Muitininkai oro uoste aptiko kobrą

Muitininkai oro uoste aptiko kobrą

Vilniaus oro uoste muitininkai sulaikė iš Vietnamo gabentą egzotinį suvenyrą - butelį su jame esančia kobra, kuriai įvežti reikalingi Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijoje (CITES) nurodyti leidimai.

Šiais metais, pasak Muitinės departamento pranešimo, tai pirmas kartas, kai į šalį mėginta įsivežti tokį suvenyrą.

Vilniaus oro uoste muitininkai, tikrindami keleivių bagažą, piliečio R. P. bagaže aptiko butelį su gelsvos spalvos skysčiu ir jame esančia gyvate. Keleivis neturėjo jokių gyvatei gabenti reikiamų leidimų. Įtardami, kad gyvatė gali būti įrašyta į vieną iš saugomų CITES sąrašų, pareigūnai šį suvenyrą sulaikė.

Po konsultacijų su Gamtos tyrimų centro entomologijos laboratorijos specialistais paaiškėjo, kad butelyje su skysčiu yra kininė kobra (Naja atra), įrašyta į CITES konvenciją. Joms gabenti reikia specialių leidimų. Šios nykstančios vidutinio ilgio (paprastai iki 2 m) labai nuodingos gyvatės labiausiai paplitusios pietryčių Kinijoje, Honkonge, šiauriniame Laose ir Vietname. Dėl savo odos ir, manoma, turimų gydomųjų galių jos tapo mėgstamais keliautojų suvenyrais. Pasak muitinės pareigūnų, keliautojai nepelnytai piktinasi, kai sulaikomi jų vežami egzotiniai suvenyrai. Specialistų teigimu, tokių suvenyrų pirkimas skatina nykstančių laukinių gyvūnų gaudymą.

Muitinės departamentas primena, kad keliautojai, ketinantys įsigyti egzotiškų suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, dar prieš išvykdami į kelionę leidimų turėtų kreiptis į Valstybinę aplinkos apsaugos agentūrą.

Lietuvos muitinė Vilniaus oro uoste yra įrengusi ekspoziciją, kurioje demonstruojami Lietuvos muitininkų bei kaimyninių šalių pareigūnų sulaikyti suvenyrai, pagaminti iš saugomų laukinių gyvūnų ar augalų - kailiai, rankinės bei bateliai iš roplių odos, koralai, kriauklės, taip pat pateikiama informacija apie tokių gaminių gabenimo tvarką.

CITES konvencijos šalimi nare Lietuva tapo 2002 m. Šiuo metu konvenciją yra ratifikavusios daugiau kaip 170 valstybių. Konvencijos globojamų gyvūnų ir augalų sąraše įrašyta daugiau kaip 30 tūkst. pasaulyje nykstančių ir CITES konvencijos saugomų rūšių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder