Įtariamasis Aivaras Miltenis įklampino Kretingos valdžią

Įtariamasis Aivaras Miltenis įklampino Kretingos valdžią

Po to, kai žuvusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės byloje įtarimai pareikšti ir medikui Aivarui Milteniui, apmaudo neslepia Kretingos savivaldybė, pagal kurios parengtą programą medikas įsidarbino miesto ligoninėje.

Nepaisant įtarimų, A.Miltenis ir toliau dirba, o pasirašant sutartį dalyvavęs buvęs savivaldybės administracijos direktorius sako – gaila, kad sutartyje nėra punkto, leidžiančio atleisti neigiamos reputacijos asmenį iš darbo.

Tiesa, jei įtarimai pasitvirtins, medikui gresia net 30 tūkst. eurų bauda. Daugiau nei prieš metus žuvusios manekenės Dovilės Didžiūnaitytės kūne radus mediko Aivaro Miltenio DNR, merginos artimieji ir jų interesams atstovaujantis advokatas įnirtingai siekė, kad įtarimai būtų pareikšti ir jam.

Penktadienį maža pergalė buvo pasiekta – prokuratūra paskelbė, kad jis įtariamas dėl išžaginimo pasinaudojant bejėgiška merginos būkle. Vis dėlto tai jo situacijos kol kas smarkiai nepakeis.

Kaip 15min patvirtino prieš mėnesį Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktore tapusi Jolanta Girdvainė, medikas ir toliau dirba ligoninėje.

„Taip yra todėl, kad kol kas žmogui tik pareikšti įtarimai, jis dar nėra nuteistas“, – sakė J.Girdvainė.

Vis dėlto, turint omenyje ir tai, kad anksčiau jis buvo įtariamas dėl darbo galimai apsvaigus, nors ši informacija ir nepasitvirtino, mediko darbas stebimas kur kas atidžiau.

„Kolektyvas jo atžvilgiu yra jautresnis, nes ši dėmė neleido mums visiems atsipalaiduoti, taip pat ir savivaldybės darbuotojams, kurie yra atsakingi už ligoninės veiklą“, – pabrėžė direktorė ir pridūrė, kad dėl gydytojo veiklos bus šaukiamas ir skubus susirinkimas.

Daro gėdą bendruomenei

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė neslepia, kad ši situacija – itin nesmagi.

„Jis garbės nedaro ne tik Kretingai, bet, visų pirma, medikų bendruomenei. Visiems žmonėms, kurie buvo jo pacientai, ir visiems kretingiškiams tai, be abejo, labai nemalonus įvykis.

Juk visą šį laiką, kol A.Miltenis buvo minimas ne pačiame geriausiame kontekste, aidėjo ir Kretingos vardas“, – neslėpė apmaudo J.Girdvainė.

Ji pridūrė, kad byla neabejotinai sukrėtė ir A.Miltenio kolegas – jie iki šiol dirba įsitempę. „Visą šį laikotarpį tvyro jaudulys, o kadangi tai ganėtinai garsi byla, natūralu, jog tą pavardę ir mūsų ligoninę, kurioje jis dirba, tikriausiai prisimena ne vienas.

Dėl to ir jo kolegos patiria didesnį nerimą, yra jautresni“, – teigė direktorė.

Aivaro Miltenio kolegos patiria didesnį nerimą, yra jautresni J.Girdvainė pabrėžė, kad savivaldybė dabar labiausiai trokšta, jog pagaliau paaiškėtų tiesa. Tada ne tik D.Didžiūnaitytės artimieji, bet ir Kretingos bendruomenė galės jaustis ramiau.

„Mes nuo pat įvykių pradžios esame sukrėsti. Norisi, kad ši byla kuo greičiau būtų išspręsta ir galų gale būtų atrasti tikrieji kraupaus įvykio kaltininkai. Aišku, kiekviena bendruomenė serga už savo narius, šiuo atveju už savo daktarą, tačiau noras, kad byla kuo greičiau pasibaigtų, yra daug svarbiau“, – sakė Jolanta.

Savivaldybė įstrigo formalumuose

A.Miltenis darbą Kretingos ligoninėje gavo 2013-ųjų metų rugpjūčio 9-ąją tarp Kretingos rajono savivaldybės administracijos, Kretingos miesto ligoninės ir medicinos studijų rezidentų pasirašius trišalę sutartį, pagal kurią tuo metu Klaipėdoje gyvenantis A.Miltenis įsipareigojo baigęs rezidentūros studijas penkerius metus dirbti Kretingos miesto ligoninėje.

Sudaryta trišalė sutartis taip pat numatė, kas nutiks, jei rezidentas nevykdys savo pareigų arba tai darys netinkamai, kas laukia, jei pats nuspręstų nutraukti sudarytą sutartį.

Vis dėlto nebuvo numatyta, ką reikės daryti, jei asmuo, jau metus minimas vienoje iš ryškiausių pastarųjų metų rezonansinių bylų, nesulauks oficialių kaltinimų, tačiau bus įtariamas nusikalstama veikla.

Trišalės sutarties pasirašyme dalyvavęs Virginijus Domarkas, kuris interviu metu ėjo Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas sako, kad situacija išties klampi. Savivaldybė lyg ir norėtų nutraukti sutartį, tačiau kadangi punkto apie neigiamą reputaciją nebuvo, jie nieko padaryti negali.

„Noriu pabrėžti, kad A.Miltenis, su kuriuo man teko bendrauti pasirašant sutartį, sudarė patikimo žmogaus įspūdį. Nevertinant jo šios garsiai nuskambėjusios istorijos, mano aplinkos žmonės jį matė kaip profesionalų mediką. Mums kalbos apie galimai neigiamą jo veiklą buvo tikrai staigmena“, – sakė V.Domarkas.

V.Domarkas pabrėžia, kad anksčiau jokių nusiskundimų dėl A.Miltenio veiklos nėra buvę. Esą vietos gyventojai atviri, mėgsta išgirstą žinutę ir telefonu pranešti, o ir šiaip žodis sklinda iš lūpų į lūpas.

Anot V.Domarko, tai nekeičia fakto, kad neigiamas įvaizdis Kretingos ligoninei išties nemalonus, tačiau nieko negali padaryti, nes tenka laikytis nekaltumo prezumpcijos. Draugiškai, bet atsisveikintumėme „Būtų gerai, kad mes galėtume nutraukti sutartį tokiu atveju.

Draugiškai, bet atsisveikintumėme. Tai ne tik mums, bet ir daugeliui savivaldybių, kurios vykdo panašias programas, turėtų būti pamoka. Manau, kad sutartyje turėtų būti punktas, kad sutartis gali būti nutraukiama administracijos ar savivaldybės sprendimu dėl nepriekaištingos reputacijos netekimo.

Deja, šito įžvelgti negalėjome ir prarandame galimybę išsiieškoti pinigus“, – sakė V.Domarkas. Jei įtarimai pasitvirtintų, o iš A.Miltenio būtų atimta gydytojo licencija, pagal sutarties aplinkybes iš gydytojo būtų reikalaujama į savivaldybės biudžetą grąžinti į jį investuotus pinigus su 30 proc. bauda. Kretingos savivaldybė pagal trišalę sutartį įsipareigojo mokėti visą studijų kainą – t.y 26 tūkst. 129 eurus.

Tai reikėtų įvykdyti per 30 darbo dienų. Vis dėlto įvertinęs visas galimas pamokas, V.Domarkas įsitikinęs, kad tokia programa gyvuos ir ateityje. Kretingos savivaldybės ir miesto ligoninės vykdoma programa siekiama investuoti į jaunus specialistus, juos išlaikyti ir taip vietos gyventojams suteikti aukščiausio lygio medicininę pagalbą.

Tačiau norinčių dirbti mažesniuose miesteliuose – vienetai. „Ir tąkart nebuvo nebuvo taip, kad mes rinkomės iš dviejų trijų kandidatų.

Ligoninės atstovai patys važiavo į mokymo įstaigą ir kalbėdavosi su pavieniais specialistais apie galimybę dirbti pas mus. Ypač gabūs, turintys didelę motyvaciją, lieka didžiuosiuose miestuose, bet mums taip pat reikalingi specialistai, kurie teiktų profesionalią pagalbą“, – sakė V.Domarkas.

Vis dėlto reaguodama į buvusio Savivaldybės direktoriaus mintis, dabar šias pareigas einanti Jolanta Girdvainė sako, kad vadovautis emocijomis nederėtų. „Esu už tai, kad mes laikytumėmės nekaltumo prezumpcijos ir to, kas yra parašyta sutartyje. Savivaldybė negali nuteisti žmogaus dar nepasitvirtinus įtarimams, vadovautis prielaidomis.

Žinoma, ši situacija yra labai nemaloni, daranti gėdą, tačiau vadovautis emocijomis negalima“, – įsitikinusi J.Girdvainė.

15min susisiekti su A.Milteniu nepavyko – jo telefonas jau kurį laiką išjungtas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder