Persirgusieji COVID-19 gali tapti donorais

Persirgusieji COVID-19 gali tapti donorais

Persirgusieji COVID-19 liga gali tapti kraujo plazmos donorais. Gydymas kraujo plazma skiriamas itin sunkiai sergantiems ligoniams, tačiau ne visų donorų kraujo plazma yra tinkama.

Nors plazmoje esantys antikūnai greičiau neutralizuoja virusą, o kraujo plazmą ankstyvojoje stadijoje gavę pacientai serga lengviau, tačiau ne visi donorai yra tinkami. Pas vienus donorus antikūnų skaičius kraujo plazmoje yra didesnis, o pas kitus - mažesnis.

"Ligoninės persirgusiųjų koronavirusu donorų kraujo plazmos ima labai mažai, nes tai yra nauja liga, naujos indikacijos ligai gydyti. Labai atsargiai ir individualiai šį klausimą sprendžia gydytojai. Kiekvienam ligoniui daktaras turi priimti individualų sprendimą, pasvėręs visus pliusus ir minusus turi nuspręsti, ar taikyti gydymą su kraujo plazma, dėl to plazmos paėmimas yra palyginti nedidelis", - sakė Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialo direktoriaus pavaduotoja Renata Poviliūnienė.

Persirgus COVID-19 ir norint tapti kraujo plazmos donoru, procedūra yra lygiai tokia pati kaip ir kraujo donorystės, tik pildant anketą reikia pažymėti tikslią pasveikimo nuo koronaviruso datą.

"Mes imamame visų persirgusiųjų donorų kraują, nes Klaipėdoje yra imama ne plazma, o kraujas ir iš kraujo atskiriama plazma. Atskirame plazmos maišelyje yra patikrinamas antikūnų titras. Ne visi persirgusieji COVID-19 liga turi gydomąjį antikūnų titrą. Kiekvienu atveju skiriasi antikūnų titras, tad nebūtinai, jei donoras sirgo ir jautė simptomus, turės pakankamą antikūnų titrą, taip pat ir jei sirgo lengva forma, tai nereiškia, kad kraujo plazma tiks", - tikino R. Poviliūnienė.

Pasak R. Poviliūnienės, Klaipėdoje COVID-19 liga persirgusių ir donorais tapusių asmenų sąrašas yra gana ilgas. O prieš Kalėdas kraujo donorais tapti panoro kaip niekad daug žmonių.

"Šiuo metu ekstremalaus tam tikrų kraujo grupių poreikio neturime, nes neseniai buvo Kalėdos, o tai buvo dvigubų dovanų metas. Žmonės atėjo prieš Kalėdas ir po jų, tai mes dabar turime atsargų tiek, kad retai kada galime pasidžiaugti tiek turėdami. Labai džiaugiamės mūsų aktyviais donorais, bet šiuo metu aktyvūs donorai gali pasidaryti mėnesio ar pusantro mėnesio ilgesnį tarpą, negu įprastai", - džiaugėsi R. Poviliūnienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder