Aukščiausiasis teismas nagrinės V. Bako ginčą su „MG Baltic“ dėl reputacijos pažeidimo

Aukščiausiasis teismas nagrinės V. Bako ginčą su „MG Baltic“ dėl reputacijos pažeidimo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradės nagrinėti parlamentaro Vytauto Bako skundą dėl žemesnės instancijos teismų sprendimų, kuriais pripažinta, kad jis savo komentarais pažeidė koncerno „MG Baltic“ reputaciją. 

Rugsėjį V. Bakas bandė nuo bylos nušalinti kolegijos pirmininką Antaną Simniškį ir teisėjus Gediminą Sagaitį bei Donatą Šerną dėl galimo šališkumo. Seimo nario teigimu, A. Simniškis prieš dvejus metus nagrinėjo palankiai koncernui pasibaigusią bylą, todėl gali būti neobjektyvus. Šis V. Bako prašymas buvo atmestas. 

Vilniaus miesto apylinkės ir Vilniaus apygardos teismai pernai pripažino, kad parlamentaras padarė žalą koncerno „MG Baltic“ reputacijai, kai lygino įmonių grupę su organizuota nusikalstama grupe ir kalbėjo apie koncerno žalą valstybei.

Koncernas skundė teismui tuometinio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko teiginius, kad „MG Baltic“ veikla atitinka organizuotos nusikalstamos grupės požymius ir jis padarė valstybei apytiksliai 500 mln. eurų žalą.

V. Bakas bandė įtikinti teismą, kad atsakomybė už teiginius jam negali būti taikoma, nes Seimo nario imunitetas apsaugo jį nuo persekiojimo už pareigų vykdymą.

Tačiau teismas pabrėžė, kad ginčytas mintis V. Bakas pasakė duodamas interviu žiniasklaidai, o ne vykdydamas tiesiogines pareigas Seime.

„MG Baltic“ taip pat siekė iš V. Bako atlyginti 20 tūkst. eurų neturtinės žalos, tačiau koncernui priteistos tik beveik 1,5 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidos. Pirmosios instancijos teismas šių pinigų nepriteisė, motyvuodamas, jog V. Bako teiginių pripažinimas neatitinkančiais tikrovės turėtų būti pakankama priemonė tenkinti „MG Baltic“ ieškinio tikslus.

Tuometinis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas V. Bakas prieš kelerius metus vadovavo parlamentiniam tyrimui, kuris paskelbė, kad „MG Baltic“ veikla kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. Koncernas tyrimą pavadino politiniu farsu.

Vilniaus apygardos teismas šiuo metu nagrinėja politinės korupcijos bylą, kur įtarimai pateikti keliems politikams, buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui ir pačiam koncernui.

Pareigūnai įtaria, kad R. Kurlianskis kyšius politikams davė mainais už koncernui naudingų sprendimų priėmimą. Kaltinamieji įtarimų nepripažįsta ir sako, kad tyrimas vykdytas tendencingai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder