Teismas atvertė šnipinėjimu įtariamo kariuomenės paramediko bylą

Teismas atvertė šnipinėjimu įtariamo kariuomenės paramediko bylą

Vilniaus apygardos teismas (VAT) ketvirtadienį atvertė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai šnipinėjus prieš Lietuvos Respubliką pateikti mūsų šalies piliečiui, tarnavusiam Lietuvos kariuomenėje paramediku.

Byla teismui buvo perduota dar gruodį. VAT teisėjų kolegija, kuriai pirmininkauja teisėja Virginija Švedienė, bylą nagrinėja uždarame teismo posėdyje. Sulaukta prašymo nušalinti teisėją.

Lietuvos kariuomenėje paramediku dirbęs vyras įtariamas šnipinėjimu Baltarusijai. Bylos duomenimis, Andrejus Ošurkovas (g. 1986 m.) Baltarusijai perdavė duomenis apie Lietuvos kariuomenės padalinių turimą karinę techniką, ginkluotę, pastatų paskirtį, dalyvavimą tarptautinėse NATO operacijose (misijose), standartinių operacijų planus, įvairius karinius mokymus, informaciją apie konkrečiuose padaliniuose ar tarnybose tarnaujančių asmenų skaičių, jų vardus, asmenines charakteristikas bei moralines psichologines nuostatas, dienotvarkę, t. y. apie viską, kas susiję su Lietuvos kariuomene, turima karine technika, karių ruošimo programomis, pratybomis, Lietuvos kariuomenės objektais ir jų paskirtimi.

Vyriškis, gimęs Kaune ir gyvenantis šiame mieste, šnipinėjo penkerius metus. Ikiteisminis tyrimas pradėtas šių metų sausio 22 d. Nuo sausio 24 d. kaunietis sulaikytas.

A. Ošurkovas šnipinėjo už piniginį atlygį, prokurorams šios sumos žinomos, tačiau neatskleidžiamos. Informacija buvo perduodama Baltarusijos slaptosios tarnybos bendradarbiui, tačiau neatskleidžiama, ar šis asmuo dirbo Baltarusijos ambasadoje.

Vyras, turintis vidurinį išsilavinimą, nevedęs, neteistas, tarnaujantis Lietuvos kariuomenės Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione paramediku, kaip manyta, niekam neturėjo sukelti įtarimo, todėl buvo itin parankus užsienio žvalgybos organizacijai. Tiesa, anot prokurorų, šis karys, vyresnysis eilinis, neturėjo galimybės susipažinti, disponuoti ar kitaip naudotis įslaptinta informacija, jis galėjo teikti kasdieninę matytą informaciją. Karys taip pat dalyvavo tarptautinėse pratybose.

Tyrimo metu buvo gauti atsakingų institucijų įvertinimai, kuriuose nurodoma, kad neteisėtas tarnybos paslaptį sudarančios informacijos apie karių tarnavimą konkrečiuose padaliniuose, jų asmens duomenų atskleidimas sukelia grėsmę tiek minėtiems asmenims, tiek jų šeimų nariams, o slaptas nurodytų techninių ir kitų duomenų apie kariuomenės pajėgumus perdavimas užsienio valstybei - žalingas, nes mažina Lietuvos kariuomenės turimas galimybės užtikrinti valstybės saugumą.

Kaip jau skelbta, ikiteisminis tyrimas Generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo departamente buvo pradėtas po to, kai VSD prokuratūrai pateikė ilgą laiką vykdytos žvalgybos operacijos metu surinktus duomenis.

Tai ne pirma šnipinėjimo byla, kurią nagrinėja VAT. Teismas taip pat nagrinėja bylą, kurioje šnipinėjimu įtariamas valstybės įmonės "Oro navigacija" darbuotojas - jis taip pat šnipinėjo Baltarusijai ir domėjosi šalies skrydžių organizavimu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder