VSAT – neviešinta seksualinio priekabiavimo drama: darbuotoja vyrų elgesį kentė beveik dvejus metus

VSAT – neviešinta seksualinio priekabiavimo drama: darbuotoja vyrų elgesį kentė beveik dvejus metus

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinėje prieš kelerius metus prasidėjo seksualinio priekabiavimo istorija, kurioje paskutinį tašką prieš kelias savaites padėjo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT). VSAT darbuotoja, tikėtina, seksualinį priekabiavimą kentė beveik dvejus metus.

Teismai seksualinio priekabiavimo šioje istorijoje nenustatė, todėl du nederamu elgesiu apkaltinti VSAT darbuotojai liko išteisinti. Tačiau vienas iš dviejų vyrų, užėmęs dalinio vado pavaduotojo pareigas, buvo nuteistas, įrodžius, kad prieš kolegę panaudojo smurtą, todėl turėjo atsisveikinti su tarnyba VSAT.

Teismai visgi nustatė, kad nederamo elgesio būta, todėl nutarta dėl jo kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kad ši įvertinų jau atleisto VSAT darbuotojo veiksmus.

VSAT atstovas Rokas Pukinskas portalui teigė, kad ši istorija VSAT vadovybei žinoma, ji nutiko Pagėgių rinktinėje, tačiau konkrečios vietos neatskleidė. Kadangi byla dėl seksualinio priekabiavimo buvo nagrinėjama Marijampolės apylinkės teisme, galima spręsti, kad seksualinio priekabiavimo istorija vyko Marijampolės rajone esančiame VSAT padalinyje.

Pasiūlymai – duoti palaikyti už papo ir lįsti po stalu

Alfa.lt pavyko susipažinti su neseniai išnagrinėtos bylos duomenimis. Vado pavaduotojo pareigas ėjęs D. M. kaltintas tuo, kad nuo 2015 m. birželio iki 2017 m. gegužės nuolatos priekabiavo prie savo kolegės, toks priekabiavimas vykdavo mažiausiai tris kartus per savaitę.

Įtarta, kad buvęs tarnautojas kolegę versdavo ant stalo, liesdavo sėdmenis, stengdavosi paliesti kitas kūno vietas ir familiariai elgdavosi, bent kartą bandė parversti ant stalo, sakydamas – nesipriešink, aš tave vis tiek įveiksiu. D. M. taip pat svaidėsi pasiūlymais ir užuominomis apie lytinius santykius.

„Daug neprašau, duok pačiupinėti už papo“, „duok palaikyti už papo, tada galėsi pažiūrėti“, „įkišiu tik galiuką“, „kai tu duosi, aš tau duosiu“, „negi gaila, kad paliesiu tavo krūtinę, visoms patinka, o tau ne“, „lįsk po stalu“, „kaip suteiksi man malonumą, taip ir gausi“, „nusileisk ant žemės ir nevaidink neprieinamos“, „vieną kartą tave kai papurtysiu, tai būsi nuolankesnė“, „stokit į eilę po manęs, nes ji šiandien visiems duoda“, „duok paimt už papo, kas tau atsitiks“, „visoms patinka, ko jau tu kitokia“. Tokie buvusio VSAT darbuotojo pareiškimai įamžinti bylos medžiagoje.

Kaltinimų sulaukė ir kitas VSAT darbuotojas – vyresniojo specialisto pareigas ėjęs V. R., šiuo metu einantis vyriausiojo specialisto pareigas, tuo pačiu laikotarpiu priekabiavo prie tos pačios kolegės. Išteisintas vyras kaltintas tuo, kad bent kartą perbraukė kolegei per pažastį ir paskui pirštą pauostė, perbraukė liniuote nukentėjusiajai per tarpukojį, bent kartą užstojo moteriai praėjimą savo kūnu, suėmė už rankų, liepė „nesilaužyti“, taip pat bandė liesti kolegės kūną, siūlė lįsti po stalu.

Bylos medžiagoje užfiksuoti ir šio VSAT darbuotojo nedviprasmiški pareiškimai: „Jei norėčiau, tai tave ir turėčiau, nes nėra neprieinamų moterų“, „kuo čia save laikai“, „praeis keleri metai ir nebūsi niekam reikalinga“, „nesilaužyk“, „visos duoda, duok ir tu“, „kaip suteiksi man malonumą, taip ir gausi“, „duok paimt už papo, kas tau atsitiks“, „visoms patinka, ko jau tu kitokia“.

Nekalti

2019 m. spalį Marijampolės apylinkės teismas išteisino abu VSAT darbuotojus dėl visų jiems pateiktų kaltinimų, tačiau Kauno apygardos teismas praėjusį vasarį pripažino, kad buvęs vado pavaduotojas D. M. bent kartą smurtavo prieš savo kolegę ir sukėlė jai skausmą – 2016 m. gruodį suėmė jai už pečių ir papurtė.

Teismai taip pat pažymėjo, kad buvęs VSAT darbuotojas išties sakė kolegei aukščiau išvardytas frazes, tačiau dėl šių pareiškimų nutarta apie D. M. elgesį pranešti Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai dėl D. M. patraukimo administracinėn atsakomybėn

Prokurorai nesutiko su tokiais nuosprendžiais ir apskundė juos LAT – anot jų, kaip ir buvusio Seimo nario Kęstučio Pūko atveju, taip ir šiuo trūko teisinės praktikos ir teisinio reglamentavimo, kas yra priekabiavimas.

„Iš pirmosios ir apeliacinės instancijos nuosprendžių turinio darytina išvada, kad teismai seksualinį bendravimą aiškino siaurai, suvokdami jį kaip lytinį santykiavimą ar kitaip tenkinamą lytinę aistrą. Toks baudžiamojo įstatymo aiškinimas yra ydingas, nes nepagrįstai susiaurina požymio turinį, be to, tampa neaiškūs seksualinio bendravimo ir seksualinio pasitenkinimo požymių skirtumai. Nagrinėjamu aspektu teismų praktikoje išaiškinimų nepateikta“, – tokie nurodomi prokuroro Audriaus Matulionio pateikti skundo motyvai.

Savo ruožtu skundą LAT buvo pateikęs ir nuteistasis D. M., kuriam atstovavo buvęs Kauno prokuratūros vadovas, advokatu tapęs Kęstutis Betingis. Buvęs VSAT darbuotojas prašė ne tik išteisinti jį dėl smurto sukėlimo, bet ir pašalinti iš nuosprendžio teismo sprendimą apie šią istoriją pranešti Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai.

LAT atmetė tiek prokuroro, tiek ir nuteistojo skundus. Anot Aukščiausiojo Teismo, nukentėjusiosios VSAT darbuotojos ir jos vyro parodymai prieštarauja kitiems byloje esantiems parodymams. Moteris teigė, kad seksualinį priekabiavimą darbe matė dar bent keturi asmenys, tačiau visi jie paneigė tai matę.

Tačiau LAT pripažino, kad buvęs VSAT tarnautojas pagrįstai nuteistas už fizinio smurto sukėlimą.

Vienas paliko darbovietę, kitas tebedirba

VSAT atstovas R. Pukinskas Alfa.lt sakė, kad VSAT pati iniciavo ikiteisminį tyrimą, kai VSAT Imuniteto skyriaus pareigūnai gavo informacijos apie seksualinį priekabiavimą. „Iš karto buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, įsijungė prokuratūra“, – sakė R. Pukinskas.

Anot VSAT atstovo, abu seksualiniu priekabiavimu kaltinti darbuotojai sulaukė skirtingo likimo.

„Vienas iš kaltinamųjų buvo pripažintas kaltu, jam skirta bausmė ir jis atleistas iš tarnybos. Kito kaltė neįrodyta, jis tebedirba“, – sakė R. Pukinskas.

Pasak VSAT atstovo, kaltu dėl smurto prieš kolegę pripažintas pavaduotojas buvo atleistas šių metų kovo mėnesį, įsiteisėjus teismo nuosprendžiui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder