Skiepų byloje - pusės milijono eurų bauda

Skiepų byloje - pusės milijono eurų bauda

Neįtikėtiną medikės elgesį atskleidusi ir skiepų istorijoje rasti teisybę siekusi Daina Bosas liko nieko nepešusi. Bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad verslininkės dukrą skiepijusi tam licencijos neturėjusi medikė Margarita Jadvyga Malukienė su UAB "Imunoprofilaktikos tarnyba" turės atlyginti žalą valstybei, o ne ieškovei.

Byloje nustatyta, kad 74-erių gydytoja M. J. Malukienė nuo 2000 metų neturėjo galiojančios medicinos praktikos ar bendruomenės slaugytojo licencijos, kuri suteiktų jai teisę užsiimti imunoprofilaktika ir skiepyti. Maža to, nuo 2010 m. vasaros neturėjo licencijos, suteikiančios UAB "Imunoprofilaktikos tarnyba" teisę teikti medicinines paslaugas. Nepaisydama to, gydytoja sistemingai nuo 2000 iki 2015 m. UAB "Imunoprofilaktikos tarnyba" skiepijo asmenis ir taip pažeidė įvairius įstatymus. Neteisėtai versdamosi profesine veikla gydytoja ir jos įmonė gavo beveik 508 tūkst. eurų pajamų.

Vakar teismo posėdžio metu paskelbta, jog buvusi direktorė kartu su įmone valstybei turės atlyginti apie 540 tūkst. eurų žalą. O štai jau keletą metų teisybės ieškančiai D. Bosas teismas nepriteisė nė cento.

Ruošiasi skųsti

"Vakarų ekspresas" dar 2015 m. kovą rašė, kad D. Bosas tuomet dar nepilnametę dukrą nuo gimdos kaklelio vėžio skiepijusios medikės elgesys pasirodė įtartinas - esą vakcinai skystį į švirkštą gydytoja traukė iš stiklinio buteliuko, nors vakciną gamintojai iškart pateikia specialiuose švirkštuose, taip pat klientei paprašius nepateikė vakcinos dėžutės.

Žinoma moteris tada teigė įtarianti, kad gydytoja dirba nesąžiningai, o tokiu būdu nukentėti galėjo ir daugiau žmonių, dėl to kreipėsi ir į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, išdėstė įtarimus "dėl galimai nusikalstamos veiklos ir sąmoningų neteisėtų veiksmų". Tuomet dienraščio žurnalistams gydytoja neigė visus verslininkės išsakytus priekaištus, tvirtindama, kad procedūros buvo atliktos tinkamai.

"Istorija prasidėjo dėl to, kad mano dukros nepaskiepijo reikiama vakcina. Jų trūksta. Mano pastangomis valstybė iš jos prisiteisė apie 520 tūkstančių, o žmonės nustumti į šoną, nes yra nulis. Gal man kokia premija priklauso? Šis procesas man kainavo tiek lėšų ir nervų... Eisime iki Aukščiausiojo Teismo. Valstybės pozicija mane dar kartą supažindino, kaip žiūrima į paprastą žmogų. Dabar žmonės bus budresni, pažadinau jų sąmoningumą einant į skiepų kabinetus", - vakar po teismo nuosprendžio sakė D. Bosas.

SKIEPAS. Prieš keletą metų savo nepilnametę dukrą paskiepyti specialia vakcina "Silgard" nuo gimdos kaklelio vėžio norėjusi Daina Bosas teisme teisybės nesužinojo. Moteris iki šiol nežino, ar jos atžalai buvo suleista reikiama vakcina. Dėl to verslininkė ketina kreiptis į aukštesnės instancijos teismą. Egidijaus Jankausko nuotr.

Teismų maratono metu parodymus davė ir D. Bosas dukra. Tuomet 17-metė nukentėjusioji teigė, kad pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso ją paskatino tėtis, o mama D. Bosas internete ieškojo, kas Klaipėdoje teikia tokią paslaugą.

Paauglės teigimu, 2015 m. vasario mėnesį pirmo apsilankymo metu M. J. Malukienė, iš šaldytuvo išėmusi buteliuką, į švirkštą iš jo pritraukė skysčio ir sušvirkštė į ranką. Antrojo apsilankymo metu, maždaug po mėnesio, viskas vyko taip pat. Kai D. Bosas po procedūros paprašė dėžutės, jos negavo, o M. J. Malukienė esą labai sutriko, ėmė pasakoti nerišlias istorijas.

Paauglė sakė, kad po incidento su J. Malukiene niekur kitur nebemėgino pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso, nes nebepasitiki gydytojais.

Kaltina konkurentus

Pasak prokurorės Vaidos Pužauskienės, toks teismo sprendimas bus skundžiamas, esą nebuvo įmanoma buhalteriškai nustatyti, kiek M. J. Malukienė realiai paskiepijo asmenų.

"Negalima sakyti, kad kaltinimai nepasitvirtino, tiesiog teismas buvo tokios nuomonės. Teismas nuosprendyje išdėstė visas abejones kaltinamosios naudai. Esu kitos nuomonės", - teigė prokurorė.

Savo kaltės teismų metu taip ir nepripažinusi M. J. Malukienė po išgirsto nuosprendžio pirštu bedė į konkurentus, esą tai buvę jai žinoma dar prieš ketverius metus.

"Tai konkurentų užsakymas. Jie baugino nuo pat pradžios. 2014 metų spalio mėnesį iš "Endemik" buvo gautas skundas, kad teikiu šeimos gydytojo paslaugas. Mane sunaikino, nes mačiau, kokiomis vakcinomis skiepijo. Jeigu tai pateiksiu, dar dešimt metų bus galima žaisti tokiais dalykais", - rėžė buvusi medikė.

Ji patikino, kad "Imunoprofilaktikos tarnyba" beveik 520 tūkst. eurų neturi, tad nežino, kaip valstybė ketina šią sumą prisiteisti.

"Reikia surengti spaudos konferenciją, sužinosite nuogą tiesą. Tol, kol esu gyva, nepasiduosiu. Ar galima 17 metų dirbti be licencijos? Juk ne "bačką" silkių turguje pardavinėju. Aš jokiomis pašalinėmis vakcinomis žmonių neskiepijau. Ar galima nuslėpti pusę milijono? Visos buhalterinės formos buvo vedamos. Nežinau, ką konfiskuos, gal mane? Mano pajamų šaltinis - pakankamai gera pensija ir direktorės minimumas. Neturėsime iš ko sumokėti tokios sumos. Tokių sumų įmonė niekada negavo", - tikino M. J. Malukienė.

Visos pusės nuosprendį gali skųsti per 20 dienų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder