Muitininkams nevengiama siūlyti ir 5 eurų kyšio, kartais tiesiog „iš įpročio"

Muitininkams nevengiama siūlyti ir 5 eurų kyšio, kartais tiesiog „iš įpročio"

Lietuvos muitinė per pirmąjį šių metų pusmetį teigia užfiksavusi 248 neteisėtus pinigų siūlymo atvejus. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, muitininkai apie jiems siūlomus pinigus pranešę 13 procentų dažniau. Institucijos teigimu, vis daugiau jos darbuotojų nesitaiksto su bandymais papirkti. 

Muitinės pareigūnų iniciatyva pradėti 7 ikiteisminiai tyrimai pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl papirkimo, visi asmenys baudžiamaisiais įsakymais šiuo metu jau yra pripažinti kaltais, jiems paskirtos piniginės baudos. 

Iš viso apie bandymus juos papirkti nustatyta tvarka pranešė 106 muitinės pareigūnai. Daugiau kaip pusė jų tai padarė po keletą kartų. Dažniausiai apie bandymus įbrukti grynųjų šiemet informavo Šalčininkų, Medininkų, Lavoriškių ir Raigardo kelio postų pareigūnai. 

Grynuosius pinigus krovinio ar asmens dokumentuose dažniausiai palieka Baltarusijos piliečiai (116 atvejų). Rusijos piliečiai per pastarąjį pusmetį pareigūnus bandė papirkti 45 kartus, Lenkijos - 43, Ukrainos ir Lietuvos - po 12 kartų, kitų valstybių piliečiai - 20 kartų. Daugeliu atvejų siūlomų pinigų suma neviršija 5 eurų. 

Visais neteisėtų pinigų siūlymo atvejais muitininkai imasi detaliai tikrinti automobilius, o atsižvelgę į rizikos požymius - ir gabenamus krovinius. Po detalaus patikrinimo tik kas ketvirtu atveju nustatomas pažeidimas, todėl, pasak muitinės, galima daryti išvadą, kad grynieji muitininkams vis dar brukami „iš įpročio“, o ne siekiant nuslėpti pažeidimus ar išvengti mokesčių prievolių. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder