Po verdikto - įtarimai užsakytu teisingumu

Po verdikto - įtarimai užsakytu teisingumu

Daugiau nei šešerius metus teisėsaugininkai plušo veltui. Vakar dėl didžiausio šalyje kyšio reikalavimo iškeltos baudžiamosios bylos nagrinėjimas baigėsi labiau nei netikėtu teismo verdiktu. Nors prokurorai tris teisiamuosius prašė siųsti į belangę, jie visiškai išteisinti. Tačiau tuo ši istorija dar nesibaigė.

Vakar Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį rezonansinėje baudžiamojoje byloje, kurioje bankroto administravimo paslaugas teikiančios bendrovės „Valeksa“ uostamiesčio filialo direktorius Darius Daubaras kaltintas kyšininkavimu, dokumentų klastojimu, turto iššvaistymu ir piktnaudžiavimu, Vilniaus advokatų kontoros „Karsten, Kraujalis ir partneriai“ advokatas Tomas Puzinas ir sostinės bendrovės „RR Management“ direktorius Andrejus Rybakovas - padėjimu reikalauti kyšio. Verslininkas dar kaltintas ir dokumentų klastojimu bei padėjimu švaistyti turtą.

Visi jie išteisinti, kaip nepadarę jokių nusikaltimų. Prokurorai D.Daubarą prašė įkalinti ketveriems, T.Puziną - pusketvirtų, A.Rybakovą - pusantrų metų. Taip pat prašyta D.Daubarui skirti 32 300 eurų, o T.Puzinui - 11 400 eurų baudas. Nukentėjusiąja pripažinta bendrovė „Statega“ iš kaltinamųjų bei „Valeksos“, kaip D.Daubaro darbdavio, siekė prisiteisti įmonei padarytą žalą - 491 221 eurą. Šis civilinis ieškinys paliktas nenagrinėtas.

Išteisinamasis nuosprendis tiesiog šokiravo „Stategai“ teisme atstovavusią teisininkę Renatą Astrauskienę.

„Košmaras. Nuosprendį būtinai skųsime Lietuvos apeliaciniam teismui. Jis yra akivaizdžiai šališkas. Drįstu pasakyti, net užsakytas. Teisingumo prasme, tai visiškai neteisingas sprendimas. Byloje buvo visi įrodymai, tad negalima konstatuoti, jog nebuvo reikalauta kyšio. Kyšio galima reikalauti tiek atvira, tiek paslėpta forma. Kalbame apie žmones, kurie jo reikalavo netiesiogiai. „Statega“ versta už milijonus eurų pirkti bankrutavusios įmonės akcijas, kurių vertė - nulis“, - „Vakaro žinioms“ sakė R.Astrauskienė.

Jau buvusį uostamiesčio verslo centro „Neapolis“ bankroto administratorių, valstybės tarnautojui prilyginamą D.Daubarą ir jam talkinusį T.Puziną STT Klaipėdos valdybos agentai sučiupo 2013 metų kovo pabaigoje. Įtarta, kad jie iš bendrovės „Statega“ (ji ir inicijavo „Neapolio“ bankrotą) vadovo Vladimiro Stefanovo už verslo centrą valdžiusios bankrutuojančios bendrovės beveik 9 mln. eurų kreditorinio reikalavimo teisme pripažinimą pareikalavo ir susitarė priimti per 1,6 mln. eurų neteisėtą atlygį. Pasak pareigūnų, kyšio priėmimo maskavimui A.Rybakovo vadovaujama „RR Management“ specialiai įsteigė UAB „RR Finance Solutions“.

D.Daubaras kaltintas, jog kyšio reikalavo vilkindamas didžiausio bankrutuojančios bendrovės „Neapolis“ kreditoriaus „Statega“ kreditorinio reikalavimo pateikimą teismui. Pradėjus ikiteisminį tyrimą ir D.Daubarą nušalinus nuo „Neapolio“ bankroto administratoriaus pareigų, teismas patvirtino visus „Stategos“ kreditorinius reikalavimus. Įtarta, kad D.Daubaras „Neapolio“ bankroto administratoriumi paskirtas ne be Klaipėdos apygardos teismo teisėjo Audriaus Saulėno pagalbos, kuriam ši istorija kainavo atleidimą iš pareigų.

D.Daubaro, T.Puzino ir A.Rybakovo kaltė grįsta ne tik liudytojų, bet ir kriminalinės žvalgybos priemonėmis gautais įrodymais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder