Įtariamieji britų bažnyčių vagys - klaipėdiečiai?

Įtariamieji britų bažnyčių vagys - klaipėdiečiai?

Vakar Didžiojoje Britanijoje turėjo įvykti kelių lietuvių, neoficialiomis žiniomis, klaipėdiečių, sulaikytų įtariant metalo vagystėmis nuo vietos bažnyčių stogų, teismas.

Remiantis britų spauda, trys Linkolno gyventojai - 29 metų Andrius Kvedaras, metais vyresnis Andrius Čereška ir 35 metų Tadas Andruška kaltinami nuo 22 bažnyčių įvairiose Linkolnšyro grafystės gyvenvietėse vogę švininius stogų lakštus. Dar dvi bažnyčios buvo apvogtos kitose grafystėse.

Nusikaltimai įvykdyti pernai, nuo sausio mėnesio iki rugsėjo. Įtariamieji įkliuvo po 6 mėnesius trukusios policijos operacijos.

Ketvirtasis asmuo, 27 metų Vitalijus Vilkys, įtariamas vogtų daiktų pardavinėjimu.

Visi įtariamieji, išskyrus V. Vilkį, buvo suimti iki vakar Linkolno karūnos teisme turėjusio vykti posėdžio. Kuo posėdis baigėsi, vakar vakare dar nebuvo žinoma. V. Vilkys iki teismo buvo paleistas už užstatą.

Britų spaudos teigimu, nė vienas iš ketveriukės savo kaltės nepripažįsta.

Tiesa, buvo sulaikytas ir penktas įtariamasis, 39 metų vyras, tačiau jo pavardės britų pareigūnai nepaskelbė. Po apklausos jis paleistas.

Beje, dar pernai rugsėjį kiti du lietuviai iš Linkolno - 23 metų Nerijus Razma bei 34 metų Vidas Andruška (tikėtina, T. Andruškos brolis) - buvo suimti per operaciją "Operation Brompton", nukreiptą prieš metalo ir degalų vagis. Pas juos rasta speciali vagystėms pritaikyta įranga bei automobilis "Ford Galaxy" be galinių sėdynių - vietoje jų buvo statinės kurui, žarnos, atsuktuvai, pirštinės ir žemėlapis.

Kol kas neaišku, kaip šie du sulaikymai susiję tarpusavyje. Viena iš versijų - visi šeši lietuviai galėjo būti tos pačios gaujos nariai. Neoficialiomis žiniomis, beveik visi jie - klaipėdiečiai, tik V. Vilkys gali būti šilutiškis.

Žinoma tiek, kad trejus metus Jungtinėje Karalystėje gyvenęs V. Andruška kartu su broliu turėjo savo automobilių servisą Linkolne. Būtent šia veikla policijai jis ir aiškino degalų statinių vežiojimą - esą į jas pilamas kuras iš senų mašinų ir neva buvo skiriamas draugui, kuris į Angliją iš Lietuvos vežiojo žmones bei prekes.

O N. Razmos pavardė britų spaudoje skambėjo ir anksčiau. 2010 m. rugpjūtį pranešta, kad vištų fabrike dirbantis lietuvis iš parduotuvės pavogė tris butelius viskio "Jack Daniels", įvertintus 82 svarais, ir buvo sustabdytas apsaugininkų.

Už šį nusikaltimą jam Linkolno teismas skyrė 450 svarų baudą, lietuviui teko atlyginti ir 85 svarus teismo išlaidų bei 15 svarų sumokėti kaip kompensaciją už vagystę. Teisme N. Razma aiškino buvęs toks girtas, kad neatsiminė vagystės.

Beje, vakar į Klaipėdą buvo atvykę britų dienraščio "The Telegraph" žurnalistai. Jie domėjosi sulaikytųjų praeitimi.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder