Telšiškė įtariama smurtu prieš tris globotinius

Telšiškė įtariama smurtu prieš tris globotinius

Vaiko teisių specialistai pirmadienį gavo pranešimą apie galimą smurtą prieš tris mažamečius, kurie auga pas globėją. Ant vaikų kūnų pedagogės pastebėjo mėlynes.

Policijos suvestinėje nurodoma, kad 59-erių moteris galimai smurtavo prieš tris globojamus vaikus: šešerių ir penkerių berniukus ir penkerių mergaitę. Visi trys vaikai buvo perduoti kitai globėjai.

Šiaulių apskrities vaiko teisių tarnybos Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Silva Šimkevičienė DELFI nurodė, kad moteris nuo 2016-ųjų globojo keturis vaikus. Po įtarimų smurtu iš šeimos buvo paimti visi vaikai.

„Informacija gauta iš švietimo įstaigos, – aplinkybes nurodė S. Šimkevičienė. – Pastebėtos mėlynės.“

Policija dėl galimo smurto pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal LR Baudžiamojo kodekso 140 straipsnį „Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas“. Remiantis šiuo straipsniu, įtariamajai gresia nelaisvė iki dvejų metų.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis DELFI tvirtino, kad anksčiau nusiskundimų dėl šios moters nebuvo.

„Buvo sureaguota: šeima buvo aplankyta, buvo bendrauta su vaikais, jie perkelti į saugią aplinką, vyksta situacijos nagrinėjimas“, – teigė A. Malinovskis ir pridūrė, kad moteris vaikus globojo jau trejus metus.

Visi keturi šeimoje augantys mažamečiai yra ne biologiniai moters vaikai, o globotiniai.

A. Malinovskio teigimu, globėjai stebimi kur kas atidžiau: vertinama aplinka, kurioje auga vaikai, bendraujama su jais. Iki šiol signalų apie galimas bėdas, tarnybos atstovo teigimu, nebuvo.

„Bent kartą per metus yra atliekamas kiekvieno globojamo vaiko gyvenimo sąlygų vertinimas, – teigė A. Malinovskis. – Į globėjus paprastai reaguojama jautriau. Jei yra bet koks įtarimas, peržiūrima globa.“

Jei įtarimai pasitvirtins, vaikai globėjai nebus grąžinti, tačiau gali būti negrąžinti net ir tuo atveju, jei įtarimai nepasitvirtins.

„Globėjai išklauso kursus, ruošiasi, prisiima visą atsakomybę suvokdami visas pasekmes. Ne veltui lanko specialius kursus“, – tęsė A. Malinovskis ir pridūrė, kad siekiant užtikrinti kuo geresnį būvį vaikams, globėjai atrenkami itin kruopščiai.

Sužinojus apie smurtą prieš vaiką, reikia pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.  

Savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių kontaktus rasite savivaldybių svetainėse.


 

Kontaktai organizacijų, vykdančių kompleksinių paslaugų teikimo vaikams, nukentėjusiems nuo smurto ar netiesioginio šeimyninio smurto aukoms (liudininkams) ir jų šeimų nariams, projektus.



Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder