Bauda už lošimų reklamą

Bauda už lošimų reklamą

Reklamos ribojimai

Siekiant riboti neigiamą lošimų poveikį visuomenei (ypač nepilnamečiams), nuo 2019 m. lapkričio 1 d. buvo sugriežtinta azartinių lošimų reklama – reklamuoti galima tik azartinius lošimus organizuojančių bendrovių pavadinimą, prekių ženklus ir organizuojamų lošimų rūšis. Skelbiant reklamą, nurodyti bet kokią papildomą rašytinę, vaizdinę ar garsinę informaciją – draudžiama.

Teismas skyrė baudą

Nepaisant sugriežtinto reklamos reglamentavimo, teismų procesų nepavyko išvengti.

Teismas 2020 m. lapkričio12 d. neskundžiama nutartimi lošimų prekės ženklo „Cbet“ valdytojos darbuotojąpripažino padarius administracinį nusižengimąir skyrė jam 1500 Eur dydžio baudą.

Minėtam asmeniui bauda buvo paskirta už draudžiamos reklamos užsakymą – nuo 2019 m. lapkričio 1 d. iki 2019 m. lapkričio 18 d. žiniasklaidos priemonėse, televizijos kanaluose, „TV3“, „Lietuvos Ryto TV“ ir „BTV“ buvo transliuoti bendrovės reklaminiai klipai su draudžiama azartinių lošimų reklama su papildoma rašytine vaizdine ir garsine informacija – neregistruotas prekės ženklas „CBet“, neregistruotas prekės ženklas „Tuk tuk lažybos“, rašytinė informacija – „Tuk tuk; Kas čia; #Aišku, garsinė informacija – „Tuk tuk, kas čia, ir taip aišku“, garsinė informacija – „Sssssbet“ bei aktoriaus Mindaugo Papinigio vaizdas. Tokia reklama nepatenka į Lietuvos Respublikos azartinių lošimų įstatyme nurodytą azartinių lošimų draudimo išimčių sąrašą, todėl skelbiant tokią reklamą buvo pažeisti Azartinių lošimų įstatyme nustatyti draudimai.

Reklamoje papildoma neleistina informacija

Teismas konstatavo, kad lošimų bendrovės vaizdo klipuose buvo naudojami Valstybiniame patentų biure neįregistruoti prekės ženklai – reklamuojant neregistruotus prekės ženklus vaizdo klipuose buvo naudojama papildoma rašytinė, garsinė, vaizdinė aukščiau nurodyta informacija ir ši papildoma medžiaga tiesiogiai siejama su azartiniais lošimais. Be to, Teismas konstato, kad Lošimų priežiūros tarnyba teikė azartinius lošimus organizuojančioms bendrovėms konsultacijas dėl azartinių lošimų reklamos pataisų, taip pat nurodė atsakingam asmeniui pašalinti šias reklamas, tačiau jis to nepadarė.

Teismas sprendime taip pat pažymėjo: nors reklaminiame vaizdo klipe nėra minimas bendrovės pavadinimas, prekės ženklas ar kitokia su bendrove susijusi informacija, tačiau klipe skelbiama rašytinė ir vaizdinė informacija turi tiesioginių sąsajų su bendrovės tuo pačiu laikotarpiu skelbtomis kitomis azartinių lošimų reklamomis. Tai patvirtinta ir bendrovės bei reklamos skleidėjų pasirašytos reklamos sutartys, kurių dalykas buvo reklamuoti azartinius lošimus organizuojančios bendrovės prekės ženklus.

Nors vienoje iš reklamų nebuvo skelbiamas prekės ženklas „Cbet“ (nurodoma „ir taip aišku“),Teismas, vertindamas, ar per televizijos kanalus ištransliuoti vaizdo klipai sietini su azartinių lošimų reklama, atsižvelgė į jų ištransliavimo laiko tarpus, kurie yra pakankamai trumpi (kelios ar keliolika sekundžių), todėl juos nesunkiai susiejo į visumą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder