Atmestas Eligijaus Masiulio gynėjo skundas

Atmestas Eligijaus Masiulio gynėjo skundas

Šiandien Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija nutartimi atmetė kaltinamojo Eligijaus Masiulio gynėjo skundą dėl Vilniaus apygardos teismo 2018 m. birželio 15 d. nutarties, kuria pratęstas laikino nuosavybės teisės apribojimo terminas į kratos metu E. Masiulio gyvenamojoje vietoje paimtas pinigines lėšas. Vilniaus apygardos teismas laikino nuosavybės teisės apribojimo terminą buvo pratęsęs trims mėnesiams, nustatęs, kad yra būtinybė užtikrinti galimą turto konfiskavimą bei išplėstinį turto konfiskavimą. E. Masiulio gynėjas šią nutartį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

„Teisminėje stadijoje laikino nuosavybės teisės apribojimo trukmė, kai nagrinėjama baudžiamoji byla dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, neribojama, tačiau teismas privalo užtikrinti, kad taikant šią priemonę nebūtų pažeistas proporcingumo principas“, – teigia Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos pranešėja Ernesta Montvidienė.

Teisėjų kolegija nutartyje nurodė, kad, remiantis baudžiamojo įstatymo nuostatomis ir baudžiamosios bylos medžiaga, darytina išvada, jog kaltinamajam E. Masiuliui priklausančios piniginės lėšos, į kurias laikinai apribota kaltinamojo nuosavybės teisė, yra galimai baudžiamojo įstatymo uždraustų veikų rezultatas. Iš E. Masiuliui pareikštų kaltinimų matyti, kad šios piniginės lėšos galėjo būti gautos jam darant nusikalstamas veikas (Baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 3 dalis ir 226 straipsnio 4 dalis): daugiau kaip 100 tūkstančių eurų priimti kaip kyšis, o likę kratos metu paimti grynieji pinigai galimai gauti iš nenustatytų pajamų šaltinių, nedeklaruoti, nepatvirtinti dokumentais ir galimai nėra iš teisės aktais neuždraustos veiklos gautos teisėtos pajamos.

Teisėjų kolegijos vertinimu, atsižvelgiant į baudžiamojo proceso stadiją, laikino nuosavybės teisės apribojimo mastą ir šios procesinės prievartos priemonės taikymo trukmę, nėra pagrindo manyti, kad nuosavybės teisės apribojimas kaltinamajam taikomas neproporcingai ilgai.

E. Masiulio nuosavybės teisė į pinigines lėšas (242 410 eurų, 130 Jungtinės Karalystės svarų sterlingų ir 1 600 JAV dolerių), kurios buvo rastos ir paimtos 2016 m. gegužės 12 d. kratos metu E. Masiulio gyvenamojoje vietoje, ribojama nuo 2017 m. pradžios, siekiant užtikrinti galimą turto konfiskavimą bei išplėstinį turto konfiskavimą.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis įsigalioja jos priėmimo dieną ir yra neskundžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder