Medininkų byla: pripažinti nauji įtariamieji

Medininkų byla: pripažinti nauji įtariamieji

Vilniaus miesto 1 apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas patenkino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro prašymą baudžiamojoje byloje dėl Medininkų muitinės posto darbuotojų nužudymo ir pripažino įtariamaisiais Aleksandrą Ryžkovą  gim. 1968 m.), Andrejų Laktionovą (gim. 1966 m.) bei Česlavą Mlinyką (gim. 1960 m.) dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis.

Nusikaltimams žmoniškumui netaikomas senaties terminas.

Pagal Baudžiamojo proceso kodeksą, kai užsienio valstybės pilietis, įtariamas dėl nusikaltimo, už kurį numatyta atsakomybė Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių ir Baudžiamojo kodekso 7 str. pagrindais, yra ne Lietuvos teritorijoje ir negali būti išduotas ar perduotas Lietuvai, prokuroro prašymu jis įtariamuoju pripažįstamas ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartimi.

Ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartis pripažinti įtariamuoju užsienio valstybės pilietį siunčiama tarptautinėse sutartyse numatytoms centrinėms susižinojimo įstaigoms užsienio valstybėje.

Ši ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartis yra neskundžiama.

Dabar turėtų būti kreipiamasi į teismą dėl kardomojo suėmimo ir prašoma išduoti naują Europos arešto orderį pagal Baudžiamojo kodekso 100-ąjį straipsnį.

"Kadangi įtariamieji yra užsienio šalies piliečiai, turi būti išlaikytos tam tikros procedūros, todėl Generalinė prokuratūra kreipėsi į teismą dėl jų pripažinimo įtariamaisiais pagal naują Baudžiamojo kodekso straipsnį. Iki tol minėti asmenys buvo kaltinami tyčiniu Lietuvos pareigūnų nužudymu vykdant tarnybines pareigas", - sako Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Raimondas Petrauskas.

1991 metų liepos 31-osios rytą septyni OMON`o smogikai nužudė septynis tik atsikūrusios Lietuvos sieną saugojusius policijos ir muitinės darbuotojus.

Iš sovietų gniaužtų išsilaisvinusios Lietuvos tarnybos neteko Mindaugo Balavako, Algimanto Juozako, Juozo Janonio, Algirdo Kazlausko, Stanislovo Orlavičiaus, Antano Musteikio ir Ričardo Rabavičiaus.

Sunkiai sužeistas ir vienintelis likęs gyvas Tomas Šernas prisimena nuo miško pusės į vagonėlį įbėgantį žmogų, šūksnius ir šūvių seriją tiesiai pasieniečiams į galvas.

Omonininkas Konstantinas Nikulinas-Michailovas šių metų gegužę nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder