„Karantino sąlygas reikėtų švelninti pamažu“

„Karantino sąlygas reikėtų švelninti pamažu“

Koronaviruso situacija Lietuvoje stabilizuojasi, tačiau karantino režimo sąlygas verslui reikėtų švelninti pamažu, užtikrintus būtinus saugumo reikalavimus, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak šalies vadovo, teigiamas tendencijas rodo rodiklis, per kiek laiko padvigubėja koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius.

„Labai tikiuosi, kad mes po mažu stabilizuojame padėtį“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė G. Nausėda po susitikimo su premjeru Sauliumi Skverneliu.

„Rodiklis, kuris plačiai naudojamas tarptautinėje praktikoje – per kiek laiko, per kiek dienų padvigubėja koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius – šita trukmė didėja ir ji netrukus gali pasiekti tą rekomenduojamą 12–14 dienų laikotarpį, kuris yra laikomas gera starto pradžia karantino trukmei švelninti ir tam tikram grąžinimui ekonomikos prie normalios tvarkos“, – pridūrė prezidentas.

Kartu jis pabrėžė, kad „labai svarbu nepadaryti lemtingos klaidos ir neatlaisvinti ekonomikos anksčiau, negu mūsų situacija leidžia tą padaryti“.

„Štai kodėl net ir tuo atveju, jei po Velykų bus priimtas sprendimas šiek tiek sušvelninti karantino sąlygas, tas turės būti padaryta labai selektyviai, atsižvelgiant į konkrečią verslo šaką, į konkrečias grėsmes ir, žinoma, pasirūpinat būtinomis saugumo priemonėmis“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Manau, kad net ir šių verslo vienetų atžvilgiu turi būti taikoma diferencijuota politika ir ne visoms vienodai galima pritaikyti sėkmingai apsaugos priemonių taktiką ir sumažinti riziką iki minimumo“, – teigė jis.

G. Nausėda pasiūlė, kad tokius sprendimus skelbtų ne politikai, o medikai.

„Geriausia būtų, kad ne politikai skelbtų dieną X, kada mes po mažu atlaisvinsime karantino reikalavimus, o kompetentingi ir visuomenėje pasitikėjimą turintys medikai, specialistai, kurie, panaudoję mokslinius metodus, gali įvertinti situaciją ir gali patiekti kompetentingas išvadas kuriomis galima grįsti kitus sprendimus“, – teigė jis.

Karantino režimo pakeitimus Vyriausybė ketina svarstyti trečiadienį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder