Užsienyje gyvenantys lietuvių vaikai vis labiau linksta į nusikaltimus

Užsienyje gyvenantys lietuvių vaikai vis labiau linksta į nusikaltimus

Nepilnamečiai, gyvenantys užsienyje, padaro vis žiauresnius nusikaltimus, daugiausia tai nusikaltimai, susiję su narkotinėmis medžiagomis ar ginkluotais plėšimais.

Kaip informuoja Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT), daugėja ne tik atvejų, kai užsienyje esantiems vaikams, Lietuvos Respublikos piliečiams, padariusiems nusikalstamas veikas, taikytos tarptautinės apsaugos priemonės, bet ir žiaurėja nepilnamečių elgesys.

Pernai VVTAĮT tarpininkavo organizuojant 11 nusikalstamas veikas įvykdžiusių nepilnamečių grįžimą į Lietuvą. Jie buvo išvykę į Estiją, Suomiją, Norvegiją, Lenkiją bei Nyderlandus. 2009-aisiais tokių atvejų buvo septyni, o ankstesniais metais panašių situacijų būdavo retai.

Specialistai pastebi, kad keičiasi nepilnamečių užsienyje padarytos nusikalstamos veikos pobūdis ir mastai. Anksčiau vaikai daugiausia vagiliaudavo iš parduotuvių, o dabar jų padaryta nusikalstama veika vis dažniau būna susijusi su narkotinėmis medžiagomis, ginkluotais plėšimais ar kitais grupiniais nusikaltimais. Vaikų, įvykdžiusių nusikalstamas veikas užsienyje, tėvai dažniausiai yra išsiskyrę. Neretai šie nepilnamečiai gyvena su vienu iš tėvų arba pas laikinus globėjus, kai kurie - socialinės rizikos šeimose.

"Tarnyba, gavusi pranešimus apie nusikalstamą lietuvių nepilnamečių veiką kitose valstybėse, bendradarbiaudama su Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos Respublikos ambasadomis ir konsulatais, šių vaikų tėvais bei vaiko teisių apsaugos skyrių specialistais, tarpininkauja organizuojant vaikų iš užsienio grįžimą į gimtinę", - išplatintame pranešime cituojama VVTAĮT direktorė Odeta Tarvydienė.

Pasak jos, tokiu atveju pirmiausiai išsiaiškinama tėvų situacija ir jų galimybės tinkamai pasirūpinti atžalų grįžimu namo. Dažniausiai grįžimo išlaidas padengia tėvai, retesniais atvejais - užsienio valstybių institucijos, o kartais materialinę pagalbą suteikia šeimų gyvenamosios vietos savivaldybės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder