Generalinio prokuroro pavaduotoju siūlomas Tomas Staniulis.

Generalinio prokuroro pavaduotoju siūlomas Tomas Staniulis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė gavo generalinio prokuroro Dariaus Valio teikimą, kuriuo generalinio prokuroro pavaduotoju siūlomas 35-erių metų Kauno rajono apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis.

Prezidentė susitiko su kandidatu į generalinio prokuroro pavaduotojus ir artimiausiu metu apsispręs dėl jo skyrimo.

Pasak šalies vadovo atstovo Lino Balsio, Prezidentė iš kandidato, kaip ir visos teisėtvarkos, reikalauja, kad būtų atsigręžta į žmogų, sistema tarnautų žmogui, prokuratūra gintų viešąjį interesą, o nebūtų baudžiamoji institucija. Per 3,5 metų, L. Balsio teigimu, T. Staniulio darbas įvertintas labai gerai, tad jis turi "nemažai šansų".

T. Staniulis sakė, kad teismui yra perdavęs 87 ikiteisminius tyrimus, kuriuose visi nusikaltę asmenys yra nuteisti, visos bylos jo tirtos bylos rezonansinės - bylos dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, sukėlusių visuomenei labai didelę žalą, du asmenys nuteisti kalėti iki gyvos galvos. Daugiausia T. Staniulis tyrė bylas, susijusias su kaimuose gyvenančių žmonių nužudymu.

Nors kandidatas per susitikimą aptarė Generalinės prokuratūros sistemą, tačiau būsimų reformų nekomentavo. Jis teigė pritariąs Prezidentės pozicijai, kad prokuratūra turėtų atviriau žiūrėti į nukentėjusįjį, labiau ginti viešąjį interesą, būti demokratiškesnė. Tiesa, kaip tai bandytų pasiekti, nedetalizavo. Kandidatas sakė, tam tikrus sprendimus priims tik tada, jei bus paskirtas į siūlomas pareigas. Taip pat neaišku, už kokias ikiteisminio tyrimo įstaigas T. Staniulis būtų atsakingas.

"Suprantama, šiandieninė situacija prokuratūros atžvilgiu sudėtinga, ir tai yra labai didelis asmeninis iššūkis. Aš asmeniškai tai suprantu kaip pareigą ir manau, kad keldamas tam tikras problemas ir jų sprendimo būdus galiu būtent šioje struktūroje padaryti tam tikrus teigiamus poslinkius", - apie apsisprendimą tapti generalinio prokuroro pavaduotoju žurnalistams sakė T. Staniulis.

Kandidatas taip pat nesiėmė vertinti, ar jo amžius nebus kliūtis vadovauti vyresniam Generalinės prokuratūros kolektyvui.

Generalinis prokuroras D. Valys sakė, kad T. Staniulį pasirinko todėl, kad jis yra patyręs, pasiekęs gerų rezultatų, nepriekaištingos reputacijos. D. Valys teigė nesureikšminąs kandidato amžiaus.

"Aš neieškojau. Aš šį žmogų pažinojau iš ankstesnių darbinių susitikimų Generalinėje prokuratūroje, ir tikrai žinodamas jo asmenines dalykines savybes, iš karto maniau, kad jis vertas tokio pasiūlymo. Suprantama, pasigilinau ir į jo darbo rezultatus, kurie mane tenkina", - teigė generalinis prokuroras.

D. Valys sakė kol kas nesvarstoma galimybė turėti trečiąjį pavaduotoją, tačiau ateityje jis gali atsirasti.

Kauno rajono apylinkės prokuratūrai T. Staniulis vadovauja nuo 2006-ųjų liepos 10 dienos.

D. Valys jau turi vieną pavaduotoją. Prezidentė D. Grybauskaitė liepos 12-ąją generalinio prokuroro pavaduotoju paskyrė Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokurorą 35-erių metų Darių Raulušaitį.

Prokuratūros įstatymas numato, kad generalinio prokuroro pavaduotojus skiria ir iš pareigų atleidžia Respublikos Prezidentas generalinio prokuroro teikimu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder