Muitinė: pernai viršyti kontrabandos rekordai

Muitinė: pernai viršyti kontrabandos rekordai

Praėjusiais metais muitininkai sulaikė cigarečių kontrabandos už 26,6 mln. eurų ir viršijo pastarųjų metų rekordus, penktadienį pranešė Muitinės kriminalinė tarnyba (MKT).

Anot MKT, tai ketvirtadaliu daugiau nei 2018 ir 2017 m., kai muitinininkai kiekvienais metais sulaikė maždaug po 6 mln. pakelių kontrabandinių cigarečių.

Preliminariais duomenimis, sulaikyta daugiau nei 8 mln. pakelių rūkalų. 2018 ir 2017 m. buvo sulaikoma po 6 mln. pakelių cigarečių.

Tarnybos duomenimis, iki praėjusių metų gruodžio 9-osios pradėti 63 ikiteisminiai tyrimai dėl cigarečių kontrabandos, užpernai – 45.

„Keičiasi ne tik sulaikytos cigarečių kontrabandos kiekiai, bet ir kitos tendencijos. Per pastaruosius kelerius metus dauguma tabako gaminių paprastai būdavo sulaikoma šalies viduje, tačiau užpernai situacija pakito – daugiausia cigarečių (33 proc.) jau buvo sulaikyta pasienyje su Baltarusija“, – teigiama MKT pranešime.

2019 m., pasak tarnybos, ši tendencija dar labiau išryškėjo: pasienyje su Baltarusija sulaikyta 53 proc. visų nelegalių cigarečių.

„Būtent baltarusiškos cigaretės sudaro didžiausią dalį – 85 proc. ­­­– viso muitinės sulaikytų cigarečių kiekio“, – teigia MKT.

Vis daugiau rūkalų bandoma pervežti pasienyje su Rusija, 2017 m. čia buvo sulaikomas 1 proc. visų nelegalių cigarečių, o 2019 m. – 28 proc.

Taip pat MKT konstatuoja, kad vis stambėja įvežamų cigarečių kontrabandų siuntos.

„Jei anksčiau kontrabandos gabentojams vienu vilkiku buvo įprasta vežti 100–200 dėžių rūkalų, tai dabar neretai mėginama įvežti apie 1000 dėžių“, – rašoma tarnybos pranešime.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder