Koronavirusas: ar jau yra efektyvūs vaistai?

Koronavirusas: ar jau yra efektyvūs vaistai?

Nenumaldomai pasaulyje plintant koronavirusui, visų šalių mokslininkai stengiasi surasti efektyvius gydymo metodus. Kadangi vakcinos nuo korovirusinės infekcijos sukūrimas ir įdiegimas į praktiką yra pakankamai ilgalaikis procesas, todėl karštligiškai bandoma tikrinti įvairių jau esamų vaistų efektyvumą.

Ne vienas šeimos gydytojas sulaukia iš savo pacientų klausimų apie naujus internete siūlomus gydymo metodus, panaudojant jau žinomus vaistus. Pastaruoju metu pasirodė ypač daug straipsnių apie kai kurių preparatų, naudojamų prieš ŽIV infekciją, Ebolą virusą, gerą efektą, kovojant ir prieš koronavirusinę infekciją.

Bet, tikriausiai, didžiausią ažiotažą sukėlė medikamentų, taikomų maliarijai gydyti, panaudojimas kovai prieš COVID-19.

Ta tema parašyta jau ne vienas šimtas straipsnių, o JAV ir Brazilijos vadovai jau iš anksto paskelbė, kad šie vaistai yra vos ne panacėja, norint nugalėti koronavirusą.

JAV, Kinija, Japonija, Pietų Korėja, Prancūzija, Indija, Kenija, Nigerija, Marokas, Alžyras, Tunisas ir eilė kitų šalių leido antimaliarinius vaistus (chloroquine, hydroxycloroquine) taikyti gydymui ligonių, kuriems nustatyta koronavirusinė infekcija. 

Nenorėčiau tai įvardinti kaip naują psichozę, bet šių vaistų pareikalavimai pradėjo didėti eksponentine kreive. Taip, vien tik nuo šių metų kovo 1d. iki kovo 16d. paklausa chloroquine išaugo 57 proc., o hydroxycloroquine – net 90 proc.

Indija, norėdama užtikrinti pakankamą kiekį antimaliarinių vaistų vidinei rinkai, uždraudė šių preparatų eksportą į kitas šalis, o daugelio šalių vaistinės sustabdė jais prekybą, nes pastebėta, kad prasidėjo nekontroliuojama savigyda nuo koronaviruso bei padaugėjo mirties atvejų nuo šių vaistų perdozavimo.

Europoje buvo prancūzų mokslininkų atlikti klinikiniai tyrimai, kurie, matyt, suteikė tam tikros vilties. Bet, deja, susipažinus, su atliktų tyrimų apimtimi, kai kam pagrįstai kilo tam tikros abejonės. Juk tirta tik 20 užsikrėtusių COVID-19 ligonių, šeši iš kurių nutraukė tyrimus, 3 atsidūrė reanimacijoje ir vienas mirė. Kontrolinę grupę sudarė 16 sergančių asmenų, kurie gavo placebą.

Aišku, farmacinės kompanijos suinteresuotos atliekamais tyrimais ir dar daugiau, matyt, teigiamais rezultatais. Ne veltui farmacijos gigantas „Bayer“ padovanojo 3mlj. tablečių antimaliarinių vaistų atlikti klinikiniams bandymams JAV, o Minesotos universiteto mokslininkai tyrimų apimtis praplėtė iki 1500 pacientų.

Pietų Korėjos, šalies, kuri kone efektyviausiai, neskelbdama karantino, susitvarkė su koronavirusine infekcija, mokslininkų grupė klinikiniams tyrimams taikė kombinuotą gydymą hydroxycloroquine kartu su priešvirusiniais preparatais lopanavir ir ritonavir.  Klinikinis efektas gautas, bet išryškėjo sunkios aritmijos.

Šiuo metu daugelyje šalių dešimtimis atliekami klinikiniai tyrimai, siekiant nustatyti, ar antimaliariniai vaistai yra pakankamai efektingi, kovojant su koronavirusine infekcija.

Tenka pasidžiaugti, kad Vilniuje „Santaros“ klinikose taip pradėtas sergančiųjų COVID-19 gydymas antimaliariniais preparatais. Kiek jie bus efektyvūs, parodys ateitis. Kad antimaliariniai vaistai veikia koronavirusą, yra pakankamai daug eksperimentinių darbų, bet jie visi atliekami mėgintuvėliuose, naudojant beždžionių ląstelių kultūras ir pan.

Antimaliariniai vaistai medicinoje naudojami jau 70 metų ne tik maliarijos, bet ir sunkiausių autoimuninių ligų kaip raudonosios vilkligės, reumatoidinio artrito gydymui. Jų pašalinis poveikis irgi pilnai ištirtas.

Tai tikrai pakankamai toksiški preparatai, galintys pažeisti kepenis, inkstus, virškinimo traktą, centrinę nervų sistemą, akis ir t.t. Pilnai aprašyti pašaliniam poveikiui neužtektų vieno puslapio. Bet jie naudojami tais atvejais, kada kitos išeities nėra.

Šiuo metu dar nėra išsamių klinikinių tyrimų, kurie galutinai atsakytų į klausimą, ar antimaliariniai vaistai tikrai efektyvūs kovojant prieš koronavirusą. Ar turime teisę juos naudoti, dauguma gydytojų atsako, kad taip. Kritiniais atvejais, kada nematome kitos išeities, paaiškinus ligoniui ir gavus jo sutikimą, šių preparatų taikymas, gal būt, gali išgelbėti gyvybę.

Aišku, visas pasaulis laukia vakcinos, bet realu, kad ji pasirodys po metų ar pusantrų. Dabartiniame etape neabejotinai efektyvus vaistas nuo koronaviruso yra persirgusio ligonio plazma, kuri įsotinta antikūnais, neutralizuojančiais COVID-19. Kiek mes jos galime turėti, tai jau kita problema.

Todėl šiuo metu geriausias gydymo metodas – neužsikrėsti koronavirusu, todėl būtinos visos asmeninės apsaugos priemonės, maksimalus vengimas nereikalingų socialinių kontaktų, griežta asmens higiena. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder