Izraelio ministras atskleidė paslaptį: šalis susidūrė su netikėta kliūtimi

Izraelio ministras atskleidė paslaptį: šalis susidūrė su netikėta kliūtimi

„Turime telefono liniją su Dievu, bet medicinos reikalais su juo dar neteko tartis“, – juokavo Izraelio sveikatos apsaugos ministras Yuli Yoelis Edelsteinas išskirtiniame interviu „Lietuvos rytui“ pasakodamas, kaip jo šaliai pavyko nuo koronaviruso paskiepyti jau daugiau kaip pusę gyventojų.

Izraelis skiepijimo kampaniją pradėjo 2020 m. gruodžio 20 dieną. Pirmiausia šalyje buvo skiepijami sveikatos priežiūros specialistai, vyresni žmonės ir ligoniai.

Pasak 62 metų Y.Y. Edelsteino, šiuo metu Izraelyje jau pasiskiepijo daugiau nei 70 proc. suaugusių žmonių ir apie 90 proc. tų, kuriems daugiau nei 50 metų.

Tokių rezultatų, kokiais negali pasigirti jokia kita pasaulio šalis, Izraeliui pavyko pasiekti pirmiausia todėl, kad jis sugebėjo su pirmąją vakciną nuo COVID-19 sukūrusia farmacijos kompanija „Pfizer & BioNTech“ vesti išskirtines derybas. Kaip ir kodėl tai Izraeliui pasisekė, ministras Y.Y.Edelsteinas „Lietuvos rytui“ pasakojo atvirai, tik vengė kalbėti apie vakcinų kainas.

– Ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis stebi ir stebisi, kaip sparčiai Izraelyje skiepijama nuo COVID-19. Kaip jūsų šaliai vis dėlto pavyko susiderėti su kompanija „Pfizer & BioNTech“ dėl greito ir itin didelio kiekio vakcinų tiekimo?„Lietuvos rytas“ paklausė Y.Y.Edelsteino.

– Šis procesas vyko keliais etapais. Vos tik prasidėjus COVID-19 pandemijai ir paaiškėjus, kad ne viena kompanija ėmėsi kurti vakcinas, aš ministerijos kolektyvui pasakiau, kad, kai tik kuri nors iš kompanijų jau turės vakciną, ji netgi nežiūrės į nedidelės Izraelio rinkos pusę.

Visiems aiškinau, kad vakcinų kūrėjus pirmiausia domins kur kas didesnės JAV, Indijos ar Jungtinės Karalystės rinkos.

Todėl nusprendėme nedelsdami pradėti derybas su keliomis vakcinas kuriančiomis kompanijomis ir įdėmiai stebėti, kaip joms sekasi. Netrukus paaiškėjo, kad pasirinkę tokį kelią neapsirikome.

Kai sužinojome, kad „Pfizer & BioNTech“ ir „Moderna“ – jau finišo tiesiojoje, supratome, jog negalime delsti nė dienos.

Derantis dėl kuo greitesnio vakcinų tiekimo man labai padėjo mūsų šalies premjeras Benjaminas Netanyahu. Jis daugybę kartų pats kalbėjosi ir su „Pfizer & BioNTech“, ir „Moderna“ vadovais, kol pasiekė, kad „Pfizer & BioNTech“ Izraeliui pradėtų tiekti vakcinas.

– Kokiais argumentais jums ir premjerui pavyko įtikinti „Pfizer & BioNTech“, kad ši kompanija Izraeliui, kaip jokiai kitai pasaulio šaliai, ne tik uždegtų žalią šviesą, bet ir be pertraukų tiektų vakcinas dideliais kiekiais?

– Mes patys pasiūlėme šiai kompanijai, pasinaudodami savo sveikatos apsaugos sistemos galimybėmis, per kelis mėnesius paskiepyti visą Izraelį pasiekiant atokiausias šalies vietas.

Tai „Pfizer & BioNTech“ suteiks galimybes įsitikinti, kokie jos vakcinos privalumai ar trūkumai.

Kompanija Izraeliu patikėjo, ir mes jos nenuvylėme. Šiuo metu jau paskiepijome daugiau nei pusę šalies gyventojų. Tik gaila, kad kol kas negalime vakcinuoti asmenų, jaunesnių nei 16 metų, nes dar neturime tam leidimo.

– Ar tiesa, kad šiuo metu Izraelyje naudojama tik „Pfizer & BioNTech“ vakcina?

– Taip. Beje, kad galėtume pradėti žmonėms leisti antrąją vakcinos dozę, jau turime pakankamai „Pfizer & BioNTech“, bet dar neturime tiek, kiek mums reikėtų „Moderna“ vakcinų. Todėl naudoti kitas jau sukurtas vakcinas mums nėra nei poreikio, nei reikalo.

Greičiausiai „Moderna“ naudosime skiepydami ne Izraelio, o Palestinos gyventojus.

– Nors Europos Sąjunga (ES) yra patvirtinusi Kembridžo universitete sukurtą vakciną „AstraZeneca“, į ją kai kas atsargiai žiūri ir Europoje, ir Lietuvoje. Kaip Izraelis vertina šią vakciną?

– Kiek žinau, „AstraZeneca“ vakcinos sukūrimo technologija visai kitokia nei „Pfizer & BioNTech“ ir „Moderna“. Nors mes turime sutartį dėl „AstraZeneca“ vakcinos tiekimo, dar nesame jos gavę.

Todėl negalėčiau nieko apie ją pasakyti net ir remdamasis savo, kaip ne mediko, žiniomis.

– Buvo skelbta, kad Izraelis pasiryžo „Pfizer & BioNTech“ ir kitoms kompanijoms už vakcinas mokėti du ar tris kartus brangiau, kad tik kuo greičiau būtų paskiepyta visa šalis ir būtų galima išeiti iš karantino patiriant kuo mažesnių ekonominių nuostolių. Ar iš tikrųjų pirkdami vakciną neskaičiavote pinigų?

– Neslėpsiu, kai pradėjome derybas dėl vakcinų įsigijimo iš karto su keliomis kompanijomis, mūsų šalies Finansų ministerijos atstovai garsiai priekaištavo, esą kam tokios išlaidos ir kodėl ryžtamės taip brangiai mokėti.

Į tai visada atsakydavau, kad visos išlaidos atsipirks su kaupu, jeigu karantiną atšauksime bent savaite anksčiau ir suteiksime galimybę Izraelio ekonomikai pradėti dirbti visa jėga.

Tačiau turėčiau pasakyti ir tai, kad kai pradėjome derybas dėl vakcinų įsigijimo su „Pfizer & BioNTech“ ir „Moderna“, neturėjome jokios informacijos, kiek už vakcinas šioms kompanijoms pasiūlė kitos pasaulio šalys.

Žinau, kiek sumokėjo Izraelis.

Jei kada nors paaiškės, kad Amerika ir ES mokėjo mažiau nei mes, man bus suprantama.

Bet aš vis tiek nemanysiu, jog pralaimėjome, ir manęs sąžinė negrauš dėl to, kad galbūt Izraelis permokėjo už vakcinas. Juk viena pirkti 300 mln. ir visai kas kita įsigyti 10 mln. vakcinų.

Mes savo tikslą pasiekėme – sparčiai vykdome vakcinaciją ir kasdien vis labiau šaliai suteikiame galimybes grįžti į visavertį gyvenimą.

Patyrę jau ir trečiąją pandemijos bangą dėl vakcinų galime atidaryti tokias įstaigas, apie kurių darbą dar visai neseniai net nesvajojome.

Atidaromi Izraelio viešbučiai, kultūros įstaigos, sporto klubai.

– Galbūt jau esate numatę, kada Izraelis galės gyventi kaip anksčiau?

– Nemanau, kad artimiausiu metu galėsime dalyvauti kokiuose nors itin žinomų grupių koncertuose, į kuriuos, kaip anksčiau, susirinktų po 50–60 tūkstančių besiglėbesčiuojančių žiūrovų. Bet gyvenimas tikrai galėtų grįžti į normalias vėžes, kai didžioji dalis šalies gyventojų bus paskiepyta.

Kaip minėjau, šiuo metu didžiausia mūsų šalies problema – kad negalime skiepyti jaunesnių nei 16 metų asmenų, o juk Izraelis – jauna valstybė. Apie 30 proc. šalies gyventojų yra iki 16 metų.

Šiuo metu vyksta tyrimai, kada galėtume skiepyti jaunuolius nuo 12 iki 16 metų. Kai tik gausime leidimą, galėsime jau kalbėti apie visuotinį šalies imunitetą ir visaverčio gyvenimo grįžimą.

– Izraelyje, kaip ir kitose šalyse, yra kovotojų prieš skiepus. Kaip elgiatės jų atžvilgiu – imatės kokių nors sankcijų ar bandote įtikinti pakeisti poziciją?

– Stengiamės suteikti jiems kuo daugiau informacijos apie vakcinavimo nuo COVID-19 naudą. Tačiau prieš tuos, kurie per socialinius tinklus ar kitokiais būdais apie vakcinavimą skleidžia melagingą informaciją, tenka pasitelkti policiją. Ir pačiam jau nekart teko imtis panašių priemonių.

Izraelyje tų „antivakserių“ sekta nėra didelė, tačiau bėda ta, kad jų įtakai pasiduoda nemažai žmonių, kurie savo ruožtu socialiniuose tinkluose irgi ima platinti informaciją, kad, tarkime, praėjus pusmečiui po skiepo gali ištikti kojų ar rankų paralyžius.

Kai tokiais „tiesos skelbėjais“ ėmė domėtis teisėsauga, jie gana greitai aprimo.

„Antivakserius“ pritildė, žinoma, ir tai, kad šiuo metu Izraelyje jau pasiskiepijo daugiau nei 70 proc. suaugusių žmonių ir apie 90 proc., kuriems daugiau nei 50 metų.

– Kokį šalutinį poveikį izraeliečiai patiria po skiepų?

– Žinoma, kad ne vienam žmogui po skiepų pasireiškė trumpalaikių šalutinių negalavimų. Ministerijoje esu sudaręs specialią grupę specialistų, kurie registruoja žmonių skundus. Jie viešai skelbiami.

Dažniausiai žmonės po antrosios vakcinos dozės skundžiasi, kad jaučia panašius į sunkų gripą negalavimus.

Tai jaučiau ir aš pats po antrosios „Pfizer & BioNTech“ vakcinos dozės. Tačiau jie truko tik kelias valandas. Kai kurie kiti žmonės negalavimus jaučia ir dieną ar dvi.

Tačiau šiandien drąsiai galiu pasakyti, kad paskiepijus daugiau nei 5 mln. Izraelio gyventojų jokių didelių problemų vakcinos nesukėlė.

Atvirkščiai – statistika rodo, kad nebėra sunkių COVID-19 formų ir šios ligos sukeltų mirčių.

Iš esmės pasitvirtino „Pfizer & BioNTech“ prognozės, kad jos vakcina 95 procentais apsaugo nuo COVID-19.

– Ar pakaks tų 95 proc. „Pfizer & BioNTech“ vakcinos apsaugos, jeigu virusas sparčiai mutuos?

– Šis klausimas šiuo metu – svarbiausias. Izraelyje dabar labiausiai paplitusi vadinamoji britiška viruso atmaina. „Pfizer & BioNTech“ vakcina kol kas nuo jos apsaugo.

Įveikia ši vakcina ir Izraelį jau pasiekusią Pietų Afrikos Respublikos viruso atmainą.

Aptikta mūsų šalyje ir Niujorko viruso atmaina.

Kaip ją įveiks vakcinos, tikslių atsakymų dar neturime. Nėra abejonių, kad tų viruso atmainų ateityje bus ir daugiau. Vienos vakcinos nuo jų bus galbūt patikimos 95 proc., kitos – gal 70 proc.

Bet kokiu atveju kito kelio saugotis COVID-19 nei vakcinavimas šiandien pasaulis dar nežino.

– Gal ir pats Izraelis turi planų sukurti savo vakciną?

– Neslėpsiu – viename Izraelio mokslinių centrų šiuo metu kuriama sava vakcina.

Be to, iš karto po pokalbio su jumis vyksiu į susitikimą su premjeru B.Netanyahu, pas kurį vieši Danijos premjerė Mette Frederiksen ir Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas. Tarsimės dėl bendros vakcinų gamybos. Kas savo investicijomis galėtų prie to prisidėti, jau taip pat žinome.

– Kokia situacija Palestinoje? Ar ten irgi skiepijama?

– Situacija Palestinoje sudėtinga. Deja, vakcinavimas ten vyksta vangiai, nes palestiniečiai tuo laiku nepasirūpino.

Kiek žinau, Rusija jiems kažkiek padovanojo savo vakcinos „Sputnik“. Atrodo, sulaukė ir „Moderna“ dovanų.

Palestinos sveikatos apsaugos atstovų prašymu Izraelis irgi suteikė tam tikrą skaičių vakcinų medikams, dirbantiems su COVID-19 pacientais.

Nuo sekmadienio pradėsime skiepyti apie 130 tūkst. palestiniečių, dirbančių Izraelyje.

Padėjome ir padedame Palestinai, kiek galime, nors tai įstatymiškai Izraeliui ir nėra privaloma. Puikiai suprantame, kad čia pat liepsnojantis COVID-19 židinys Izraeliui kelia didelę grėsmę.

– Buvo pranešta, kad Izraelis vėl atidaro savo pagrindinį Ben Guriono oro uostą ir bus atverti skrydžiai į JAV, Pietų Afrikos Respubliką, Jungtinę Karalystę. Ko reikalausite iš atvykstančiųjų į Izraelį – kad žmonės būtų jau paskiepyti ar kad turėtų neseniai darytų testų rezultatus?

– Oro uosto atidarymas pirmiausia susijęs su tuo, kad po trijų savaičių mūsų šalyje vyks parlamento rinkimai.

Todėl neturime teisės neįsileisti savo piliečių. Tačiau nesame visiškai ramūs dėl oro uosto atidarymo.

Teks imtis griežčiausių saugumo priemonių. Tie, kurie dar nebus pasiskiepiję, atvykę į Izraelį privalės dešimt dienų karantinuotis.

– Ar vietiniu telefonu dažnai susisiekiate su Dievu ir tariatės, kaip toliau kovoti su pandemija?

– Iš tikrųjų turime tokią telefono liniją. (Juokiasi.) Tas virusas – labai nenuspėjamas. Todėl nemažai problemų pavyksta įveikti tik su Dievo padėjimu. Dėl medicinos reikalų su juo tartis dar neteko, bet meldžiuosi neretai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder