Per du mėnesius registruota 1,2 tūkst. nepageidaujamų reakcijų į vakcinas

Per du mėnesius registruota 1,2 tūkst. nepageidaujamų reakcijų į vakcinas

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) informuoja, kad per pirmus du mėnesius (nuo 2020 m. gruodžio 27 d. iki 2021 m. vasario 28 dienos), kai šalyje vykdoma vakcinacija nuo COVID-19 ligos, iš viso jau yra gautas 1201 pranešimas apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į vakciną. 

 VVKT atkreipia dėmesį, kad pirmąjį vakcinacijos mėnesį žmonės buvo skiepijami dviem, tuo metu Lietuvos rinkoje buvusiomis vakcinomis. Vasario pradžioje pradėta skiepyti ir trečiąja vakcina. Per visą vakcinacijos laikotarpį gautų ĮNR pranešimų skaičius sudaro 0,5 procento nuo sunaudotų vakcinų dozių. Nuo vakcinacijos pradžios dėl vakcinos „Comirnaty“ (Biontech ir Pfizer ve.lt past) gauti 729 pranešimai, dėl vakcinos „COVID-19 Vaccine Moderna“ – 61 pranešimas, dėl vakcinos „COVID-19 Vaccine AstraZeneca“ – 401 pranešimas. 10 gautų ĮNR pranešimų vakcinos pavadinimas nebuvo nurodytas.

VVKT praneša, kad per antrąjį vakcinacijos mėnesį gavo 890 pirminių pranešimų apie Lietuvoje pasireiškusias ĮNR, susijusias su vakcinų nuo COVID -19 ligos vartojimu. Po vakcinos „Comirnaty“ vartojimo buvo gauti 432 pranešimai apie ĮNR, po „COVID-19 Vaccine Moderna“ vartojimo – 48 pranešimai apie ĮNR, o po „COVID-19 Vaccine AstraZeneca“ gautas 401 pranešimas apie ĮNR. 9 pranešimuose apie ĮNR vakcinos pavadinimas nebuvo nurodytas.  Per antrą vakcinacijos mėnesį taip pat buvo gauti pranešimai apie staigią dviejų senų pacientų mirtį. Abu atvejai vertinti, kaip nesusiję su vakcinacija.

868 pranešimai yra klasifikuojami kaip lengvi ar vidutinio sunkumo, 22 – kaip sunkūs. Moterys pateikė daugiau pranešimų apie ĮNR nei vyrai – atitinkamai 817 ir 73 pranešimus. ĮNR pranešimus pateikusių asmenų amžiaus ribos – 19-87 metai. Iš sveikatos priežiūros specialistų gautų pranešimų skaičius siekia 86, iš pacientų – 799; 5 pranešimai gauti iš Eudravigilance duomenų bazės. 

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai, kurių sulaukė Tarnyba, tai – karščiavimas, galvos skausmas, raumenų skausmas, pykinimas injekcijos vietos reakcijos. Dažniausiais šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

VVKT primena, kad į registruotų vakcinų nuo COVID-19 preparato charakteristikų santrauką ir pakuotės lapelį buvo įtrauktos rekomendacijos ir atsargumo priemonės, kurių sveikatos priežiūros specialistai ir pacientai turi laikytis, kad vakcinos būtų vartojamos saugiai ir veiksmingai. Kaip ir visų kitų vaistų atveju, duomenys apie vakcinų vartojimą yra nuolat stebimi. Kiekvienas ĮNR pranešimas į vakcinas nuo COVID-19, kurio VVKT sulaukia, yra kruopščiai įvertinamas ir imamasi visų būtinų veiksmų pacientams apsaugoti.

VVKT taip pat atkreipia dėmesį, kad sveikatos priežiūros specialistai (gydytojai, slaugytojai) gavę informacijos apie įtariamą nepageidaujamą reakciją, kiek galint greičiau, bet ne vėliau kaip per 15 dienų nuo įtariamos nepageidaujamos reakcijos į vakcinas atsiradimo ir (ar) informacijos apie tai gavimo dienos, turi pateikti VVKT Sveikatos priežiūros ar farmacijos specialisto pranešimą apie įtariamą nepageidaujamą reakciją (ĮNR) formą. Pranešti galima:

-       tiesiogiai užpildant formą internetu https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/nrvSpecialist.

-       užpildant pranešimo formą, skirtą specialistams (ją galima rasti https://www.vvkt.lt/index.php?1399030386)  ir atsiunčiant el. paštu [email protected].

Šalutinį skiepų poveikį gali registruoti ir patys vartotojai. Pranešimą galima pateikti šiais būdais:

-       tiesiogiai užpildant formą internetu https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/nrv;

-       užpildant pranešimo formą, skirtą pacientams (ją galima rasti   https://www.vvkt.lt/index.php?4004286486) ir atsiunčiant elektroniniu paštu  (adresu [email protected]); 

-       nemokamu telefonu 8 800  73 568.

Teikiant pranešimą apie ĮNR, VVKT nereikia pateikti savo asmeninių duomenų, VVKT prašo pateikti tik kontaktinę informaciją, kad reikalui esant, būtų galima susisiekti. Visi pranešime pateikti duomenys yra saugūs ir konfidencialūs. Jei pacientas nenori pranešimo apie patirtą ĮNR pateikti pats, gali paprašyti, kad tai už jį padarytų kitas asmuo, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros specialistas ar vaistininkas. Tačiau Tarnybai būtina žinoti asmens, patyrusio ĮNR, amžių ir lytį, nes ši informacija yra svarbi tiriant ir vertinant veiksnius, dėl kurių kai kurie pacientai gali patirti tam tikras ĮNR.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder