Nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl Stanislavo Juciaus nužudymo, tyrimas Rusijoje tęsiamas

Nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl Stanislavo Juciaus nužudymo, tyrimas Rusijoje tęsiamas

Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos piliečio Stanislavo Juciaus neteisėto laisvės atėmimo ir nužudymo 2007 metų pavasarį, nes nusikaltimas suorganizuotas ir įvykdytas ne Lietuvoje, nedalyvaujant mūsų šalies piliečiams. Rusijos Federacijos teisėsaugos institucijos šį ikiteisminį tyrimą atlieka toliau, dėl šio nusikaltimo sulaikyta keletas įtariamųjų.

S. Jucius dingo Rusijoje, Kaliningrado mieste, 2007 metų balandžio mėnesį. Dėl to Šiaulių miesto vyriausiame policijos komisariate ir Rusijos Federacijos teisėsaugos institucijoje buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai. Siekiant nustatyti S. Juciaus buvimo ar gyvenamąją vietą, dingimo priežastį buvo apklausta daug liudytojų, aktyviai bendradarbiauta su Kaliningrado teisėsaugos institucijomis.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad S. Jucius, kaip bendrovės "Rosslitstroj" generalinis direktorius, konfliktavo su Rusijos teisėsaugai gerai žinomais asmenimis dėl butų pirkimo-pardavimo šios bendrovės statomame name. Dėl konflikto su Rusijos piliečiu Ivanu Ševaljė S. Jucius kreipėsi į Rusijos teisėsaugos institucijas, tačiau šios atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Ginčai spręsti Kaliningrado teisme civiline tvarka, S. Juciaus atžvilgiu buvo priimti teigiami sprendimai.

2008 m. rugsėjo mėnesį Generalinė prokuratūra tęsti tyrimą dėl S. Juciaus neteisėto laisvės atėmimo ir galimo nužudymo pavedė Kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 4-ajai valdybai (LKPB ONT).

Perėmus šį ikiteisminį tyrimą, tikrinant versiją, ar I. Ševaljė prisidėjo prie S. Juciaus dingimo, LKPB ONT padaliniuose po ilgai trukusio tyrimo I. Ševalė, neteisėtai kirtęs Lietuvos sieną, buvo sulaikytas Lietuvos Respublikos teritorijoje. Ikiteisminį tyrimą (dėl nevienkartinio, suklastotais asmens dokumentais sienos tarp Rusijos ir Lietuvos kirtimo) dėl šio įtariamojo atliko Klaipėdos apygardos ONKTS prokurorai. Tyrimas baigtas, kaltinamasis nuteistas ir pagal Europos arešto orderį perduotas Vokietijos Federacijos teisėsaugos institucijoms, dėl šioje šalyje jam inkriminuojamo sunkaus ir labai sunkaus nusikaltimo. 2011 m. gegužės mėnesį I. Ševeljė Kaliningrade buvo nužudytas.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad kaltininkai, organizavę neteisėtą S. Juciaus laisvės atėmimą ir jį nužudę, nusikalstamas veikas padarė už Lietuvos Respublikos teritorijos ribų. Taip pat negauta jokių objektyvių duomenų apie tai, kad padarant šį nusikaltimą būtų dalyvavę Lietuvos Respublikos piliečiai.

Neteisėtas laisvės atėmimas ir nužudymas nėra įtraukti į tarptautinių sutarčių numatytų nusikaltimų sąrašą, dėl kurių asmenys atsako pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą, nesvarbu kokia jų pilietybė ir gyvenamoji vieta, taip pat nusikaltimo padarymo vieta bei tai, ar už padarytą veiką baudžiama pagal nusikaltimo padarymo vietos įstatymus.

2008 m. lapkričio mėnesį Generalinės prokuratūros ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro iniciatyva šioje baudžiamojoje byloje bendradarbiavimo pagrindais vyko koordinaciniai susitikimai su Rusijos Vidaus reikalų valdybos ir prokuratūros tardytojais. Tik glaudaus bendradarbiavimo dėka, pateikiant kokybišką informaciją šioje byloje Rusijos kolegos išaiškino šį labai sunkų nusikaltimą. Nors ikiteisminis tyrimas Lietuvoje nutrauktas, LKPB ONT pareigūnai, kartu su Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorais padarė viską, jog nusikaltimas, padarytas Rusijos Federacijos teritorijoje, būtų išaiškintas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder