Keturračiais išvažinėjo ūkininko lauką

Keturračiais išvažinėjo ūkininko lauką

Vienądien nuvykęs apžiūrėti savo žemės, kuri plyti kairiau Dupulčių ir Raguviškių kelio, ūkininkas Rimantas Paulikas nustėro: sniegas viršum žiemkenčiais apsėtų jo laukų išvažinėtas keturračiais, likusios įspaustos giliausios vėžės. Ūkininkas nė neabejojo, kad bus stipriai pakenkta ir pasėliams, išlaužyti ištisi jų plotai po sniegu.

Trasa – per privačią žemę

R. Paulikas pasakojo toje vietoje, kuri nuniokota, jis dirbąs per 200 ha žemės. „Vos atvažiavau ligi sklypo kampo, susiėmiau už galvos. Vaizdas – baisus: sniege – krateriai, visa žemė ir po apačia bus išmaitota, rėvos giliausios. Tos vėžės matysis ne tik ligi pavasario, bet tol, kol pjausiu žieminius kviečius. Ką daryti, kaip kovoti su piktadariais? Jei kreipsiuos į policiją, sakys – rašyk prašymą, pateik pažeidėjų registracijos numerius. O jų taip lengvai nepagausi, pats vasarą mačiau, kad važinėjasi be valstybinių numerių“, – savo širdgėlą išliejo vyras.

Ūkininkas patikino, kad tai ne pirmas kartas, kai jo žemę išmaitoja keturračiais. „Vasarą pralekia kaip velniai, po 2–3–5 krūvoj, jie lyg ir sportinę trasą per tam tikras vietas yra įsirengę. Galvoju, kad per mano lauką eina jų maršrutas: iš Kretingos per Dupulčius, toliau suka per mano žemę, pro Budvyčių pirtį ir tolyn, kol per laukus ir mišką išvažiuoja netoli Jokūbavo. Esu „Miškininko“ būrelio medžiotojas – teko vaikščioti tomis vietomis: jie netgi trasas pasidarė, įsirengė poilsio aikštelę. Esu tai užfiksavęs nuotraukose“, – tikino R. Paulikas.

Apeliuoja į kaimynų budrumą

Jis sakė matęs tomis vietomis važiuojant itin galingais keturračiais, kokiais lenktynininkai Dakaro ralyje važinėjasi: „Kartais palieka tokias vėžes, kad ir koją galima nusilaužti. Jeigu įperka brangius keturračius, tegul nusiperka ir žemės, kad galėtų legaliai po ją draskytis“, – replikavo vyras.

Jo manymu, reikėtų griežtinti įstatymus, kad labiau būtų sudrausminti keturračių vairuotojai. Galbūt ir žmonės galėtų būti pilietiškesni: pamatę, kad keturračiu į trasą išsiruošė jų kaimynas su draugais, galėtų pranešti policijai.

Žalgirio seniūnijos seniūnui Broniui Talmontui ši situacija nebuvo žinoma: „Nesikreipė nei R. Paulikas, nei kas kitas, – pirmąkart išgirdau, kad keturračiais važinėja po privačius laukus. Seniau, būdavo, atvyksta į Baublius nuo Pikteikių pusės ir važinėjasi paminijais. Tačiau šią žiemą ten ramu, gal šalčių išsigando? Pernai mačiau, kad buvo išmaitota prie Baublių stadiono, tačiau iš ūkininkų niekas nesikreipė“, – tvirtino seniūnas.

Jo manymu, pažeidėjus labai sunku nustatyti: „Jeigu žinotų, kas konkrečiai taip pasielgė ir pridarė nuostolių, pažeidėjui būtų taikoma ne tik administracinė atsakomybė, bet ūkininkas galėtų reikalauti žalos atlyginimo“, – pasvarstė B. Talmontas.

Būtina pranešti policijai

Su šia situacija supažindintas Kretingos policijos komisariato viršininkas Arūnas Pužauskas patikino, kad ūkininkas vienareikšmiškai privalo kreiptis į policiją: „Nepaisant to, kad pažeidėjai – nežinomi, pranešimas registruojamas. Tai neturi likti vien tarpusavio pasišnekėjimas, informacija patenka į sistemą, tarpusavyje susiejama ir tiriama.“

Jo žodžiais, nepaisant to, kad šie ir praėję metai pareigūnams buvo sunkūs – ekipažai sustiprintai budi keliuose, tačiau organizuoja įvairias priemones, reidus. Keturračiais dažniausia siautėja savaitgaliais ir uždarose vietose.

„Mūsų automobiliai važinėja po visą rajoną – yra tam tikri mūsų darbo metodai, be to, aplinkui gyvena žmonės, ir yra galimybė pažeidėjus nustatyti“, – aiškino A. Pužauskas. Pernai, jo žodžiais, pažeidėjai buvo įjunkę keturračiais važinėtis po Salantų regioninį parką, buvo imtasi priemonių ir jie sutramdyti.

Pažeidėjams gresia nuo 140 iki 300 Eur bauda, o, išvažinėjus pasėlius, miško paklotes, padarius žalą gamtai ir pan., jie privalo atlyginti už privataus ar valstybinio turto sugadinimą.

Gali važinėti tik keliais

Kretingos policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Tomas Mikelkevičius taip pat stebėjosi, kad ūkininkas ligi šiol kenčia vienas, nors atvejai, kai keturračiais nuniokojama jo nuosava žemė ir pasėliai, pasikartoja.

Jis paaiškino, kad keturračiai, nepaisant skirtingo jų galingumo, yra transporto priemonė, ir jų vairuotojams yra taikomi visi Kelių eismo taisyklėse numatyti reikalavimai: vairuoti gali asmenys, sulaukę 18 metų, kurie privalo turėti B1 vairavimo kategoriją, būti blaivūs.

„Taisyklėse aiškiai apibrėžta, kad keturračiais, kaip ir kitomis transporto priemonėmis, privaloma važiuoti keliais, o ne šlaitais, miškais, įvažiavimais ir išvažiavimais ne tam skirtose vietose ir ne saugomomis teritorijomis, laukais, parkais ar juolab – per privačius ūkininko laukus. Keturračių, lygiai taip pat, kaip ir kitų transporto priemonių vairuotojai dalyvauja viešajame eisme, o norintys ekstremalių pojūčių, buriasi į klubus ir nuomojasi specialias teritorijas“, – tvirtino T. Mikelkevičius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder