Antra stiprinančioji skiepo nuo koronaviruso dozė – visiems pilnamečiams gyventojams

Antroji COVID-19 vakcinos dozė - pagal planą

Praėjus lygiai trims savaitėms po pirmojo vakcinavimo, Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) darbuotojai praėjusį sekmadienį buvo pradėti skiepyti antrą kartą. Kitos apskrities ligoninės antrąjį etapą pradeda antradienį.

KUL vyriausiojo gydytojo pavaduotojas medicinai Virgilijus Vanagas "Vakarų ekspresui" sakė, kad COVID-19 vakcinacijos antrasis etapas prasidėjo praėjusį sekmadienį. Antrąja vakcinos doze buvo skiepijami medikai, kuriems pirmoji dozė buvo suleista lygiai prieš 21 dieną - gruodžio 27-ąją.

"Antrąja doze galima skiepyti ne anksčiau kaip po 21 dienos, jei skiepijama vėliau - nėra jokios problemos", - akcentuoja V. Vanagas. Anot jo, yra ligoninės darbuotojų, kuriems buvo nustatytas COVID-19 po pirmojo skiepo (bet ne dėl jo), todėl antrasis skiepas jiems atidedamas - laukiama mokslininkų rekomendacijų.

Imunitetas susiformuoja po antrosios skiepų dozės kiekvienam žmogui individualiai. Manoma, kad vidutiniškai tai įvyksta maždaug po 10 dienų. Skelbiamas skiepų efektyvumas - 95 procentai.

Persigalvojusiųjų neskiepys

Pasak V. Vanago, pirmojo etapo metu savo noru ar dėl kitų priežasčių nesiskiepijo apie 10 procentų ligoninės medikų ir personalo.

"Tie, kurie persigalvos ir išreikš norą skiepytis, turės tai daryti jau bendrąja tvarka, kuri galioja savivaldybėje", - jokių nuolaidų pirmajame etape nepaskiepijusiems ligoninės darbuotojams nežada V. Vanagas. Anot jo, KUL šiuo metu dar nėra gavusi viso antrajam skiepijimo etapui reikalingo vakcinų kiekio, todėl naudojama dalis pirmojo etapo vakcinų dozių.

Praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, jog "BioNTech" ir "Pfizer" vakcinų gamintojas artimiausias keturias savaites pristatys mažiau vakcinų nei planuota.

KUL pirmojo vakcinacijos etapo metu nuo gruodžio 27 d. iki sausio 13 d. paskiepyta per 1 000 darbuotojų, iš jų daugiau kaip 600 medikų, taip pat 24 ligoninėje gydomi pacientai. Klaipėdoje paskiepyta ir 80 greitosios medicininės pagalbos darbuotojų.

Laukia vakcinų

Pasak Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) viešųjų ryšių koordinatorės Marijos Gabrienės, ligoninė antrąjį skiepijimo etapą planuoja pradėti antradienį.

"Procesą koordinuojanti KUL informavo, kad reikiamą vakcinų kiekį turėtume gauti antradienį ryte", - sako M. Gabrienė. Anot jos, pirmojo etapo metu buvo paskiepyta 290 ligoninės darbuotojų. Dalis žmonių skiepų atsisakė.

Klaipėdos regione iš viso pirmojo etapo metu paskiepyti 3 526 vadinamųjų kovidinių ligoninių (KUL, RKL, Klaipėdos jūrininkų, Klaipėdos vaikų, taip pat Palangos reabilitacijos, Kretingos, Gargždų, Šilutės, Šilalės, Tauragės ligoninių) darbuotojai, iš jų daugiau nei 2 000 medikų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder