Koronavirusu užsikrėtęs teatro direktorius Jonas Sakalauskas: apie lankytas vietas ir jaučiamą apmaudą

Koronavirusu užsikrėtęs teatro direktorius Jonas Sakalauskas: apie lankytas vietas ir jaučiamą apmaudą

Penktadienio rytą Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktorių Joną Sakalauską (38) pasiekė liūdnos naujienos – jam diagnozuotas koronavirusas. Vyras sako iki šiol nežinantis, kaip ir kur galėjo pasigauti virusą, nes per pastarąsias dienas sutiko tik nedidelį kiekį žmonių. Direktorius liejo apmaudą ir dėl susidariusios situacijos, nes per 5 mėnesius griežčiausiais būdais stengėsi apsaugoti teatrą.

Pirmuosius ligos simptomus J.Sakalauskas pajuto trečiadienį, o ketvirtadienį, truputį pasijutus geriau, kreipėsi į Antakalnio kliniką dėl koronaviruso tyrimo. Teatro direktorius pasakoja nenumanantis, kur galėjo pasigauti virusą, jo aplinkoje, kaip jis pats sako, sergančių žmonių nebuvo.

Praeitą savaitgalį J.Sakalauskas dalyvavo dviejuose Klaipėdos renginiuose – „Mėlynojoje vakarienėje“ bei operos „Skrajojantis olandas“ premjeroje, kuri taip pat vyko uostamiestyje. Tačiau patvirtinti ar paneigti, jog būtent šiuose renginiuose galėjo užsikrėsti, jis neskuba – čia lankėsi ne ilgiau nei valandą.

„Visas mano apsilankymas „Mėlynoje vakarienėje“ truko iki valandos, iš kurios tik koks pusvalandis buvo prie scenos, laukiant savo išėjimo. Tuomet šešios minutės ant scenos, su pagrindine organizatore prie vieno staliuko prisėdimas, su keliais žmonėmis pasisveikinimas. Iš esmės į tą minią vakare pilnai neįsijungiau ir nešvenčiau kartu su visais.

Norėčiau tikėtis, kad nei aš užkrėčiau, nei mane ten užkrėtė. Matyt, buvo per mažai kontakto ir tas kontaktas buvo per trumpas. Pagrindas buvo scena ir prie jos. Na, sunku pasakyti, dabar reikės ieškoti, kaip ta liga atėjo ir tai bus didžiausias darbas“, – nusivylimo susiklosčiusia situacija neslepia teatro direktorius.

Pradėjo jausti skausmą burnoje ir tvinksėjimą galvoje

Pirmieji ligos simptomai J.Sakalauską užklupo dar trečiadienį – jis teigia pradėjęs jausti keistus pojūčius, kurių iki šiol nejautė. Iš pradžių atsirado netipinis peršalimas, tada skausmas nugaroje, burnoje, tvinksėjimas galvoje, galiausiai sujautrėjo oda.

„Kvapą ir skonį jaučiu. Šiek tiek jaučiasi sloga, nosis kiek užgulta, tai, matyt, dėl to galiu mažiau kažką jausti. Galbūt pagrindinis dalykas, kurį dabar pajutau – tai keistas tvinksėjimas galvoje, kurio niekada nejusdavau. Na, ir nugaroje, krūtinės ertmėje. Ir būtent ne viduje, o ten, kur odos plotai. Oda labai jautri pasidarė, atrodo, kad net degina, lyg būtum prie jūros perpūstas ir nuo saulės perdegęs. Kažkoks keistas pojūtis“, – 15min pirmuosius simptomus apibūdino J.Sakalauskas.

Toliau vyras jautė sunkumą galvoje, kuris, anot jo, atsirasdavo tik dėl pakilusios temperatūros, o jai nukritus sunkumo nebelikdavo. J.Sakalauskas teigia ir nekosėjęs, nejautęs slogos, o atvirkščiai – iš pradžių jautėsi visiškai sveiku žmogumi. Tik vėliau, kai atsirado nerimas dėl netikėtai pasikeitusios savijautos į gerą, pasidarė tyrimus, tačiau jau tą pačią naktį pasijuto prastai.

„Kažkoks keistas pojūtis. Toliau kažkokių ypatingų dalykų nebuvo. Kosėt nekosėjau, slogos neturiu. Na, jaučiausi absoliučiai sveikas žmogus. Sakau, pirminis pojūtis buvo netipinis peršalimas, sloga. Iškart trečiadienį buvo keisti pojūčiai, kuriuos sunku nupasakoti. Paprastai aš taip nesergu. Lyg atrodo peršalai, bet kažkas truputėlį kitaip, nugarą skauda, burnoje keistas skausmas, ausyse keistas pojūtis.

Tai man sukėlė didelį nerimą. Todėl ketvirtadienį, pasijutus žymiai geriau, nuėjau pasitikrinti, nes maža ką. Tačiau pasidarius tyrimą, naktį ir vėl blogai jaučiausi. Labai keista, nes vakaras buvo darbingas, namuose dirbau, tvarkiausiu, susitikimus telefonu turėjau, atrodė, kad tiek jėgų turiu, o dabar visai neturiu, guliu paslikas“, – savijautą apibūdina J.Sakalauskas.

Šeimos nariams sulaukus neigiamo koronaviruso atsakymo – izoliuosis atskirai

Teatro direktorius virusą stengsis įveikti gerdamas daug skysčių, miegu bei poilsiu. Jo manymu, šie dalykai yra pagrindiniai, norint greičiau įveikti ligą.

„Jei sergi, tai niekur neik ir pirmą dieną nerizikuok kitų sveikata. Kartais atrodo, kad netyčia pasijutai blogai, kai perpučia, peršali ir per valandą ar dvi visiškai nieko nebūna. Tačiau dažnai užtaikai, kad būna ir tai gali būti šios ligos pradžia“, – tikina jis.

J.Sakalausakas penktadienį apsilankė ir ligoninėje. Joje jam buvo atliktas patologijos tyrimas. Jeigu daktarai nuspręs, kad jis saugiai gali būti namuose vienas, jį paleis namo, tačiau jei ras kokių nors pakitimų ir rodys, jog jam reikia priežiūros, teks hospitalizuotis.

„Aš būsiu namie vienas su vaikais. Jie šiuo metu darosi tyrimus ir jeigu jų tyrimai bus teigiami, matyt, visi būsim namuose. Jeigu bus neigiami, nes jie net neserga, teks man kažkur išvažiuoti arba būsiu ligoninėje. Priklauso nuo to, kaip jausiuosi. Arba vyksiu kažkur, gal jau rytoj, karantinuotis nuo žmonių akių, kad jokių kontaktų nebūtų“, – sako teatro direktorius.

Tiesa, tyrimus dėl koronaviruso šiuo metu daro ne tik šeimos nariai, bet ir didžioji dalis žmonių, kuriems teko kokiu nors būdu per šias dienas bendrauti su J.Sakalausku.

„Visi dabar darosi tyrimus, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras turi visų kontaktus. Jie bet kokiu atveju sudarys ligos plitimo žemėlapį. Dabar daro tyrimą žmonių, kurie su manimi turėjo kontaktą. Savo privačia iniciatyva atlikau mokamus ir privačius tyrimus, o dalis, matyt, gaus kvietimą, dabar izoliuojasi namuose“, – teigia jis.

Iš pradžių apsaugos teatro darbuotojus, o tada skaitys K.Sabaliauskaitės „Silva Rerum“

Po žinios apie J.Sakalausko užsikrėtimą koronavirusu, LNOBT buvo laikinai sustabdytas. Čia turėjusi įvykti baleto „Žizel“ premjera bus atšaukta, o dėl tolimesnių veiksmų bus pranešta tik pirmadienį.

„Turėsime vadovautis visomis rekomendacijomis ir reikalavimais, kuriuos pateiks žmonės, dirbantys su koronavirusu. Kol kas teatras yra uždarytas, jame nedirba nė vienas žmogus. Visas patalpas dezinfekavome ir laukiame tolimesnių sprendimų. Dabar, matyt, pagal planą bus tikrinami ir kolektyvo nariai.

Ačiū Dievui, kad pirmadienį ir antradienį bendravau su labai nedaug žmonių. Tas ratas yra nedidelis, todėl, tikiuosi, jei vis tik aš esu tas nešiotojas, kuris neaišku, kur atnešė, tai į didžiuosius kolektyvus nenusinešiau. Nebent tas viruso židinys atsirado pačiam teatre ir neaišku, nuo ko jį gavo. Mažiausiai tikiu, kad čia iš teatro atėjęs dalykas, nes tų kontaktų aš neturėjau tiek daug. Tačiau, na, negali žinoti“, – 15min sako J.Sakalauskas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas

Per ilgą izoliacijos laikotarpį teatro direktorius labiausiai ilgėsis vasaros. Kaip pats sako, jis labai mėgstantis karštas vasaros dienas praleisti prie jūros, ežerų, tad šis pokytis jam bus didelis smūgis. Vis tik tikina, kad tai, palyginus su teatru, yra mažmožis, nes iki šios dienos net kelis mėnesius buvo bandoma apsaugoti teatrą nuo panašios situacijos.

„Mes bandėme apsaugoti teatrą kokius 4 ar 5 mėnesius visomis įmanomomis priemonėmis. Tikrai buvo sugriežtinta tvarka, patekimas, todėl man labai nemalonu dėl žmonių, labai tikiuosi, kad jie bus sveiki. Dabar hobiai man mažiausiai galvoje. Iš tikro laukiu, kad viskas susitvarkytų teatre ir aš galėčiau nurimti“, – viliasi J.Sakalauskas.

Teatro direktorius pabrėžia, kad sustabdžius teatrą, darbų jo gyvenime nesumažės – turės ir tokių, kurie paprastai sustoti negali. Dėl įtemptos situacijos darbe jis tikina nuolat būsiantis ryšyje ir stebėsiantis informaciją, palaikys šios situacijos paliestus žmones.

„Prisipažinsiu, labai nemalonu būnant vadovu būti tuo, kuris savo noru pasidarė testą, ir jis buvo teigiamas. Tiesiog apmaudu, nes mes kiekvieną dieną laukėme mažėjančių atvejų. Na, bet ką padarysi, toks gyvenimas. Dabar svarbu, kad žmonės nurimtų, nes iš tiesų neramūs tiek teatro fanai, tiek teatro darbuotojai. Svarbiausia, kad jie būtų saugūs ir tai turbūt bus pagrindinis mano galvos rūpestis. Tada būsiu mintimis tarp teatro, savęs ir laukimo, kada šis laikas baigsis“, – pabrėžia J.Sakalauskas.

Vis tik izoliacijos metu teatro direktorius ne tik dirbs, bet ir stengsis pabūti su savimi. Juk jį nuolat supa žmonės, tai šis laikotarpis jam taps savotiška nauja patirtimi.

„Iš tikrųjų neturėjau jokios galimybės pabūti vienas. Mane ištisai supa žmonės, labai daug žmonių, nuo 100 iki 400 žmonių sutinku vienaip ar kitaip. Nežinau, ką reiškia vienatvė, buvimas vienumoje. Aš sau paėmęs K.Sabaliauskaitės knygą „Silva Rerum“, kurios kaip tyčia per darbus neskaičiau. Tačiau tikiuosi, kad tai padarysiu. Na, dabar pabūsiu vienumoje su savimi“, – 15min apie būsimą izoliaciją prabilo teatro direktorius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder