Karantinas pratęstas iki balandžio, bet leista judėti tarp žiedinių savivaldybių

Karantinas pratęstas iki balandžio, bet leista judėti tarp žiedinių savivaldybių

Vyriausybė trečiadienio posėdyje pratęsė karantiną iki balandžio 1 dienos bei leido lauke nedėvėti kaukių, jei arčiau nei per 2 metrus nėra kitų žmonių. Judėjimo ribojimai tarp savivaldybių galios mažiausiai iki kovo vidurio, tačiau leista judėti tarp žiedinių savivaldybių.

Vyriausybė nusprendė leisti kaukių nedėvėti atvirose erdvėse, kai šalia 2 metrų atstumu nėra kitų asmenų, išskyrus šeimos narius (sutuoktinį arba asmenį, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, vaikus (įvaikius), įskaitant asmens ir jo sutuoktinio arba asmens, su kuriuo sudaryta registruotos partnerystės sutartis, nepilnamečius vaikus, tėvus (įtėvius), globėjus).

Nors ekspertai siūlė neleisti dėvėti medžiaginių kaukių, Vyriausybė tokio ribojimo nė nesvarstė.

Judėjimo tarp savivaldybių ribojimai pratęsti iki kovo 16 dienos, tačiau numatytos ir išimtys.

Leistas judėjimas tarp „žiedinių“ savivaldybių – kai asmenys, gyvenantys besiribojančiose Alytaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Panevėžio miesto ir rajono, Šiaulių miesto ir rajono, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse, juda tarp nurodytų besiribojančių savivaldybių.

Mišraus mokymo eksperimentas sostinės Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje pratęstas savaitei – iki kovo 7 dienos.

Kultūros ministras Simonas Kairys sakė, kad sprendimai dėl kultūros įstaigų atsidarymo galės būti priimti vėliau.

I.Šimonytė: per kovą pirmąja doze tikime paskiepyti senjorus

„Gaila, kad negalim eiti pagal savo planą pirmyn“, – trečiadienį apgailestavo premjerė Ingrida Šimonytė.

Anot jos, apie atlaisvinimus bus galima kalbėti tada, kai skaičiai ims gerėti.

„Suprantame puikiai, kad žmonės pavargę ir motyvacija laikytis apribojimų sumažėjusi. Bet vienas aspektų – esame pradėję skiepyti senjorus. Pagal tai, kokią informaciją turime iš SAM, galime manyti, kad per kovo mėnesį bent jau pirmąja doze apsuksime tuos žmones, kuriems yra apie 70 metų ir daugiau“, – posėdyje kalbėjo premjerė.

Ji pabrėžė, kad mirtingumas yra didžiausias šioje amžiaus grupė, o pirma skiepo dozė sumažina mirtingumą.

„Dėl to labiausiai norime apsisaugoti. Nuo paties viruso žmones apsaugoti labai sudėtinga“, – teigė ji.

Premjerė svarstė, kad nuo kovo vidurio karantino režimą galima koreguoti atsižvelgiant į padėtį savivaldybėse.

SAM: 15 savivaldybių – juodojoje zonoje

„Šalyje įvedus griežtas karantino sąlygas, sergamumas COVID-19 liga yra sumažėjęs, tačiau per savaitę registruojamas atvejų skaičius dar yra didelis“, – projekto teigime rašo Sveikatos apsaugos ministerija.

SAM atkreipia dėmesį, jog šiuo metu net 15 šalies savivaldybių patenka į „juodąją zoną“, kai COVID-19 ligos naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, yra didesnis nei 500 atvejų ir/arba teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 d. yra didesnė nei 10 proc. Tik dešimtyje savivaldybių situacija yra žymiai geresnė, kai naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, neviršija 100 atvejų ir/arba teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 d. neviršija 4 proc.

Likusios 38 savivaldybės patenka į „raudonąją zoną“, kai naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, yra tarp 100 ir 500 atvejų ir/arba teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 d. yra tarp 4 ir 10 proc.

Sergamumo skaičiai prastėja

Premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę neabejojo, kad karantino, kuris dabar galioja iki kovo 1 dienos, režimas bus pratęstas.

Prieš savaitę premjerė Ingrida Šimonytė vylėsi, kad šį trečiadienį Vyriausybė galės priimti daugiau karantino atlaisvinimų ir pagal naujų atvejų skaičių galbūt jau būsime pasiekę scenarijų C2. Tačiau per savaitę toks pokytis neįvyko.

Šis, kiek lengvesnis, karantino režimas galėtų būti svarstomas, jei naujų atvejų per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų skaičius pasiektų 150–200.

Trečiadienį Lietuvos statistikos departamento skelbiamais duomenimis, šis skaičius yra 247.

Karantino režimas koreguojamas ir atsižvelgiant į teigiamų testų procentą – jis turi neviršyti 10.

C1 ir C2 scenarijus atitinka dabartinis teigiamų testų skaičius. Praėjusią parą teigiamų testų procentas siekė 7,7.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder