Klaipėdos įmonės norėtų įsigyti vakcinos nuo COVID-19

Klaipėdos įmonės norėtų įsigyti vakcinos nuo COVID-19

Praėjusią savaitę vakcinos nuo koronaviruso gamintojai "BioNTech" ir "Pfizer" paskelbė, jog sumažino vakcinų kiekį, kurį artimiausiu metu turėjo pristatyti Lietuvai ir kitoms Europos šalims, o Vyriausybė brangesnės vakcinos įsigyti atsisakė. Tuo tarpu verslo atstovai reiškia norą vakcinos įsigyti iš savo lėšų.

Nors planuojamos pristatyti vakcinos kiekis gerokai sumažėjo, tačiau Europos Komisija pasiūlė Lietuvai įsigyti papildomų 310 tūkst. "Moderna" vakcinos dozių. Tačiau papildomų vakcinų Vyriausybė atsisakė, motyvuodama tuo, kad šios kaina yra gerokai didesnė.

"Kompanija "Moderna" kelia vakcinos kainą 33 proc., nenori tomis pačiomis sąlygomis jos platinti. Mūsų darbo grupė pasiūlė nepritarti tokiems pakeitimams", - sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Tuo metu verslo atstovai reiškia nepasitenkinimą tokiu Vyriausybės sprendimu, nes jeigu tik jiems būtų leista, vakcinos jie norėtų įsigyti nors ir dvigubai didesne kaina. Tokiu atveju būtų paskiepyta ne tik daugiau žmonių, bet ir darbuotojai bei klientai galėtų jaustis saugiai.

"Mus, kaip ir kitus darbdavius, labai domintų galimybė įsigyti vakcinos ir pagreitinti darbuotojų skiepijimą, o kartu ir imuniteto įgijimą šalies mastu, tad tikrai labai rimtai svarstytume jų įsigijimą įmonės lėšomis.

Manome, kad valstybė neturėtų švaistyti progų įsigyti vakcinos, nors ir aukštesne kaina.

Juk visų sveikata ir saugumas - absoliutus prioritetas. Kiekviena diena be vakcinos kainuoja gyvybes, todėl būtina išnaudoti visas galimybes jos gauti, kad pandemiją įveiktume kuo greičiau", - sako SBA įmonės "Klaipėdos baldai" vadovas Gintautas Vitkevičius.

Vakcinos įsigijimui už įmonės lėšas pritarė ir UAB "Avitelos prekyba" prekybos ir personalo vadovė Gina Vaitkienė. Jos tikinimu, įmonė būtų pasiryžusi įsigyti vakcinos ir pradėti darbuotojų vakcinaciją.

"Tvirtas ir vienareikšmiškas atsakymas - taip, jei tik būtų galimybė, mes tikrai pasinaudotume ja ir džiaugtumėmės.

Jei tik mums leistų, mes tikrai pirktume vakciną ir skiepytume darbuotojus, o ir žmonės nudžiugtų, kad skiepą gautų anksčiau.

Tikrai investuotume į savo darbuotojus, nes skiepijome juos nuo gripo, tad paskiepytume ir nuo koronaviruso", - užtikrintai dėstė G. Vaitkienė.

Dėl vakcinos įsigijimo pasiteiravus Klaipėdos universiteto rektoriaus Artūro Razbadausko, šis tikino, kad universitetas tokių lėšų neturi, tačiau jei būtų galimybė įsigyti vakcinos, ją svarstytų.

"Klaipėdos universitetas apskritai yra mažiausiai asignuojamas valstybės. Aišku, mes galvotume apie tai, bet dabar, kai dirbame nuotoliniu būdu, tai nėra aktualu, mes neturime susirgimo židinių. Jei būtų galimybė, galvotume, bet tokios lėšos tikrai nėra numatytos. Mes tikimės, jog iki vasaros viskas išsispręs ir jau bus susiformavęs kolektyvinis imunitetas. O dabar dirbsime taip, kaip galėsime", - sakė A. Razbadauskas.

Apie vakcinavimo naudą pasisakė ir „Švyturio-Utenos alaus“ ir „Carlsberg“ Baltijos šalyse vadovas Rolandas Viršilas, jo tikinimu, yra dedamos visos pastangos, jog būtų sumažinta galimo užsikrėtimo rizika darbe.

“„Švyturys-Utenos alus“ įmonėje dirba beveik 400 darbuotojų, iš kurių daliai yra sudarytos sąlygos dirbti nuotoliniu būdu, likusieji, kurie yra atsakingi už gamybos procesus, visgi turi būti darbo vietoje fiziškai. Dėl to kaip socialiai atsakingas darbdavys dedame visas pastangas, kad maksimaliai sumažintume galimas užsikrėtimo rizikas darbo vietoje – nuo darbuotojų aprūpinimo apsaugos priemonėmis, tarpusavio kontaktų ribojimo iki masinio testavimo”, - pasakojo R. Viršilas.

R. Viršilas tikino, jog jei atsirastų galimybė įsigyti vakcinos ir vakcinuoti darbuotojus, ja be abejo būtų pasinaudojama.

“Nuo sausio pradžios savo iniciatyva pradėjome darbuotojų testavimus, kuriuos atliksime reguliariai. Tikime, kad tokia priemonė padės išsiaiškinti, kiek darbuotojų jau turi kraujyje susiformavusius antikūnus, taip pat, ar šiuo metu darbuotojas neserga besimptome viruso forma ir nėra nešiotojas, galintis užkrėsti kitus darbuotojus, savo artimuosius. Visgi ne mažiau svarbu pasirūpinti ir darbuotojų sveikatos saugumu ilgalaikėje perspektyvoje, todėl galimybė įsigyti vakcinas ir paskiepyti darbuotojus mums yra labai aktuali ir manau, kad galėtų reikšmingai prisidėti siekiant bendro nacionalinio tikslo – kolektyvinio imuniteto įgijimo”, - tikino R. Viršilas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder