Riaušių įkvėpti klaipėdiečiai griebėsi „Molotovo kokteilio“

Riaušių įkvėpti klaipėdiečiai griebėsi „Molotovo kokteilio“

(1)

Praėjusių metų pavasarį JAV kilusi masinė aršių protestų bei neramumų banga susuko smegenis ir ne vienam Lietuvoje gyvenančiam jaunuoliui. Kol vieni organizavo palaikymo eitynes sostinės gatvėmis, kiti nusprendė griebtis kur kas radikalesnių veiksmų. Du klaipėdiečiai neramumus namuose išprovokuoti tikėjosi sukeldami gaisrą uoste įsikūrusioje valstybės valdomoje bendrovėje „Klaipėdos nafta".

Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai atskleidė nusikaltimą, kurio galimas pasekmės uostamiesčiui bei jo gyventojams sunku ir įvardyti. Aišku tik tai, kad jos, švelniai tariant, būtų tiesiog katastrofiškos. Tragedijos pavyko išvengti laimingo atsitiktinumo dėka, dėl aplinkybių, kurios nuo pačių nusikaltėlių jau nepriklausė.

Praėjusių metų balandį į Klaipėdos apskrities VPK kreipėsi jūrų uosto teritorijoje įsikūrusios, strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčios, valstybės valdomos bendrovės „Klaipėdos nafta" atstovas. Jis pranešė, kad naktį bendrovėje bandyta sukelti gaisrą.

Ryte apžiūrint teritoriją rastas sudužęs stiklinis butelis, servetėlė ir degimo žymės. Nekilo abejonių, kad iš išorės įmestas vadinamasis Molotovo kokteilis. Tačiau butelis su degiu skysčiu ir įkišta degančia servetėle nukrito ant asfalto, nepasiekęs užsidegti galinčių statinių.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, darbo ėmėsi ir su organizuotu nusikalstamumu kovojantys pajūrio policininkai.

Pasak Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininko Valdo Narutavičiaus, patyrusiems pareigūnams teko nemažai paplušėti.

„Tyrimas buvo nelengvas ir gana ilgas. Remiantis pirmine informacija, buvo galima kelti pačias įvairiausias versijas - nuo teroro akto iki paprasčiausio chuliganizmo. Įrodymus rinkome kruopščiai ir po kruopelytę. Pareigūnai pademonstravo tikrą profesionalizmą. Įtariamieji nustatyti ir sulaikyti", - sakė V.Narutavičius.

„Vakaro žinių" duomenimis, aptikti galimų nusikaltėlių pėdsakus policininkams padėjo kruopšti įvykio vietos apžiūra. Šalia „Klaipėdos naftos" augančiame Melnragės miškelyje rastas įtariamųjų paliktas prekybos vietoje įsigytas plastikinis butelis, kuriame buvo degus skystis. Jis miškelyje perpiltas į stiklinį butelį.

Pirmiausia teisėsaugininkams įkliuvo 20-metis klaipėdietis. Pas jį pareigūnai rado ir narkotinių (psichotropinių) medžiagų, kurios laikytos turint tikslą jas platinti. Po mėnesio pasibelsta ir į metais vyresnio jo draugo namų duris. Abu jaunuoliai anksčiau neteisti, nebuvo patekę į teisėsaugininkų akiratį.

Jaunesnysis dviem paroms uždarytas į areštinę. Suimti jo neprašyta. Paleistam į namus vaikinui paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės - rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje. Nustatyta, kad jis iš anksto įsigijo degųjį skystį. „Molotovo kokteilį" į „Klaipėdos naftos" teritoriją metusiam jo draugui skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Tuo metu niekur nedirbę (vėliau vienas jų įsidarbino prekybos sektoriuje) jaunuoliai savo kaltę pripažino. „Vakaro žinių" duomenimis, nusikaltimo metu kartu su jais buvo ir viena mergina. Iš pradžių ji apklausta kaip specialioji liudytoja (turima duomenų, kad padarė nusikaltimą, bet jų nepakanka įtarimus pareikšti). Tačiau vėliau nustatyta, jog ji su nusikaltimu nesusijusi, tik palaikė draugams kompaniją.

Gaisrą „Klaipėdos naftoje" klaipėdiečiai sukelti norėjo siekdami išprovokuoti neramumus uostamiestyje. Vaikinai stebėjo tuo metu JAV vykusius masinius protestus, vietomis peraugusius į riaušes ir plėšikavimus. Jaunuoliai puikiausiai žino, kad klaipėdiečiai šią bendrovę kaltina nuodijant juos nemaloniais kvapais ir laiko keliančią didžiulį pavojų, nes Melnragėje yra įsikūrusi visai šalia gyvenamųjų kvartalų ir gausiai lankomų Baltijos jūros paplūdimių. Tikėtasi, kad gaisras paskatins supykusius žmones išeiti į gatves.

Už strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčio juridinio asmens infrastruktūrą sudarančio turto ar jo dalies sunaikinimą ar sugadinimą visuotinai pavojingu būdu (padegant), gresia iki 5 metų nelaisvės. Už kvaišalų platinimą - nuo 2 iki 8 metų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder