Paskelbta karantino nutraukimo data

Paskelbta karantino nutraukimo data

Ministrų kabinetas trečiadienį nutarė – Lietuva karantino režimu gyvens dar savaitę, o nuo birželio 17-osios dienos jis bus nutraukiamas. Šalyje liks galioti ekstremalioji padėtis, paskelbta šių metų vasario pabaigoje.

Nutraukti karantiną pasiūlė Valstybės ekstremalių situacijų komisija. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga anksčiau šią savaitę sakė, kad atšaukus karantiną vis dar išliks ribojimai masiniams renginiams, sveikatos priežiūros įstaigų darbui, taip pat liks pasienio kontrolė.

Šalyje atšaukus karantiną kai kurie buvę ribojimai tampa rekomendacijomis, vienas tokių – apsauginių priemonių, tokių kaip kaukės, dėvėjimas. Kaukių dėvėjimo reikalavimai sušvelninti jau anksčiau, jų leista nedevėti lauke, bet iki karantino nutraukimo jų dėvėjimas patalpose yra privalomas.

„Reikėtų paminėti, kad Lietuvoje jau nuo 17-os šių metų kalendorinės savaitės yra stebima sergamumo mažėjimo tendencija, ji ypatingai pagerėjo nuo 22 savaitės“, – sakė A. Veryga.

Jis pridūrė, kad dalyje savivaldybių jau kurį laiką nėra nustatoma naujų koronaviruso atvejų, taip pat stacionare gydoma ne daug pacientų ir tai rodo, kad situacija gerėja, o karantiną nutraukti saugu.

Portalas LRT.lt primena, kad karantinas Lietuvoje dėl koronaviruso grėsmės paskelbtas nuo kovo 16-osios dienos. Birželio 10-osios duomenimis, Lietuvoje iš viso nustatyti 1733 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, iš viso pasveikę laikomi 1369 žmonės, o 74 asmenys mirė.

Kokie ribojimai lieka?

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė Vyriausybės posėdyje vardijo, kokie punktai galioja nutraukus karantiną, bet palikus ekstremalią situaciją. Jos pristatytame nutarime nurodoma, kad iki birželio 30-osios renginiai atvirose erdvėse gali vykti, jei dalyvauja iki 700 žiūrovų, o uždaroje erdvėje, jei dalyvauja iki 150 žiūrovų. Nuo liepos 1-osios atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose galės dalyvauti iki 1000 žiūrovų, o uždarose iki 200.

Nurodoma, kad nuo birželio 17-osios iki liepos 16-osios ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas bei neformalusis vaikų švietimas gali būti vykdomi mokyklose ir kitose švietimo įstaigose, jei užtikrinamos nustatytos būtinos sveikatos saugos, higienos ir apsirūpinimo asmens apsaugos priemonėmis, nuostatos. Jei to užtikrinti nepavyksta, mokymas tęsiamas nuotoliniu būdu.

Sauga turi būti užtikrinama ir lankantis stacionariose sveikatos priežiūros įstaigose, skirtose senyvo amžiaus ir neįgaliems žmonėms, taip pat lankantis grupinio gyvenimo namuose, vaikų globos namuose ir pan. Tokios pačios sąlygos galioja ir teikiant dienos ir trumpalaikės socialinės globos ar socialinės priežiūros paslaugas senyvo amžiaus asmenims.

„Teikiant ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, prioritetas teikiamas nuotoliniam asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo būdui. Tiesioginio kontakto su pacientu asmens sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos tik tuomet, kai sveikatos priežiūros paslaugos pacientui neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu dėl paciento sveikatos būklės ar esant išsamesnio ištyrimo poreikiui“, – nutarimą citavo R. Tamašunienė.

Prezidentas: gali tekti ir grąžinti ribojimus

Apie karantino atšaukimą nuomonę išsakė ir šalies vadovas Gitanas Nausėda.

„Karantino, ribojimų požiūriu mes nuėjome nemažą kelio dalią. Tačiau neturėtume pasiduoti iliuzijai, kad tai automatinis procesas, kai kiekvieną savaitę dar ką nors atpalaiduosime. Tai gali bet kuriuo metu sukelti tam tikrą viruso paūmėjimą, nebūtinai šalies mastu, galbūt kažkokių terotorijų ar miestų.

Tokiems židiniams turime būti pasiruošę. Tai nėra vienos krypties kelias. Tai nereikš, kad atpalaiduosime visus suvaržymus. Nes yra ir antros bangos pavojus“, – po vizito Akmenėje kalbėjo prezidentas.

Anot jo, gali tekti ir grąžinti griežtus ribojimus ar įvesti net dar griežtesnius tiek atskirų savivaldybių mastu, tiek net šalies mastu.

„Bet tai hipotetinė situacija, nes šiandieninė situacija yra palanki, kas rodo, kad labai neblogai susitvarkėme su koronaviruso protrūkio krize“, – sakė prezidentas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder