Ūkio bankas verslą gelbėjo sukčiaudamas

Ūkio bankas verslą gelbėjo sukčiaudamas

Sukčiavimas ir piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi - tokie kaltinimai prislėgė dar du buvusius bankininkus. Šį kartą teisiamųjų suole atsidūrė Ūkio banko Panevėžio filialo vadovai, neteisėtai išdalinę apie 5 mln. litų paskolų.

Prieš teismą Panevėžyje stojo 62 metų buvęs filialo vadovas Kazimieras Antanynas ir jo 44-erių pavaduotojas Žydrūnas Buinevičius. Kartu su jais į teisiamųjų suolą sėdo ir keturis kartus už finansinius nusikaltimus teistas 50 metų verslininkas Erlandas Simaitis.

Bankininkai įtariami 2005-2008 metais, šiurkščiai pažeidinėdami kreditavimo taisykles, išdavę apie 5 mln. litų (1,4 mln. eurų) neteisėtų paskolų.

Filialo darbuotojai įtartinai dosniai gelbėdavo sunkiai galus su galu suduriančias bendroves, kurios negalėdavo padengti įsiskolinimų bankui. Kad padengtų juos, bendrovėms būdavo brukami kreditai klastojant dokumentus. Spėjama, kad tai buvo daroma ne už ačiū.

Ūkio banko Panevėžio filiale sukosi nesudėtingas mechanizmas: vadovams tereikėdavo įkalbėti fizinius asmenis ar bendroves paimti kreditus, o suklastojus dokumentus pinigai atsidurdavo kitų bendrovių sąskaitose. Byloje esama duomenų, kad kreditus gaudavo net filiale nesilankę asmenys. Pavyzdžiui, siekdami „padėti“ vienai bendrovei, teisiamieji suteikė 180 tūkst. litų (52 tūkst. eurų) paskolą šios įmonės savininkės 18-metei dukrai.

Nuo K.Antanyno ir Ž.Buinevičiaus veiksmų nukentėjęs vilnietis Stasys Jencius atskleidė, kaip buvo gelbėjama už sukčiavimą teisiamo E.Simaičio bendrovė „Eseira“, Ramygaloje gaminusi tualetinį popierių, rankšluosčius ir servetėles. Gamybos direktoriumi dirbęs vyras teigia vieną dieną sulaukęs savo boso skambučio. Bendrovės vadovas primygtinai ragino kuo greičiau atvažiuoti į Panevėžį pasirašyti dokumentų.

„Atvažiavau, pasirašiau kasoje, lyg aš gavau pusę milijono, bet pinigų nemačiau. Ir viskas. Tie pinigai buvo pervesti į E.Simaičio bendrovės sąskaitą“, - teigė dabar jau bankrutavusios bendrovės gamybos direktorius.

Tada, kaip teigė S.Jencius, jam nė į galvą nešovė, kad bankininkai galėtų sukčiauti. Esą šie ramino, kad jo parašas - tik formalumas, nes vykdomas investicinis projektas, todėl reikia apyvartinių lėšų. Kad yra apgautas, vyras suprato po pusmečio, kai pinigų pareikalauta ne iš „Eseiros“, o iš jo. Tik vėliau, vykstant tyrimui, vilnietis sužinojo, kad jam, kaip fiziniam asmeniui, neužstačius jokio turto, kreditas negalėjo būti suteiktas.

„Gerai, kad jokio turto neturiu“, - tik tuo lieka guostis banko skolininkui S.Jenciui.

Kitas nukentėjusysis, panevėžietis bendrovės „Virginijus Juknys ir Ko“ vadovas, pasakojo Ūkio banke paėmęs vieną paskolą. Tačiau vėliau, prasidėjus krizei, pastebėjo, kad nuo jo sąskaitos nurašomos didelės pinigų sumos. Tik tada panevėžietis sužinojo, kad jo vardu kažkam yra išduota dar viena paskola. Verslininkas tvirtina patyręs maždaug pusę milijono litų nuostolių.

Byloje nukentėjusiaisiais yra pripažinti dar 6 į teisiamųjų pinkles pakliuvę asmenys. Dauguma jų - panevėžiečiai.

Teisiamųjų vietose įsitaisę buvę bankininkai K.Antanynas ir Ž.Buinevičius jaučiasi gana ramūs, savo kaltės nepripažįsta ir teigia neturintys ko komentuoti.

Ūkio banko atstovai teisiamiesiems yra pateikę ieškinį, siekiantį 7,3 mln. litų (2,11 mln. eurų).

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder