Persirgusiems COVID-19 skiepytis nėra būtina, teigia Kauno klinikų gydytoja

Persirgusiems COVID-19 skiepytis nėra būtina, teigia Kauno klinikų gydytoja

Persirgusiems COVID-19 liga ir įgijusiems imunitetą žmonėms skiepytis nėra būtina, sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytoja Ieva Bajoriūnienė.

„Jei jis (žmogus – BNS) sirgo liga, tai skiepai nėra būtini“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė imunologė.

Ji taip pat teigė, kad dalis skiepytis ketinančių žmonių gali būti jau persirgę šia liga to nežinodami, tačiau dėl to „jokio pavojaus arba pašalinių reakcijų nebuvo pastebėta klinikinių tyrimų metu“.

Europos Komisija pirmadienį suteikė oficialų leidimą platinti Europos Sąjungoje bendrovių „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurtą vakciną nuo pandeminio koronaviruso.

Šiuo metu tai yra vienintelė vakcina, kurią leista naudoti Europos Sąjungoje.

Lietuvoje skiepijimą planuojama pradėti sekmadienį.

I. Bajoriūnienės teigimu, šių įmonių vakcinos yra skirtos tik suaugusiems žmonėms.

„Kitaip tariant, žmonėms nuo 16 metų. Kol kas turime tokius duomenis“, – kalbėjo ji.

Paklausta, ar skiepytis galima nėščiosioms, gydytoja teigė, kad su žmonėmis tokie tyrimai nebuvo atliekami, todėl kiekvienas atvejis yra individualus.

„Galima pasakyti tiek, kad tyrimuose su gyvūnais nepastebėta šalutinių reiškinių, kurie stebimi tokiu laikotarpiu. Kiekvienu atveju turėtų būti sprendžiama individualiai, nes duomenų apie tai nėra“, – sakė imunologė.

Anot medikės, jei žmogus žino, kad yra alergiškas, jam skiepytis nereikėtų, tačiau I. Bajoriūnienė pabrėžė, kad alerginės reakcijos yra retos.

„Dėl to nerimauti nevertėtų, nes skiepijama yra medicinos įstaigoje, kur yra priežiūra, pagalbos priemonės“, – kalbėjo imunologė.

Jos teigimu, rekomendacijų nesiskiepyti lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms nėra.

„Yra patyrimas iš klinikinių tyrimų, kad tie žmonės, kurie turėjo silpną imuninę sistemą arba, kitaip tariant, jos ligas ir buvo paskiepyti šia vakcina, nesukėlė jokių kitų ar pavojingų pašalinių reakcijų. Vienintelė abejonė, negalime pasakyti, ar ji (vakcina – BNS) buvo pakankamai veiksminga ir sukėlė pakankamą apsaugą“, – pasakojo gydytoja.

I. Bajoriūnienės teigimu, vakcina gali sukelti trumpus šalutinius poveikius, pavyzdžiui, skausmą dūrio vietoje, raumenų, sąnarių skausmą, karščiavimą ir šaltkrėtį. Ji akcentavo, kad duomenų apie galimą ilgalaikį šalutinį poveikį nėra, tačiau tyrimai toliau tęsiami.

Medikė priminė, kad prieš skiepydamasis žmogus turi gerai jaustis, nesirgti, neturėtų tam tikrų kitų ligų paūmėjimų. Ji taip pat akcentavo, kad „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina reikia skiepytis du kartus.

„Vieną kartą ir tada po trijų savaičių. Galvojama, kad praėjus savaitei po antro skiepo turėtų susidaryti pakankamas imuninės sistemos atsakas ir apsauga“, – aiškino Kauno klinikų gydytoja.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder