Šokiruoja: Klaipėdos medikų darbas su Covid-19

Šokiruoja: Klaipėdos medikų darbas su Covid-19

Nufilmuoti vaizdai, kurių savo akimis pamatyti nenorėtų niekas, nes jie šokiruoja. Respublikinės Klaipėdos ligoninės medikai parodė, koks darbas vyksta ligoninės korpuse, kuriame už savo gyvybę kovoja koronovirsu sergantys pacientai.

Pervargę medikai, žmonių gyvybę palaikanti technika, švokščiantys deguonies aparatai ir pacientams iš burnų kyšantys vamzdeliai. Toks vaizdas atsiveria atidarius ypač sunkia COVID-19 formą sergančių pacientų reanimacijos duris.

Apsauginius kostiumus, kaukes, pirštines ir specialius apavus dėvintys Respublikinės Klaipėdos ligoninės medikai liftu keliasi į D korpusą. Jame už savo gyvybę kovoja ligoninėje gulintys koronavirusu sergantys pacientai. Medikai dar kartą dezinfekuoja vienas kitą ir patraukia koridoriumi gilyn.

Ryškūs įspėjantys užrašai ir nepermatomos durys nuo kitų palatų skiria reanimacijos patalpas, kuriose guli ypač sunkiai nuo COVID-19 infekcijos kenčiantys žmonės.

Vaizdas eiliniam statistiniam žmogui kraupus. Pypsi gyvybę palaikanti technika, pulsuoja deguonies aparatai, šviečia gyvybines funkcijas rodantys monitoriai. Pacientams per gerkles medikai yra nutiesę specialius vamzdelius, kuriais žmonių plaučius pasiekia deguonis. Patys kvėpuoti šie ligoniai jau nebegali.

„Kartais plaučiai būna taip pažeisti, kad žmogų gali tekti intubuoti, kišti vadinamą vamzdelį ir kvėpuoti už jį. Bet ir tai ne visus išgelbsti“, – sako Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Zigmas Juzumas.

Tam, jog koronavirusu sergančių pacientų plaučius pasiektų visas reikiamas deguonis, nosys ir burnos sergantiems žmonėms yra užkamšytos.

Medikai prognozuoja, kad net pasveikę nuo ypač sunkios koronaviruso formos pacientai pasekmes gali jausti visą gyvenimą. Daktarai baiminasi, jog ateityje šiems žmonėms gali tekti net persodinti kai kuriuos organus.

„Ir inkstų nepakankamumas gali būti. Ateityje mes nežinome kaip gali būti. Galimai teks žmogui ir inkstų persodinimą, transplantacijas daryti, nes jei pažeis negrįžtamai. Gali pažeisti kepenis, gali pažeisti smegenis“, – pasakoja Z. Juzumas.

Ligoninės D korpuse guli ir ne tokius stiprius koronaviruso simptomus jaučiantys žmonės. Tiesa, dauguma jų senjorai. Daugumai jų reikia ir deguonies kaukių.

„Plaučiai yra oringas organas, kuriame oras yra perduodamas į kraują, kad mūsų kraujas galėtų aprūpinti deguonimi visą organizmą. Virusas pažeidžia perdavimo sienelę. Ta sienelė tampa nebeelastinga, ji tampa nebepralaidi, ji tampa tokia mėsinga arba vaizdas kartais nuotraukoj atrodo kaip kaulas. Oras nebegali perduoti deguonies ir žmogus pradeda dusti“, – teigia Z. Juzumas.

Respublikinė Klaipėdos ligoninė yra pagalbinė uostamiesčio ligoninė, į kurią greitosios gabena koronavirusu užsikrėtusius pacientus. Vis dėlto, dėl didžiulio sergančių šalyje žmonių skaičiaus visos jiems numatytos 85 lovos jau užimtos. Medikai jau planuoja atlaisvinti ir kitus skyrius. Tiesa, dėl to gali nukentėti kitokius negalavimus patiriantys pacientai.

„Jeigu situacija tęsis ir toliau tokia kokia yra, mes turėsim atsisakyti kažkokių skubios pagalbos paslaugų: neurologijos, kardiologijos. Nes teikiam ir kitą skubią pagalbą ir turėsim tos pagalbos, kitų ligonių sąskaita, atsisakyti, kad galėtume priimti kovidinius ligonius“, – kalbėjo Z. Juzumas.

Pagrindinė ligoninė, į kurią greitosios veža koronavirusu užsikrėtusius pacientus uostamiestyje yra Klaipėdos universitetinė ligoninė. Tačiau ir ji jau perpildyta. Iš viso čia guli 112 koronavirusu užsikrėtusių ligonių.

Vaizdai iš ligoninės – video reportaže

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder