Gydymo įstaigos galės naudoti šeštą „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos dozę

Gydymo įstaigos galės naudoti šeštą „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos dozę

Europos vaistų agentūra (EVA) penktadienį pritarė siūlymui dėl šeštos „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos „Comirnaty“ dozės panaudojimo. Nuo šiol Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ), atsakingos už gyventojų skiepijimą nuo COVID-19 ligos, galės naudoti šeštąją vakcinos dozę.

EVA penktadienį rekomendavo Europos Komisijai papildyti Covid-19 vakcinos „Comirnaty“ charakteristikų santrauką, kad paruoštoje vakcinoje gali būti 6 dozės. Nurodoma papildoma sąlyga, kad būtų naudojami tam tikras specifikacijas atitinkantys švirkštai ir adatos.  

Sveikatos apsaugos ministerija informavo ASPĮ  apie galimą šeštosios dozės naudojimą. Pristatant antrąją vakcinos siuntą į sveikatos priežiūros įstaigas kartu buvo išsiųsti reikalavimus atitinkantys švirkštai, adatos ir kitos skiepijimui reikalingos priemonės. Todėl vakcinaciją šeštąja doze gydymo įstaigos gali pradėti nedelsiant.

Remiantis EVA rekomendacijomis, norint iš vieno flakono ištraukti šešias dozes, reikia naudoti mažo neveikos tūrio švirkštus ir (arba) adatas. Mažo neveikos tūrio švirkšto ir adatos derinio neveikos tūris turėtų būti ne didesnis kaip 35 mikrolitrai. Jei naudojami standartiniai švirkštai ir adatos, vakcinos gali nepakakti, kad iš flakono būtų ištraukta šeštoji dozė.

Jei vakcinos kiekis, likęs flakone po penktosios dozės ištraukimo, negali užtikrinti visos dozės (0,3 ml), sveikatos priežiūros specialistas turi išmesti flakoną ir jo turinį. Vakcinos negalima pritraukti iš kelių flakonų, kad būtų sudaryta visa dozė.

SAM Spaudos tarnyba

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder