Vaistas, buvęs šalia, gali padėti nuo „koronos"

Vaistas, buvęs šalia, gali padėti nuo „koronos"

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pradžiugino informacija apie britų mokslininkų atradimą, kuris galėtų išgelbėti daugelį sunkia COVID-19 forma sergančių ligonių.

To vaisto nereikia ieškoti už jūrų marių ir permokėti. Jis paduotas mums tarsi ant lėkštutės ir naudojamas jau daugelį metų kitų ligų gydymui. Viltis, kad COVID-19 gali būti nebe toks grėsmingas, visai ne utopija.

Mūsų mokslininkai, medikai teigia, kad britų tyrimas beveik nekelia abejonių ir laukia patvirtinimo, kada šiuos vaistus bus apsispręsta leisti naudoti itin sunkiai sergantiems COVID-19 infekcija.

Kaip teigiama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) informacijoje, britų mokslininkų klinikinio tyrimo „Recovery“ metu 2104 sunkia COVID-19 ligos forma sergantys pacientai atsitiktinės atrankos būdu dešimt dienų buvo gydomi 6 mg deksametazono doze vieną kartą per parą (vaistas buvo leidžiamas į veną arba vartojamas per burną).

Jų sveikatos būklė buvo palyginta su 4321 paciento, kuriems buvo taikytas įprastas simptominis gydymas. Vertinant rizikos santykį, tarp pacientų, kurie buvo gydyti deksametazonu ir kuriems reikėjo dirbtinai ventiliuoti plaučius, mirtingumas buvo net trečdaliu mažesnis nei negydytų deksametazonu.

O tarp pacientų, kuriems papildomai buvo taikyta deguonies terapija, mirusiųjų buvo mažiau penktadaliu. Tarp pacientų, kuriems nereikėjo kvėpavimo palaikymo, vartojant deksametazoną naudos nebuvo.

Pasak VVKT viršininko Gyčio Andrulionio, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šį britų atradimą vadina proveržiu gydant sunkius COVID-19 ligonius. „Nors informacija apie deksametazono veiksmingumą yra nauja, ji atidžiai vertinama ir analizuojama. Nedelsiant bus sprendžiama, ar įtraukti šį vaistą į nacionaliniu lygiu suderintą gydymo protokolą COVID-19 ligoniams ir pradėti juo gydyti šalies pacientus“, - teigė VVKT vadovas.

Britų mokslininkų duomenimis, deksametazonas veiksmingas gydant tik sunkius COVID-19 pacientus, todėl VVKT primygtinai ragina žmones būti atsakingus ir nevartoti šio vaisto profilaktiškai.

Lietuvoje antradienį patvirtinti tik 2 nauji koronavirusu susirgusių žmonių atvejai, pranešė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Bendras šiuo metu Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų skaičius siekia 1778, koronaviruso infekcijos sukelta liga šiuo metu serga 245 žmonės. Nuo jos mirė 76 žmonės.

Komentuoja VU Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija ŽVIRBLIENĖ:

Deksametazonas yra vaistas uždegimams gydyti. Kaip reumatoidinis artritas, astma. Jis yra steroidinis, priešuždegiminis vaistas, kuris šiek tiek slopina imuninę sistemą. Uždegimas yra ne kas kita, kaip imuninės sistemos aktyvacija. Kai ta aktyvacija pasidaro per stipri, reikia ją slopinti.

COVID ligos atveju, kai prasideda sunkios komplikacijos, problema ir yra per stiprus, neadekvatus imuninis atsakas. Dėl to ir plaučiai pažeidžiami arba išsivysto sunki sisteminė būklė, vadinama citokinų audra. Tokiom sunkiom būklėm šitas vaistas išgelbsti gyvybes apie trečdaliui labai sunkių ligonių.

Kadangi deksametazonas slopina imuninį atsaką, jo negalima pradėti vartoti profilaktiškai arba vos nustačius koronaviruso infekciją. Tai tik pagreitintų viruso dauginimąsi organizme. Deksametazonu gydomi ligoniai, kurie dažniausiai guli stacionare ir kuriems atliekama dirbtinė plaučių ventiliacija.

Deksametazoną pasaulio medikai prisiminė, vos atsirado naujasis virusas. Kinijoje, kur anksčiausiai prasidėjo protrūkis, buvo bandoma deksametazoną naudoti, bet gydymo rezultatai buvo vertinami prieštaringai.

Kodėl? Nes nebuvo aišku, kokioje stadijoje tuos vaistus naudoti. Oksfordo mokslininkų studija labai rimtai atlikta ir leidžia spręsti, kad ji jau yra rekomendacija. Atsakymas dėl šio vaisto efektyvumo gana aiškiai pateiktas.

Komentuoja Santaros klinikų onkohematologas prof. Laimonas GRIŠKEVIČIUS:

Vaistas yra puikiai žinomas ir daugeliui gali kilti klausimas, kodėl iki šiol jis nebuvo naudojamas COVID-19 gydymui? Sveika imuninė sistema yra organizmo sistema, kovojanti su virusine infekcija, todėl lengva ranka skirti imunitetą slopinantį vaistą nėra taip paprasta.

Atkreipsiu dėmesį, kad plačiau medicininiai duomenys nėra paskelbti. Paskelbti tik duomenys žiniasklaidai. Mes tiek ir žinom. Kol detalės nėra paskelbtos, kol kas nuo deksametazono taikymo COVID-19 gydymui susilaikome. Kai medicininis tyrimas bus publikuotas, gydytojai galės su juo susipažinti, išdiskutuoti ir priimti galutinį sprendimą dėl šio vaisto tinkamumo.

Šiuo metu turime vieną gana sunkų pacientą, kuriam svarstome skirti deksametazoną. Bet mums reikia papildomų duomenų sprendimui priimti. Visi medikai labai laukia jų. Noriu pasakyti, kad deksametazonas nėra vienas vaistas COVID-19 gydymui. Jis yra papildomas vaistas prie viso dabar taikomo palaikomojo gydymo.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder