Tėvas nuteistas už netyčinį kūdikio nužudymą

Tėvas nuteistas už netyčinį kūdikio nužudymą

Klaipėdos apygardos teismas pripažino kaltu tėvą, kuris, būdamas neblaivus, dėl neatsargumo atėmė gyvybę savo 1,5 mėn. sūnui. Teismas skyrė vyrui 2 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant atvirojoje kolonijoje. Nukentėjusiajai kūdikio motinai priteistas 10 000 Eur neturtinės žalos atlyginimas.

Jaunam vyrui kaltinimai buvo pareikšti dėl šeimos nario nužudymo, tačiau bylą išnagrinėjęs apygardos teismas nustatė, jog jaunas vyras, kuriam nustatytas sunkus 3,01 promilės girtumas, ne tyčia, o dėl neatsargumo uždėjo ranką ant šalia jo ant šono gulinčio ir verkiančio savo sūnaus, apvertė jį ant pilvo ir prispaudė kūdikio veidą į patalynę, dėl to kūdikis užduso ir mirė.

Bylos nagrinėjimo metu kaltinamasis teigė, kad vaikas buvo iškritęs iš lovos, tačiau teisėjų kolegija, ištyrusi ir įvertinusi byloje surinktus įrodymus, padarė išvadą, jog kūdikio mirties priežastis ne iškritimas iš lovos, o neatsargūs kaltinamojo veiksmai. Nukentėjusioji kūdikio motina visą laiką nuosekliai aiškino, kad buvo palikusi kūdikį prižiūrėti kaltinamajam, kol virtuvėje padarė kūdikio maistelį, o sugrįžusi į kambarį rado kūdikį prispaustą šalia gulėjusio kaltinamojo. Tokie nukentėjusiosios parodymai sutapo ir su specialisto išvada, kad kūdikis mirė nuo uždusimo. Teisėjų kolegija, įvertinusi įvykio situaciją ir atsižvelgusi į byloje nustatytas reikšmingas aplinkybes, kaltinamojo veiksmuose tyčios nenustatė ir padarė išvadą, jog vaiko mirties priežastis yra kaltinamojo nerūpestingumo, neapdairumo pasekmė. Jis privalėjo ir galėjo numatyti, kad, apvertus kūdikį ant pilvo ir uždėjus ranką jam ant galvos, jis gali uždusti ir mirti, tačiau dėl itin didelio girtumo to nenumatė.

Atsakomybę lengvinančia aplinkybe teismas pripažino rizikingą pačios nukentėjusiosios elgesį,  kai ji dėl neapdairumo kūdikį, nors ir trumpam, paliko prižiūrėti neblaiviam tėvui. Sunkinančia aplinkybe pripažintas kaltinamojo neblaivumas. Skirdamas realią laisvės atėmimo bausmę teismas atsižvelgė į tai, kad kaltinamasis, nors ir padarė neatsargų nusikaltimą, tačiau yra teistas keturis kartus, teistumas neišnykęs, piktnaudžiauja alkoholiu, baustas administracine tvarka, baudų nesumoka.

Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder