Manekenės žūties byloje - naujos detalės

Manekenės žūties byloje - naujos detalės

2017 metų lapkričio 20-ąją po kryčio iš Klaipėdos viešbučio 14-ojo aukšto žuvusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės mirties byloje – naujos detalės.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis pirmadienį pranešė, kad nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl merginos privedimo prie savižudybės ir nužudymo.

Taip pat nutraukas tyrimas ir dėl prekybos žmonėmis. „Nenustačius, kad buvo padarytos nusikalstamos veikos, turinčios būtinųjų požymių, kurie privalo būti nustatyti“, - atsakydamas į žurnalistų klausimą, kodėl buvo nutraukti ikiteisminiai tyrimai, dėstė jis.

„Labai tikimės, kad visuomenė, reikšdama savo nuomonę, remsis jau tik žinomais faktais, o ne juos išgalvos. Visi žinome, kad visuomenė tiesą, tokią, kokią ją suvokia, žino jau po įvykio. Deja, bet byloje nenustatytas nė vienas asmuo, buvęs toje vietoje, kai nukentėjusioji iškrito iš balkono", - pridūrė A. Stanislovaitis.

Tačiau prokurorai įtariamąjį Ričardą Piniką kaltina merginą apsvaiginus narkotikais (BK 260 str. 1 d.), o mediką Aivarą Miltenį – ir ją išžaginus pasinaudojant bejėgiška būkle. Pastarąjam įtarimus prokuratūra nusprendė pareikšti praėjusį penktadienį.

"Nė vienas asmuo neprasinešė matęs tas aplinkybes. Nė vienas asmuo neprasinešė tas aplinkybes sužinojęs iš vietoje buvusių asmenų. Taigi, teisinis vertinimas ir aplinkybių atkūrimas paskutinių minučių ar nukentėjusiosios iškritimo iš aukšto buvo sudėtingas“, - pirmadienį surengtos spaudos konferencijos metu tikino vyriausiojo prokuroro pavaduotojas A. Stanislovaitis.

R.Pininkui penktadienį pareikšti įtarimai dėl narkotikų platinimo perduodant juos vartoti D. Didžiūnaitytei, taip pat – dėl fizinio skausmo sukėlimo merginai. Tačiau detalių, kaip vyras žalojo manekenę, prokuroras neatskleidė – esą to daryti negalima, nes tyrimas vis dar vyksta, prokuratūros nutarimus galima skųsti. Tačiau A. Stanislovaitis atskleidė, kad R. Pinikas įtariamas daręs poveikį liudytojams po įvykio.

Vyriausiojo prokuroro pavaduotojas aiškino, kad įtariamiesiems nėra skirta kardomoji priemonė suėmimas, tačiau yra paimti dokumentai, R. Pinikas ir A. Miltenis pasirašė pasižadėjimus neišvykti iš šalies.

A.Stanislovaitis teigė, kad įtariamieji keliaus į teismą, tačiau kada tai įvyks progonozuoti sunku, mat net neabejojama, kad prokuratūros nutarimas bus skundžiamas.

A.Stanislovaitis tikino, kad šiame jau 20 mėnesių vykstančiame ikiteisminiame tyrime buvo aiškinamosis ne tik mirties aplinkybes, bet siekiama atsakyti ir į kitus klausimus .

Pareigūnai įtarė, kad padarytos net kelios nusikalstamos veikos, dėl kurių tyrimai pradėti tiek nukentėjusiųjų, tiek pačios prokuratūros iniciatyva .

Prokurorai siekė atsakyti į ne tik į klausimą, ar megina nebuvo privesta prie savižudybės, tačiau ir tyrė, ar ji nebuvo nužudyta, ar buvo vartojamos psichotropinės medžiagos, ar prieš žuvusiąją buvo naudotas smurtas, ar po merginos žūties nebuvo darytas poveikis liudininkams.

Byloje šiuo metu esti 18 tomų dokumentų, kurių vienas sudaro per 20 puslapių. Prokuroras A.Stanislovaitis pasakojo, kad tyrimo metu buvo apklausti šešios dešimtys liudytojų. Taip pat – atliktos 24 ekspertizės.

Ilgiausiai truko D.Didžiūnaitytės pomirtinė teismo psichiatrijos ir psichologijos ekspertizė, lėmusi, kad įtarimai būtų pareikšti ir A. Milteniui. Ją specialistai rengė net 6 mėnesius.

A.Stanislovaitis neatsakė ir į klausimą, ar manekenė narkotikus vartojo savo noru. „Tai yra faktinė aplinkybė, aš sakiau, kad nepaaiškinsiu“, - spaudos konferencijos metu komentavo A.Stanislovaitis.

“Šiame ikiteisminiame tyrime visi duomenų rinkimo ir patikrinimo veiksmai atlikti, sulaukta visų specialistų išvadų ir ekspertizių aktų, gauti reikalingi duomenys iš užsienio valstybių. Artimiausiu metu vyks ikiteisminio tyrimo procesinių sprendimų teisėtumo kontrolė, po jos byla bus perduota į teismą”, - pirmadienį išplatintame spaudos pranešime pranešė prokuratūra.

A.Stanislovaitis tikino, kad daugiau detalių bus atskleista jau tada, kai byla keliaus į teismą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder