ŽIV tiriantis mokslininkas: artimiausiu metu nereikėtų tikėtis koronaviruso vakcinos

ŽIV tiriantis mokslininkas: artimiausiu metu nereikėtų tikėtis koronaviruso vakcinos

Vienas žymiausių JAV mokslininkų perspėjo, kad siekiant sušvelninti pasaulį supančiojusius karantino apribojimus, pasaulis tikrai neturėtų artimiausiu metu tikėtis sukurtos COVID-19 vakcinos.

Naujienų tarnybos „Reuters“ duomenimis, vėžio, ŽIV/AIDS ir žmogaus genomą tiriantis Williamas Haseltine‘as teigė, kad šiuo metu tinkamiausias būdas suvaldyti ligos plitimą yra nuoseklus infekcijos sekimas ir griežtas izoliavimosi laikymasis.

Paklausus apie galimybes sukurti COVID-19 vakciną, jis buvo ne toks pozityvus. Mokslininko teigimu, anksčiau kitų tipų koronavirusui sukurtos vakcinos nesugebėdavo apsaugoti nosies gleivinės, pro kurią tipiškai į organizmą patenka virusas.

Tačiau W. Haseltine‘as pabrėžė, kad net ir be efektyvaus gydymo ar vakcinos virusas gali būti sukontroliuotas tinkamai identifikuojant infekcijas, surandant užsikrėtusius žmones ir juos izoliuojant. Jis paragino žmones dėvėti kaukes, plautis rankas, valyti visus paviršius ir laikytis atstumo.

Mokslininkas tvirtino, kad Kinija ir kai kurios kitos Azijos valstybės sėkmingai išnaudojo šią strategiją, o JAV ir kitos valstybės nepadarė pakankamai, kad „priverstinai izoliuotų“ visus, užsikrėtusius virusu. Kinija, Pietų Korėja ir Taivanas susitvarkė su grėsme geriausiai, o JAV, Rusija ir Brazilija blogiausiai.

Vykdomi eksperimentinių COVID-19 vakcinų bandymai su gyvūnais sugebėjo sumažinti viruso paplitimą tokiuose organuose kaip plaučiai, nors pačios infekcijos išliko, teigė mokslininkas.

Pačiam gydymui pacientams yra duodama pasveikusių nuo COVID-19 žmonių kraujo plazmos, o vaistų gamintojai jau ieško koncentruoto šio vaisto versijos. Būtent šis hiperimuninis globulinas, mokslininko teigimu, bus „pirmasis tikrasis vaistas“.

Taip pat W. Haseltine‘as neatmetė monokloninių antikūnių tyrimų, kurie neutralizuotų virusų galimybę išvis patekti į žmogaus ląsteles. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder