Tragediją išgyvenantys artimieji – vis dar nežinioje

Tragediją išgyvenantys artimieji – vis dar nežinioje

Beveik prieš tris savaites dingusio Tomo Norkaus, gimusio 1993 m., paieškai pasitelktos didžiulės pajėgos: į jas įsitraukė ne tik artimieji, bet ir Kretingos jaunieji šauliai, policijos pareigūnai ir civiliai. Kol kas konkretesnė vyro buvimo vieta nežinoma.

Sutelkė pajėgas

Į Kretingos jaunųjų šaulių kuopą kreipėsi dingusiojo sesuo. Inicijavę paiešką šauliai kartu su artimaisiais ir civiliais savanoriais išžvalgė Akmenos upės pakrantes pėsčiomis ir plaukdami vandens dviračiais. Kitą dieną į paieškas įsitraukė ir policijos pareigūnai, pajėgos buvo didinamos, pasitelktas tarnybinis šuo, tačiau kol kas surasti T. Norkaus nepavyko.

Klaipėdos apskrities VPK Kretingos rajono policijos komisariato vyriausiasis tyrėjas Dalius Daukantas ir 305 Kretingos šaulių kuopos vadas Gintautas Pogoželskas tikino, kad paieška bus tęsiama tol, kol jaunuolis bus rastas.

Artimieji piktinosi, kad policijos pareigūnai į jų pranešimą nesureagavo iš karto. „Nuėjome į policiją, parašėme pareiškimą, pasakiau, kur jo draugas gyvena. Nei tą pačią dieną važiavo, nei kitą pas jį, kol galų gale draugas išvyko į užsienį. Gailimės, kad iš karto nesikreipėme į šaulius, būtų paiešką pradėję anksčiau“, – apgailestavo dingusiojo motina.

Vyriausiasis tyrėjas D. Daukantas teigė: „Pradėjus asmens paiešką iš karto buvo suaktyvintas patruliavimas, visi ekipažai informuoti, pranešimai išsiųsti artimiausiems komisariatams, suaktyvintas patruliavimas atokesnėse gyvenvietėse.“

Manoma, kad T. Norkus negalėjo išvykti į užsienį arba kitą Lietuvos miestą, nes neturėjo asmens dokumentų, mobiliojo ryšio priemonių ir pinigų. „Iš artimųjų ir kitų asmenų pasakojimų susidariau nuomonę, kad jis neturėjo motyvo slėptis. Lietuvoje yra paskelbta paieška, tai per tas dienas jau būtų kažkur pastebėtas“, – įsitikinęs G. Pogoželskas.

Pasitelkti sraigtasparnį ar narus, pasak specialistų, būtų beprasmiška, tačiau tarnybinis šuo pėdsakus aptikti vis dar gali. „Kai jau paaiškėjo konkretesnė teritorija, pasitelkėme kinologą. Tarnybinis šuo dažnai aptinka pėdsakus. Yra buvę atvejų, kad atranda žmogų net už 15 km“, – aiškino D. Daukantas.

Kol kas tikrinama bet kokia gaunama informacija, tačiau rezultatų negauta. Žinomos ir tam tikros galimos kryptys, kur vyras dažniausiai lankydavosi. Paieškas apsunkino tai, kad dingusysis su savimi neturėjo jokių ryšio priemonių ir išėjo nieko nepasakęs.

Dingusio asmens paieškas inicijavo ir aktyviai jose dalyvauja 305 kuopos Kretingos jaunieji šauliai.

Svarbu – idėja

Šiuo metu Kretingos policijos komisariate dirba 51 pareigūnas, Kretingos rajono savivaldybės administracijos civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyriuje – 2 specialistai, o 305 Kretingos jaunųjų šaulių kuopoje jau yra 85 jaunųjų ir 30 suaugusiųjų šaulių.

Jaunųjų šaulių kuopai išsiaiškinti įvykius padeda neabejingi asmenys. „Aktyviai bendraujame su visuomene. Vieni gal ir pyksta, kad baudžiame, bet kitiems svarbu, jog užtikriname viešąją tvarką“, – kalbėjo Kretingos jaunųjų šaulių vadas G. Pogoželskas.

Šiandien šauliai tapo neatsiejama Savivaldybės civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyriaus bei policijos dalimi. „Žmonių trūksta, ir policijoje jų yra sumažėję, tad šauliai mums – didelė paspirtis“, – paaiškino Kretingos rajono savivaldybės civilinės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Rasmina Beniušienė. Šio skyriaus pagrindinė funkcija yra reaguoti į gyventojų skundus ir kontroliuoti Savivaldybės tarybos patvirtintų taisyklių bei kai kurių įstatymų laikymąsi.

Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas taip pat akcentavo šaulių pagalbą: „Nežinau nė vienos savivaldybės, kur taip aktyviai veiktų šauliai. Jie patys rodo labai rimtą iniciatyvą. Viskas, manau, priklauso nuo to, koks yra idėjinis vadovas. Jeigu tik yra galimybė mums bendradarbiauti, jie visada noriai tai daro. Kartais net nežinome, kiek yra problemų, kurias išsprendžia šauliai.“

Kuopos vadas džiaugėsi, kad kuopa – gera, o jaunuoliams didžiausia motyvacija yra ateities galimybės: „Nėra blogų vaikų, su jais reikia paprasčiausiai dirbti. Vaikai turi kažkokią vidinę motyvaciją, kuri vėliau jiems padeda stojant į karius savanorius, profesinę karo tarnybą.“ Tokia veikla mokslams netrukdo. Kuopos vado teigimu, atvirkščiai – kai kuriems tai padeda dar labiau stengtis ir siekti geresnių mokymosi rezultatų. „Susitinkame su tėvais, bendraujame su mokytojais, mokyklomis. Per tuos trejus metus, kol aš dirbu čia, nesame gavę skundų, kad vaikams pablogėtų mokymosi rezultatai“, – sakė G. Pogoželskas.

---

Pamačiusius dingusįjį Tomą Norkų ar turinčius informacijos apie jį prašoma skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder