Pedofilijos bylos nagrinėjimas persikelia į Klaipėdą

Pedofilijos bylos nagrinėjimas persikelia į Klaipėdą

Vadinamosios Kauno pedofilijos bylos nutraukimo klausimus, kurioje įtarimai pareikšti Andriui Ūsui, apeliacine tvarka nagrinės Klaipėdos apygardos teismas. Lietuvos apeliacinis teismas (LAT) patenkino Panevėžio apygardos teismo (PAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko prašymą ir Klaipėdos apygardos teismui perdavė apeliacine tvarka nagrinėti baudžiamąją bylą dėl Panevėžio miesto apylinkės teismo nutarties nutraukti bylą kaltinamajam A. Ūsui mirus.

LAT pripažino, kad prašyme nurodytos aplinkybės yra pakankamas pagrindas perduoti bylą nagrinėti kitam apygardos teismui.

Prašyme buvo nurodyta, kad rengiantis nagrinėti bylą teisme paaiškėjo, jog septyni PAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai šioje byloje yra nagrinėję skundus dėl miesto apylinkės teismo priimtų nutarčių. Be to, dokumente pažymima, kad PAT yra atmetęs kelis skundus, kuriuose buvo prašoma įpareigoti prokurorus pareikšti įtarimus mažametės tvirkinimu jos motinai Laimutei Stankūnaitei, nužudytiems mergaitės tetai Violetai Naruševičienei ir teisėjui Jonui Furmanavičiui, taip pat priėmė kitas dvi mergaitės globėjams nepalankias nutartis.

"Dėl to visuomenės informavimo priemonėse apie šį apygardos teismą buvo suformuota neigiama nuomonė, kuri gali kelti visuomenės abejones teismo nešališkumu nagrinėjant skundus apeliacine tvarka", - konstatavo LAT.

Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad mergaitės teta teisėja Neringa Venckienė, būdama proceso dalyve, po skundžiamos Panevėžio miesto apylinkės teismo nutarties nutraukti baudžiamąją bylą paskelbimo, užgauliai pasisakė apie bylą nagrinėjusią teisėjų kolegiją. Panevėžio miesto apylinkės teismas yra Panevėžio apygardos teritorijoje, todėl, anot LAT, tikėtina, kad tokią nuomonę N. Venckienė gali pareikšti ir apie apygardos teismą.

LAT atsižvelgė į tai, kad vadinamosios pedofilijos bylos nagrinėjimas sukėlė visuomenėje labai platų atgarsį, todėl suformuota neigiama nuomonė apie PAT gali būti pagrindas pareikšti nušalinimą bet kuriam šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui.

Teismas, perduodamas bylą nagrinėti kitam apygardos teismui, pabrėžė, kad nors teismas, vykdydamas teisingumą yra visiškai nepriklausomas, tačiau, esant tokioms aplinkybėms, siekiant pašalinti bet kokias abejones bylą nagrinėjančio teismo nešališkumu, kad nei byloje dalyvaujantiems asmenims, nei visuomenėje nekiltų nepagrįstų teisėjų darbo vertinimų, o tuo pačiu užtikrinant teisingumo interesus, A. Ūsui baudžiamąją bylą tikslinga perduoti nagrinėti apeliacine tvarka kitam apygardos teismui.

Ši LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

"Oficialaus pranešimo apie tai neturime, bylos - taip pat, todėl negalime nieko komentuoti", - šią žinią išgirdęs sakė Klaipėdos apygardos teimo pirmininko pavaduotojas Zigmas Pocius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder