Garsiausias šalies raitelis kliūva Temidei

Garsiausias šalies raitelis kliūva Temidei

Pajėgiausių pasaulio raitelių šimtuke įsitvirtinęs šiaulietis 26-erių Benas Gutkauskas nuteistas už incidentą, kurio metu žolės riedulio lazda sumuštas vyras. Tai – jau trečias smurtinis nusikaltimas, dėl kurio garsiausiam šalies raiteliui teko aiškintis teisėsaugininkams per kelerius metus.

Po vieno šiauliečio apkūlimo žolės riedulio lazda teisiamųjų suole atsidūrė 4 kaltinamieji – B. Gutkauskas, 28-erių Rokas Girdauskas, 29-erių Gintas Lomsargis ir 26-erių Gediminas Nekrašas. Visi jie prieš keletą dienų pripažinti kaltais dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Sportininkui – didžiausia bauda

Bylą dėl 2010-aisiais įvykdyto nusikaltimo išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismas griežčiausiai įvertino B.Gutkausko veiksmus. Už šį nusikaltimą sportininkui skirta 70 MGL (9,1 tūkst. litų) bauda.

Šią bausmę subendrinus su pernai liepą Šiaulių apygardos teismo B.Gutkauskui paskirta bausme už kito žmogaus sumušimą, nuteistajam skirtos baudos dydis išaugo iki 80 MGL (10,4 tūkst. litų).

R. Girdauskas ir G. Lomsargis teismo sprendimu privalės sumokėti po 40 MGL (po 5,2 tūkst. litų) baudas.

G. Nekrašui teismas skyrė 6 mėnesius viešųjų darbų. Vyras privalės visuomenės labui dirbti po 20 valandų per mėnesį.

Nuteistieji įpareigoti solidariai atlyginti nukentėjusiajam padarytą neturtinę žalą, kurią teismas įvertino 2 tūkst. litų.

Talžė lazda, kumščiais, kojomis

Nukentėjusiuoju pagal šią bylą pripažintas Antanas Ž. teisme pasakojo, kad 2010-ųjų rugpjūčio 1-osios popietę Šiauliuose, važiuodamas automobiliu, pamatė iš vieno namo laiptinės išeinančius B. Gutkauską ir G. Lomsargį.

Vyras prisiminė, kad stabtelėjęs prie sankryžos išvydo juos atbėgančius link automobilio. Kažkas į automobilį sviedė žolės riedulio lazdą, bet nepataikė. Vairuotojas teigė išgirdęs šūvio garsą, po ko išdužo galinis automobilio stiklas.

Netrukus Antano Ž. automobiliui kelią užblokavo automobilis „Mercedes Benz“, kuriuo į incidento vietą atvyko R. Girdauskas ir G. Nekrašas. Pasak Antano Ž., tada buvo išdaužtas jo automobilio vairuotojo durelių stiklas, o į saloną pripurkšta dujų.

Vyras prisiminė, kad išlipęs iš automobilio pajuto smūgį žolės riedulio lazda per kojas. Antanas Ž. buvo talžomas lazda, kumščiais, spardomas.

B. Gutkauskas: „Mes tik gynėmės"

Šiuo metu užsienyje esantis B. Gutkauskas „Respublikai“ teigė, kad jis su draugais pats gynėsi nuo Antano Ž.

Pasak B. Gutkausko, gintis teko, nes Antanas Ž. juos esą norėjo partrenkti automobiliu, bandė užvažiuoti ant kojų.

„Nuosprendį būtinai skųsime, - teigė „Respublikai“ B. Gutkauskas. - Teisėsauga kažką nori sužlugdyti. Jie žino, kad tas Antanas yra sėdėjęs kalėjime už nužudymą, kad yra partrenkęs žmogų, prismeigęs žmogų su peiliu. Tai čia niekas nelauks, kol taip įvyks – rankas, kojas turime ir ginamės“.

B. Gutkauskas įsitikinęs, kad teisiniai nemalonumai jo sportinei karjerai neatsilieps. Šiuo metu šiaulietis pajėgiausių pasaulio raitelių šimtuke užima 90-ąją poziciją.

„Aš – švarus, nieko nepadariau, tik gyniausi, - teigė sportininkas. - Jam visa žala buvo atlyginta iš karto. Čia – vėjas kažkoks tai...“.

Temidės akiratyje buvo ir anksčiau

Pasak Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjo Vytauto Jončo, remdamasis liudytojų parodymais ir kita bylos medžiaga teismas konstatavo, kad Antanas Ž. nebuvo konflikto iniciatorius.

B. Gutkauskui reikalų su teisėsauga jau yra tekę turėti ir anksčiau. Pernai šiaulietis buvo pripažintas kaltu dėl to, kad 2010-ųjų rugpjūčio 13-osios vakare prie prekybos ir pramogų centro pietiniame Šiaulių mikrorajone lazda sudavė į kairį šoną vienam vyrui.

Incidentas tąsyk įvyko, kai automobiliu važiuojantis B. Gutkauskas perėjoje sustojo praleisti girtą pėsčiąjį, o šis tvojo delnu per mašinos variklio dangtį. Nesusivaldęs sportininkas iššoko iš mašinos ir jį „paauklėjo“. Po įvykio pėsčiajam buvo nustatytas girtumas, gerokai viršijantis sunkų.

Už šį konfliktą Šiaulių apygardos teismas B. Gutkauskui skyrė 10 MGL (1,3 tūkst. litų) baudą.

Į policijos akiratį B. Gutkauskas buvo pakliuvęs ir 2006-aisiais. Tąsyk jis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės už nesunkų sveikatos sutrikdymą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder