos ‚‚Po baltų Lietuvą: padavimų žemėlapis‘’ stopkadras  

Televizijos laidų ‚‚Po baltų Lietuvą: padavimų žemėlapis‘‘ kūrybinė grupė: režisierė Nijolė Jačėnienė, operatorius Saulius Gudas, videomontuotojas Algis Galatiltis, videoanimatorius Tadas Sokolovas, kompozitorius Kristijonas Lučinskas, aktorius Sigutis Jačėnas. Dėkojame už pagalbą Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo ir Klaipėdos apskrities viešajai Ievos Simonaitytės bibliotekoms, leidyklai „Alma littera“, knygos „Lietuva. 101 legendinė vieta“ autoriams Daivai Vaitkevičienei ir Vykintui Vaitkevičiui. Laidas iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, rengia VšĮ „Vieno aktoriaus teatras”.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder