Koronavirusas

JAV mokslininkai žadina viltį: koronavirusas kada nors bus kaip sloga

Su didėjančiu žmonijos imunitetu mažėja COVID-19 grėsmė. Kuo daugiau žmonių bus paskiepyti arba jau sykį užsikrėtę koronavirusine infekcija, tuo silpnesni bus jos simptomai. Koronavirusinė infekcija netrukus bus ne baisesnė už vaikišką ligą.

Sunku patikėti, bet tokia vizija nuteikia drąsinamai. Virusas, kuris šiandien jau pareikalavo daugiau kaip dviejų milijonų aukų, ateityje bus tik nekalta vaikiška liga. Tai prognozuoja JAV infektologė Jennie Lavine iš Emory universiteto Atlantoje.

Savo naujausiuose tyrimuose, kuriuos paskelbė moksliniame leidinyje „Science“, ji aprašo, kaip pavojingiausias Sars-Cov-2 virusas nusilps iki nekalto endeminio sukėlėjo.

Simptomų nejaučiantys suaugusieji užkrės vaikus

Pagal Jennie Lavine scenarijų taip turėtų viskas vykti: per masinius skiepus ir pirmines koronavirusines infekcijas dauguma žmonių visame pasaulyje įgaus antikūnų. Anot mokslininkės, nei jeigu veiksmingoji šių antikūnų galia, kaip spėjama, po metų nusilps, vis tiek išliks visam gyvenimui dalinis imunitetas. Jis nulems, kad ateities infekcijos būtų labai švelnios arba visai be simptomų.

Tik maži vaikai nuo 1 iki 5 metų neturės šio imuniteto. Tada suaugusieji užkrės mažuosius. Tačiau jiems COVID-19 per porą pirminių užsikrėtimų metų nesukels didesnių bėdų už varvančią nosį. Tai jau parodė ši pandemija.

 

Peršalimas © Organizatoriai

Koronavirusai ir šiandien yra kalti dėl kas trečios peršalimo ligos

Jennie Lavina ir jos bendradarbiai palygino COVID-19 su keturiais endeminiais koronavirusais. Šie vadinamieji HCoV virusai cirkuliuoja jau daug metų tarp planetos gyventojų ir yra atsakingi už kas trečią peršalimo ligą. Pirmiausia jie puola vaikus. Pastarieji tada susikuria dalinį imunitetą. Nors vėliau gyvenime jie gali užsikrėsti vėl, ligos eiga dažniausiai būna švelni. Kad šie koronavirusai yra plačiai paplitę, rodo antikūnai daugybės žmonių kraujyje.

J. Lavine vadovaujama JAV mokslininkų komanda palygino COVID-19 ir su sezoniniu gripu. COVID-19 tik todėl galėjo taip įsisiautėti, nes žmonija juo užsikrėtė pirmą kartą.

Pirmosios COVID-19 infekcijos baigsis taip pat kaip ir su kitais žmones apkrečiančiais koronavirusais, ateityje jos pasitaikys retai.

Todėl mokslininkai spėja, kad vieną gražią dieną mirtingumas nuo koronavirusinės infekcijos pasidarys mažesnis už mirtingumą nuo sezoninio gripo – mažiau nei 0,1 proc.

Šaltinis: Blick.ch.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder