Rusijos tarnybos klausėsi Bostono sprogdintojų motinos pokalbių telefonu

Rusijos tarnybos klausėsi Bostono sprogdintojų motinos pokalbių telefonu

Spėjamų Bostono sprogdintųjų motina Subeidat Carnajeva 2011 metais per vieną pokalbį telefonu kalbėjo apie džihadą. Anot CNN, Rusijos tarnybos pasiklausė moters ir įrašė pokalbį, kuriame buvo miglotai kalbama apie "šventąjį karą". Ši informacija tik neseniai buvo perduota JAV žinyboms, skelbia agentūra AFP.

Su kuo S. Carnajeva kalbėjo telefonu, nepranešama.

Šis CNN pranešimas vėl kelia klausimą, ar nebuvo pražiūrėta svarbi informacija apie galimai ekstremistines Bostono sprogdintojų pažiūras. Ir JAV Centrinė žvalgybos valdyba, ir Federalinis tyrimų biuras (FTB) ėmė stebėti vyresnįjį iš dviejų brolių dėl galimų jo ryšių su teroristais, kai 2011-aisiais iš Rusijos tarnybų gavo atitinkamos informacijos.

Vokietijos žurnalo "Focus" teigimu, Rusijos žinybos du kartus perdavė JAV informaciją apie galimus Tamerlano Carnajevo ryšius su islamistais.

JAV iš Maskvos taip pat gavo duomenų apie tai, kad Subeidata Carnajeva yra religinė ekstremistė ir kad kartu su savo sūnumi Tamerlanu yra įtraukta į stebimų asmenų sąrašą. Tačiau, pasak FTB, Rusija nereagavo į JAV prašymą suteikti daugiau informacijos. Todėl amerikiečių tyrėjai nematė pagrindo tęsti tyrimą.

Tamerlanas Carnajevas su jaunesniuoju broliu Džocharu įtariamas surengęs išpuolį Bostono maratone, per kurį balandžio 15-ąją žuvo trys žmonės ir daugiau kaip 260 buvo sužeisti. 26 metų Tamerlanas po to žuvo persekiojamas policijos. Jo 19-metis brolis suimtas sužeistas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder