Mūsų auksas verčia nusikalsti

Mūsų auksas verčia nusikalsti

 

Šiais metais muitininkai ir pasieniečiai sulaikė daugiau nei pusę tonos į šalį nelegaliai bandyto įvežti gintaro. Lietuviškojo aukso versle besisukančiųjų teigimu, įkliūva tik apie dešimtadalis gintaro kontrabandininkų.

Pastarasis laimikis teisėsaugininkų laukė pasienyje su Baltarusija, prie Raigardo pasienio kontrolės punkto. Druskininkų savivaldybės teritorijoje Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnai pakartotinai patikrinti sustabdė „Opel Omega“. Juo iš Baltarusijos ką tik buvo įvažiavę sutuoktiniai iš Kauno.

Tiek mašiną vairavęs 60 metų vyras, tiek jo aštuoneriais metais vyresnė žmona Raigardo punkte nurodė, kad deklaruojamų prekių ir daiktų į Lietuvą neveža. Pasieniečiams kilus įtarimų automobilis ir nukreiptas detaliai patikrinti. Atliekant patikrinimą „Opel Omega“ bagažinėje aptikta slėptuvė - joje VSAT pareigūnai rado apie 59 kilogramus gintaro žaliavos.

Pakrančių apsaugos rinktinės kriminalistai nustatė, kad šioje nusikalstamoje veikloje dalyvavo dar du tarpininkai - Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnas ir 51 metų druskininkietis. Įtariama, kad 54-erių muitininkas žinojo apie gabenamą kontrabandą ir už sutartą atlygį leido „Opel Omega“ įvažiuoti į Lietuvą. Abu įtariamieji kitą dieną sulaikyti prie vieno Druskininkų viešbučio. Pateikus oficialius įtarimus, jie paleisti į laisvę, skyrus švelnesnes už suėmimą kardomąsias priemones (rašytinius pasižadėjimus neišvykti).

Šiais metais VSAT pareigūnai atskleidė keturis atvejus, kai gintarą į Lietuvą bandyta įvežti kontrabanda. Iš viso jo rasta apie 141 kilogramą. Muitininkai kontrabandinės gintaro žaliavos ir jo dirbinių sulaikė gerokai daugiau - atitinkamai apie 285 ir apie 114 kg.

Pasak Palangos gintaro meistrų gildijos pirmininko Alberto Petkevičiaus, nors Rusija jau prieš kelerius metus uždraudė Kaliningrado srityje iškasamo gintaro žaliavos eksportą į Europos Sąjungos šalis, Lietuvoje jo legaliai įsigyti nėra jokių didesnių problemų.

„Rusai parduoda kitoms šalims, o iš jų gintaras keliauja pas mus. Kad ir iš Ukrainos. Kinai perka gintaro žaliavą, pasilieka, kas jiems reikalinga, o likučius tiekia Europos rinkai. Ir kartais net pigiau nei rusai. Be to, iš Rusijos galima įvežti jau iš dalies apdirbtą žaliavą. Aš pats neseniai pirkau, su visais būtinais dokumentais. Tad užtektų tik kelių skambučių ir galima legaliai nusipirkti“, - tvirtino A.Petkevičius.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder