Verslininkams „lijo“ nelegaliais milijonais

Verslininkams „lijo“ nelegaliais milijonais

Šiaurinėje Klaipėdos dalyje esančiame Tauralaukio mikrorajone gyvenantys klaipėdiečiai savaitę spėliojo, ką prisidirbo jų kaimynas, kurio namą ankstų rytą šturmavo gausios teisėsaugininkų pajėgos. Vakar paaiškėjo, kad parsigabenęs tūkstančius JAV įsigytų prabangių automobilių jis, kartu su bendrais, nuslėpė mažiausiai keturis milijonus eurų muito mokesčio.

Vakar Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai pranešė apie, po sudėtingo, ilgo ir kruopštaus tyrimo, atliktą sėkmingą operaciją prieš nesąžiningus naudotų automobilių prekeivius, tarptautiniu mastu veikusius gerai organizuotoje grupėje. Ji prasidėjo spalio 7 d. ankstų rytą ir joje dalyvavo per 120 teisėsaugininkų.

Visoje šalyje, padedant „Aro" kovotojams ir mokesčių inspektoriams, policininkai atliko per 60 kratų ir sulaikė 16 asmenų, įtariamų sukčiavimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, dokumentų klastojimu ir kitomis nusikalstamomis veikomis. Per kratas rasta per 100 tūkstančių eurų grynųjų pinigų, ikiteisminiam tyrimui reikšmingi dokumentai bei kiti įkalčiai.

Teismas patenkino pavasarį pradėtam ikiteisminiam tyrimui vadovaujančių ir jį koordinuojančių Generalinės prokuratūros prokurorų prašymus bei leido suimti 10 įtariamųjų. Teigiama, kad pastarųjų ratas gali plėstis. Siekiant užtikrinti valstybei padarytos žalos atlyginimą, apribota įtariamųjų nuosavybės teisė į nekilnojamąjį turtą bei transporto priemones. Bendra šio turto vertė siekia daugiau nei 4 milijonus eurų. Įtariamiesiems teks pasiaiškinti dėl rastų pinigų, nekilnojamojo ir kito turto kilmės.

Sulaikytų įtariamųjų asmenybės neatskleidžiamos. Tik pranešama, kad visi jie yra kilę iš pajūrio ar uostamiesčio. „Vakaro žinių" duomenimis, grupuotės lyderis yra klaipėdietis, Lietuvoje registruotos bendrovės vadovas. Pastaruoju metu verslininkas daugiausiai laiko praleidžia Ispanijoje, kurioje faktiškai ir gyvena.

Nepatvirtintais duomenimis, teisėsaugininkų akiratyje brangių automobilių pardavėjai atsidurti galėjo dėl ryšių su Ispanijoje įsikūrusiais ir kur kas rimtesniais „reikalais" tarptautiniu mastu užsiimančiais lietuviais, organizuotų nusikalstamų grupuočių vadeivomis bei lyderiais.

LKPB viršininko Rolando Kiškio teigimu, nusikaltimams naudotos šalyje ir užsienyje įkurtos ofšorinės įmonės bei galimai fiktyvus jų bendradarbiavimas. Per dvejus metus JAV įsigyta ir į Lietuvą per Klaipėdos uostą parplukdyta 20 tūkstančių naudotų brangių automobilių.

LKPB pareigūnai nustatė, kad daugiau kaip 10 tūkst. mašinų įtariamieji įsigijo už apie 78 mln. eurų. Panaudojus gerai apgalvotą ir sudėtingą nusikalstamą schemą, muitinės deklaracijose bei kituose dokumentuose nurodyta, kad jos kainavo kone dvigubai mažiau - apie 40 mln. eurų.

Pasak Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Zenono Buroko, dėl to į Lietuvos biudžetą nesumokėti apie 4 mln. eurų muito mokesčio. Manoma, kad atlikus išsamų kompleksinį rastų dokumentų tyrimą, nesumokėtų mokesčių suma dar labiau padidės. Kaip įtariama, vengta mokėti ir Pridėtinės vertės (PVM) bei pelno mokesčius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder