Sunku suvokti, kas vyksta Ispanijoje: mirusiųjų laidojimas sustojo, į reanimaciją – tik jaunimas

Sunku suvokti, kas vyksta Ispanijoje: mirusiųjų laidojimas sustojo, į reanimaciją – tik jaunimas

Karantino sąlygos Ispanijoje dar labiau sugriežtintos, o užsikrėtusiųjų skaičiaus augimo procentas po truputį mažėja. Bet žmonėms išgyventi šią krizę sekasi itin sunkiai, jiems kyla daug psichologinių problemų.

Pirmadienį Ispanija šiek tiek lengviau atsikvėpė. Pirmą kartą nuo epidemijos pradžios gerokai sumažėjo užregistruotų užsikrėtusiųjų augimo procentas. Per vieną dieną jis smuko nuo 20 iki 8 proc.

Mirusiųjų Ispanijoje iš sekmadienio į pirmadienį buvo užregistruota 812 – 26 mažiau nei parą prieš tai. Pasak Krizės suvaldymo komiteto vadovės Marios Jose Serros, kovo 15 dieną paskelbta izoliacija suveikė ir dabar gali pradėti matytis teigiamos karantino pasekmės.

Nors pirmadienio pirmą kartą per visą epidemiją šalį pasiekė geros žinios, kol kas ekspertai situaciją vertina atsargiai ir laukia, ar tie patys duomenys pasitvirtins ir ateinančiomis dienomis. Tiesa, koronavirusas paveikė ir Krizės suvaldymo komitetą. Juo užsikrėtė du nariai – kariuomenės atstovas ir epidemiologas.

Priėmė svarbų sprendimą

Savaitgalį Ispanijos premjeras Pedro Sanchezas priėmė sprendimą, kurio jau seniai reikalavo epidemiologai ir kai kurių Ispanijos autonomijų vadovai. Nuo pirmadienio Ispanijoje dar labiau sugriežtintos karantino taisyklės – stabdoma visa veikla, kuri nėra susijusi su pirmojo būtinumo paslaugomis.

Toks sprendimas bus dar vienas kirtis šalies ekonomikai, bet kiekvieną dieną augantis aukų skaičius – praėjusią savaitę Ispanijoje nuo koronaviruso mirė 5 tūkst. žmonių – privertė šalies vadovus sustabdyti gamybą. Ispanijos premjeras savaitgalį dar kartą kreipėsi į Europos Sąjungą prašydamas ekonominės pagalbos.

Nuo užsitęsusios krizės ypač nukentės individualia veikla užsiimantys darbuotojai, kurių veikla per karantiną smarkiai sumažėjo ar visai sustojo. Penktadienį vyriausybė uždraudė įmonėms atleisti žmones iš darbo.

Jau darbo netekusiems barų ir restoranų sektoriaus atstovams bus skiriama ekonominė pagalba, tačiau daugybės ispanų įplaukos balandį drastiškai sumažės. Kovoti už nuomininkų teises jau stojo jiems atstovaujanti profsąjunga. Nuo pirmadienio Ispanijoje paskelbtas nuomininkų streikas – dėl krizės raginama balandžio mėnesį nemokėti nuomos.

Mirusiųjų laidojimas sustojo

Nuo kovo 15 dienos, kai Ispanijoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, šalies gyventojų gyvenimas iš esmės pasikeitė. Ispanams likimas metė didelį iššūkį – daugybė šalies gyventojų jau daugiau kaip dvi savaites gyvena užsidarę savo namuose.

Taip bandoma sustabdyti žaibo greičiu plintančią epidemiją, kuri nusinešė jau mažiausiai 7,3 tūkst. žmonių gyvybę. Be ligonių, kurių būklė kritinė, ypač sunku įvairioms žmonių grupėms. Pirmiausia tiems, kurie prarado artimus žmones ir negalėjo būti šalia jų mirties valandą. Ispanijoje uždrausta šarvoti mirusiuosius, o laidotuvėse gali dalyvauti daugiausia trys žmonės.

Psichologai tvirtina, jog tai vienas sunkiausių koronaviruso epidemijos momentų, – dėl saugumo artimieji negali atsisveikinti su mirštančiu žmogumi ligoninėje, o vėliau negali jo palaidoti.

„Blogiausia tuomet, kai žmonės negali palaidoti artimojo. Mes siūlome tokiais atvejais namuose su šeimos nariais paminėti mirusį žmogų, surengti mažytę laidotuvių ceremoniją, kad ir be kūno ar urnos“, – sakė Katalonijos psichologų kolegijos atstovas Rafaelis Panadesas.

Galbūt todėl žmonės dabar su artimaisiais dažnai atsisveikina socialiniuose tinkluose. Dar niekada feisbuke nebuvo publikuojama tiek atsisveikinimo su motinomis, tėvais ar seneliais įrašų.

Į reanimaciją – tik jaunimas

Kita grupė, kuri ypač sunkiai išgyvena šias dienas, – žmonės, kurių artimieji guli ligoninėje su koronaviruso diagnoze. Dėl visiškos izoliacijos tokių pacientų negalima lankyti ir medikai teikia informaciją apie jų būklę telefonu tik kartą per parą.

Karantino sąlygos Ispanijoje dar labiau sugriežtintos, o užsikrėtusiųjų skaičiaus augimo procentas po truputį mažėja. Bet žmonėms išgyventi šią krizę sekasi itin sunkiai, jiems kyla daug psichologinių problemų.

„Mes laukiame to vienintelio skambučio per parą kaip gryno oro gūsio. Jei tuo metu, kai tau skambina gydytojai, kalbi telefonu, galimybę pasišnekėti su medikais prarandi.

Tuomet žinau, kad jau nieko apie tėvo būklę nesužinosiu iki kitos dienos“, – „Lietuvos rytui“ sakė Katalonijoje gyvenanti jogos mokytoja Laura Bosch Soler. Prieš penkias dienas jos tėvas Juanas Boschas buvo paguldytas į Manresos ligoninę dėl koronaviruso simptomų, atlikus tyrimą diagnozė pasitvirtino.

„Dabar jam sunku kvėpuoti, turi deguonies kaukę. Jam reikėtų gulėti intensyviosios terapijos skyriuje, bet dabar ten nėra vietų. Medikams labai sunku man pranešti tokias naujienas, tačiau tiesa tokia – į intensyviosios terapijos skyrių dabar žmonės guldomi pagal amžių.

Šiuo metu ligoninėje dirbtinio kvėpavimo aparato laukia trys keturiasdešimtmečiai. Jiems teikiama pirmenybė. Mano tėvui – 72-eji“, – pasakojo L.Bosch Soler. Nors medikai tvirtina, kad dabar epidemijai stabdyti reikėtų masiškai atlikti tyrimus visiems gyventojams, kol kas reagentų tam nėra pakankamai.

Penktadienį paaiškėjo, kad 640 tūkstančių reagentų, kuriuos Ispanija nusipirko iš Kinijos, netinkami naudoti, todėl pačiame krizės įkarštyje Ispanijoje juntamas jų trūkumas. 

 

Karantino sąlygos Ispanijoje dar labiau sugriežtintos, o užsikrėtusiųjų skaičiaus augimo procentas po truputį mažėja. Bet žmonėms išgyventi šią krizę sekasi itin sunkiai, jiems kyla daug psichologinių problemų. 

Labiausiai dabar jaudinamasi dėl intensyviosios terapijos skyrių, kuriuose trūksta įrangos, lovų ir personalo. Madride ir Barselonoje ligoninėmis buvo paversti mugių paviljonai – ten bus vežami lengvesni ligoniai, kuriems nėra būtina intensyvi priežiūra. 

Vaikai įkalinti namuose

Be nerimo, šalį užplūdo ir solidarumo banga. Tie, kurie moka siūti, užsiima kaukių gamyba medicinos personalui. Kiekvieną vakarą miestų balkonuose skamba plojimai medikams, o po to į balkonus didžėjai išsineša savo aparatūrą ir muzika bando praskaidrinti kaimynų nuotaiką.

Kai kuriose Katalonijos gyvenvietėse policininkai nutarė muzika ir sirenomis sveikinti gimtadienį izoliacijoje švenčiančius vaikus. Ypač sunku miestuose gyvenantiems žmonėms, kurie negali net trumpam išeiti į kiemą. Dar sudėtingiau šeimoms, turinčios vieną, du ar daugiau mažamečių vaikų.

Šiuo metu, pagal Ispanijos karantino taisykles, į gatvę vaikams eiti draudžiama, bet galima vedžioti šunis. Tėvai piktinasi tokiu nurodymu ir juokauja, kad tikriausiai jį sukūręs pareigūnas turi šunį, bet neturi mažų vaikų. Žmonės prašo vyriausybės pakeisti šią normą ir leisti išeiti pasivaikščioti su vaikais į lauką laikantis saugumo taisyklių.

 

Karantino sąlygos Ispanijoje dar labiau sugriežtintos, o užsikrėtusiųjų skaičiaus augimo procentas po truputį mažėja.

Bet žmonėms išgyventi šią krizę sekasi itin sunkiai, jiems kyla daug psichologinių problemų. 

Anot ekspertų, karantinas Ispanijoje gali užtrukti dar visą mėnesį, tad butuose uždarytiems vaikams gresia ilgas įkalinimo laikotarpis. 

Koronaviruso poveikis žmogaus plaučiams

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tvirtina, kad 80 proc. žmonių nuo COVID-19 gali pasveikti be specialaus gydymo. Tik šeštadaliui pacientų liga komplikuojasi ir jie pradeda dūsti. Mokslininkai kelia klausimus, kaip ši liga gali komplikuotis ir kaip ji paveikia mūsų plaučius?

Kaip virusas paveikia žmones? 

Profesorius Johnas Wilsonas koronaviruso atvejus skirsto į keturias grupes. Pirmai priklauso žmonės, kurie užsikrečia virusu, tačiau jokių simptomų nejaučia. Antrajai grupei pasireiškia viršutinių kvėpavimo takų infekcija – jie gali šiek tiek kosėti ir jausti galvos skausmą.

Trečioji grupė jaučia gripą primenančius simptomus, kurie sunkiau atsiliepia žmonių sveikatai. Ketvirtajai grupei virusas sukelia įvairių komplikacijų, kurios gali baigtis mirtimi. 

Kaip išsivysto pneumonija?

Kaip virusas paveikia žmones? Profesorius Johnas Wilsonas koronaviruso atvejus skirsto į keturias grupes. Pirmai priklauso žmonės, kurie užsikrečia virusu, tačiau jokių simptomų nejaučia.

Antrajai grupei pasireiškia viršutinių kvėpavimo takų infekcija – jie gali šiek tiek kosėti ir jausti galvos skausmą.

Trečioji grupė jaučia gripą primenančius simptomus, kurie sunkiau atsiliepia žmonių sveikatai. Ketvirtajai grupei virusas sukelia įvairių komplikacijų, kurios gali baigtis mirtimi.

Kaip gydyti šią ligą

Medikai tvirtina, kad kol kas nėra nieko, kas gali sustabdyti ligos komplikacijas. „Žmonės bando įvairių antivirusinių vaistų derinius, bet vienintelė gydymo forma yra palaikomoji – ji teikiama žmonėms intensyviosios terapijos skyriuose.

Mes ventiliuojame žmonių plaučius ir palaikome deguonies lygį, kol kvėpavimo takai vėl gali normaliai funkcionuoti“, – tvirtino profesorė Christine Jenkins. J.Wilsonas tvirtina, kad sunkia pneumonijos forma sergantiems pacientams gali kilti antrinės infekcijos ir medikų taikomo gydymo neužteks.

Kuo COVID-19 pneumonija kitokia?

Daugumą kvėpavimo takų sutrikimų sukelia bakterijos, kurias nugalėti lengvai padeda antibiotikai. J.Wilsonas teigia, kad COVID-19 sukeliama pneumonija yra ypač sudėtinga, nes paveikiami visi plaučiai, o ne atskira jų dalis. PSO tvirtina, kad virusas pavojingiausias vyresniems žmonėms ir tiems, kurie turi aukštą kraujospūdį, širdies ir plaučių problemų arba serga diabetu.

Mokslininkai tyrė pasveikusių pacientų plaučius ir išsiaiškino, kad pasveikusiems žmonėms gali pasireikšti ilgalaikiai kvėpavimo takų pažeidimai, o plaučių talpa – sumažėti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder