Vagių apetitas auga... bevagiant

Vagių apetitas auga... bevagiant

Vagys savo piktus kėslus bando įgyvendinti bet kokia kaina - net rizikuodami savo gyvybe. Bet vagiama šiais laikais, pasirodo, ne iš bado. Ilgapirščius masina prabangios prekės, nepaisant to, kad jos netelpa nei į kišenę, nei į rankinę. Gvelbiama tikintis, kad jei apsauga vagystę ir pastebės, pasiseks pasprukti.

Gyvybės kaina

Praeitą savaitę viename sostinės prekybos centre vyras, kurį, įtarę pavogus butelį alaus, bandė sulaikyti apsaugos darbuotojai, sprukdamas šoko iš antrojo aukšto ir užsimušė. Po šio incidento visuomenėje kilo diskusija, ar pateisinami tokie parduotuvės apsaugininkų veiksmai, kurių pasekmės - tragiškos. Apsaugos darbuotojai atkirto, jog sulaikyti įtariamą vagį yra jų tiesioginė pareiga, tokie veiksmai esą numatyti šio specifinio darbo instrukcijose, o visa kaltė šiuo atveju esą krinta ant paties vagišiaus. Aprašomu atveju apsaugininkai kategoriškai neigia žmogų pastūmę, bet viskas galutinai paaiškės tik atlikus ikiteisminį tyrimą, kuris jau pradėtas.

Kad ir kaip apmaudu dėl tragedijos sostinėje, akivaizdu, kad prekybos centrai priversti imtis visų įmanomų priemonių, kad pavyktų sutramdyti vis labiau įžūlėjančius vagis, kurie jau rizikuoja sveikata ar net gyvybe.

Įžūlumui nėra ribų

Pastaruoju metu daugėja pranešimų apie vagystes iš „Topo centro“ bei „Euronics“ parduotuvių tinklo. Ir ne kokį diską ar maitinimo elementą ilgapirščiai nusižiūri, o taikosi į brangiausias prekes - kompiuterius, fotoaparatus, televizorius! Nors tinklo parduotuvėse, kaip tvirtino jo atstovas Erikas Kundreckas, įrengta daugybė matomų ir nematomų apsaugos sistemų, vagys jų nepaiso ir elgiasi vis įžūliau. „Kai pagriebiami brangūs kompiuteriai ir sprunkama pro apsaugos vartelius, tai jau ne vagystė, o plėšimas,“ - paaiškino jis.

Vienas paskutinių nusikaltimų - Vilniaus „Topo centre“ pagrobtas ypač brangus kompiuteris. Vagis kol kas nenustatytas. E.Kundreckas užsiminė, kad šiuolaikinė elektronika - išmani, turi daug vietos nustatymo programų, todėl tiek vagys, tiek vogtų daiktų pirkėjai neturėtų nustebti sulaukę pareigūnų vizito. Nenorėdamas išduoti prekybos tinkle taikomų apsaugos nuo vagių priemonių E.Kundreckas užsiminė, kad visi apsaugininkai - savo srities profesionalai, kurie jau pagal elgseną atpažįsta į parduotuvę įėjusius įtartinus piliečius ir juos seka itin įdėmiai.

Jei vogti, tai milijoną

„Nuolat investuojame į apsaugos priemones, kurios padeda kontroliuoti situaciją, - svarbiausią priežastį, kodėl prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse vagių padaromi nuostoliai bent jau nedidėja, „Vakaro žinioms“ atskleidė tinklo atstovė spaudai Olga Malaškevičienė. - Vis dėlto vagysčių pasitaiko kone kasdien. Vagia viską, ką galima greitai realizuoti, o labiausiai - prabangos prekes, kosmetiką, brangų alkoholį. Kartą pirkėjas bandė išsinešti net televizorių.“

Vagys į parduotuvę dažnai eina pasiruošę - apgalvoję, ką ims, kur slėps. Kiti viliasi, kad apsaugą užburs įžūlumu. „Prieš kurį laiką jaunuoliai pro kasas išsistūmė alkoholio prikrautą vežimėlį, grobio vertė - 2 tūkstančiai litų, - prisiminė ji. - Jie prekes susikrovė į automobilį ir bandė sprukti, bet buvo pavyti policijos.“

Vagies paveikslą ji apibūdino taip: šį amatą puikiai išmano ir vyrai, ir moterys ar vaikai; ir asocialūs piliečiai, ir inteligentai; ir beraščiai, ir baigusieji vieną ar net kelis aukštuosius.

„Yra vagių, kurie meistriškai keičia išvaizdą, kad apsaugininkai neatpažintų, bet tai vagių negelbsti,“ - šyptelėjo O.Malaškevičienė. Jei pirkėjas įtariamas vagyste, apsauga jį turi teisę sustabdyti tik po to, kai susimoka kasoje. Gudrutis palydimas į monitorinės patalpą, iškviečiami policijos pareigūnai, kurie ištiria galimo nusikaltimo aplinkybes. „Vagystės faktą įrodo vaizdo medžiaga, - sakė tinklo atstovė, atkreipusi dėmesį, kad didžioji dalis įtarimų pasitvirtina. - Neįtarus vagystės nė vienas tinklo darbuotojas neprašo pirkėjo parodyti rankinę ar kišenių turinį.“

Arvidas Januška - „Ekskomisarų biuro“ viceprezidentas:

Apsaugos darbuotojo pagrindinės funkcijos - stebėti aplinką, o įtarus vagyste asmenį sulaikyti ir perduoti policijai, kuri imsis ikiteisminio tyrimo. Jei vagyste įtariamas asmuo priešinasi sulaikomas, apsaugos darbuotojas - tai vėlgi numatyta instrukcijose - turi teisę panaudoti specialias priemones, kad įtariamąjį sulaikytų. Tokios yra apsaugininko darbo taisyklės, ir negalima jų nesilaikyti. Juk jei jus kas apiplėš gatvėje , o atsitiktinai pro šalį važiavę policijos pareigūnai stovės ir žiūrės, kaip vagis deda į padus, vargu, ar visuomenė tokį jų poelgį pateisins. O kad vagys rizikuoja vis labiau - faktas. Tačiau noriu pabrėžti, kad rizikuoja ir apsaugos darbuotojai, įžūlius, kai kada ir besipriešinančius vagišius bandydami sulaikyti.

Yra kelios vagių kategorijos. Vieni, žinodami, kad apsivogus už ne didesnę kaip vieno pragyvenimo lygio minimumo sumą (ji dabar yra 130 litų), grės tik administracinė - ne baudžiamoji - atsakomybė, todėl prieš realizuodami savo sumanymą pasiskaičiuoja, kaip į tokią sumą „sutilpti“. Sugautas vagis sumoka baudą ir... vagia toliau. Sučiuptas net prisipažįsta - nepykit, toks mano darbas. Kiti griebia iš peties, tikėdamiesi, kad niekas nesulaikys. Čia rizika didesnė - gresia grotos.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder