Nuteista šimtą žmonių dėl darbo užsienyje apgavusi moteris

Nuteista šimtą žmonių dėl darbo užsienyje apgavusi moteris

45 metų moterį, melagingai žmonėms žadėjusią įdarbinti užsienyje, teismas pripažino kalta dėl sukčiavimo ir skyrė jai pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę.

Bylos, kurią nagrinėjo Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas, duomenimis, T. P. melagingai žadėdama įdarbinti asmenis užsienyje ir imdama už tai atlygį, apgavo 100 žmonių ir iš jų pasisavino 38 tūkst. litų.

T. P. nuo 2009 metų sausio iki tų pačių metų lapkričio Vilniuje bei Visagine, būdama Labdaros ir paramos fondo "Dora" prezidente bei melagingai prisistatydama kaip šio fondo padalinio "Dora statyba" vadove arba UAB "Darilis" direktore, žadėjo nukentėjusiuosius įdarbinti Rusijos miestuose - Sočyje, Anapoje, Tuapsėje, Sankt Peterburge, Maskvoje, taip pat Norvegijos Karalystėje.

Kaltinamoji, neturėdama licencijos užsiimti įdarbinimo užsienyje tarpininkavimo veikla, ėmė iš nukentėjusiųjų pinigus neva už įdarbinimą, dokumentų, darbo vizų ir draudimo įforminimą, tačiau įsipareigojimų nevykdė, pinigų negrąžino.

Iš nukentėjusiųjų T. P. imdavo nuo 200 iki 1700 litų mokestį, jiems išrašydavo pinigų priėmimo kvitą, iš kai kurių asmenų paimdavo pasus esą darbo vizai Rusijoje gauti, žadėdavo gerus atlyginimus šios šalies statybų bendrovėse.

Keli nukentėjusieji buvo nuvykę į T. P. nurodytas statybų bendroves Rusijoje, tačiau ten jokio darbo negavo ir buvo priversti grįžti į Lietuvą.

Apie teikiamas įdarbinimo paslaugas T. P. skelbdavosi spaudoje.

Kaltinamoji teisme savo kaltę pripažino, aiškino, jog jos partneriai iš Rusijos, kurių pavardžių ji negalinti nurodyti, pasiūlė surasti žmonių, kurie galėtų atlikti statybų darbus. Tačiau dėl jai nežinomų priežasčių darbų pradžia Rusijoje vis buvo atidedama. Žmonės Lietuvoje ilgiau laukti nenorėdavo ir atsiimdavo sumokėtus pinigus, didžiajai daliai asmenų ji jau nebeišgalėjo grąžinti įmokų. Kaltinamoji visus civilinius ieškinius pripažino, pati yra atlyginusi žalą keliems nukentėjusiesiems.

Iš nuteistosios nukentėjusiųjų naudai priteista apie 45 tūkst. litų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder